turker-turksever-21008
Aslında herkes egoisttir
turker-turksever-21008
Bence böyle, herkes en önce kendini düşünür; yakınlarına bir şey olsun istemez, kendisinden dolayı, doğal denge korunsun ister, iyi bir dünya görmek için... Ama öldükten sonra ne olursa olsun derler. Bence haklıdırlardır da. Eğer kötü giden durumu algılayamıyorsak bizim için kötü bir şey yoktur.
maxwell4493
Egoizm ile fizik arasındaki bağlqntı nedir acaba
ahmet-yilmaz2230
https://evrimagaci.org/evrim-mekanizmalari-5-akraba-secilimi-grup-secilimi-fedakarlik-ve-memetik-276
turker-turksever-21008
Önemli olan sadece Newton’un yasalarını, Einstein’in teorilerini ve kuantum mekaniğini düşünmek değil, önemli olan düşünmek @maxwell
turker-turksever-21008
Ve düşünerek söylüyorum; herkes egoisttir, evrendeki her şeyi kendisi bulmasını ister, eğer bir yakınının bir şey başarmasını istiyorsa o da kendi yakını olduğundan dolayıdır. Bencil düşünmek insanın doğasının kaçınılmaz bir gerçeğidir.
turker-turksever-21008
Evrendeki kendine en uzak olan bir şey olsa bile tüm işleyişin iyi gitmesini isteyen biri yine kendini düşündüğünden dolayı böyle istiyordur
turker-turksever-21008
Yani sevdiğin bir başkasını önemsesen bile temeli kendini önemsemene bağlıdır
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Niye bu kadar eksi var ki?
İnsanın doğasına dair çok ciddi bir konuya basmıştır. Özelinde herkes önce direk veya dolaylı faydasını düşünür.
Fizik ile şöyle bir bağlantı kurulabilir. Evreni ve fiziğini kendi bakış açımızdan ele alıyoruz. Bizim için düzensizlik olarak adlandırdığımız entropi artışı, evren açısından düzenliliğe ulaşma oluyor.
Bizim için atom bir sistem iken. enerji birimleri açısından kendi dengelerini kurdukları bir yapı oluyor.
Kuvvet bizim için iş iken. enerji açısından dengeleme sebebi...
Sosyolojik açıdan ele alırsanız. İbn-i Haldun'un kabileleri incelemesinde bile (bu konuda ilk eser; Mukaddime ki hala okunur) toplulukların oluşmasında fayda maksimizasyonu vardır.
Bu konu ve yazılanlar bu kadar muhalefeti hak etmiyor. İyi bir sorgulama ama burası açısından (fizik) derleyebilecek fazla zihin yok demek ki... :-(
turker-turksever-21008
Neden herkes eksi verdi bende anlamadım :D
morgan4658
Subjektiflikle egoizm ayni sey degil bence.
morgan4658
Idealizm ile cikarciligin ayni sey olmamasi gibi.Yasamda kalma icgudusunun , dogru olan olmak zorunda olmamasi gibi.benzer ama yine de farklilar.
muhammed-memis-21332
Felsefe ile ilgili konular daima tartışılır,Çünkü felsefede gerçek doğrular yoktur.Bikimsel bir tartışma hemen kapanır ancak felsefi bir tartışma asla kapanmaz.Çünkü bilim doğru gerçekliklerden ve sabit durumlardan oluşur.Yani genelde bilimsel tartışmalar hemen kapanır çünkü büyük ihtimalle bu tartışma bir tarafın bilgi eksikliğiyle ilgili olur.Ancak bilimsel teorilerle ilgili tartışmalar olsa olsa uzar.Feksefede açıkçası-fiziğin feksefesinde-doğru bir şey yoktur.Fizik felsefeyi incelemez.Olsa olsa teorik bölüm buna daha çok yatkındır ancak bu da tam olarak felsefe değildir.
"Ben filozof değilim" Hans Bethe
muhammed-memis-21332
Herkesin egoist olduğu söylenemez ama neredeyse herkesin egoist olduğu ya da buna varan davranışlar sergilediği söylenebilir
turker-turksever-21008
İyi de bu da bir bilim sayılır: Psikoloji... Çok fazla terimlere dayanmasa da herkesin egoist olduğunu söyledim çünkü mesala insanlar kendilerinin veya kendilerine en yakın olanların doğum günü olduğunda sevinirler, bu uzaklaştıkça sevinme de azalır... Ben Hindistan’daki herhangi bir çocuğun girdiği herhangi bir sınavdan kötü not alsa üzülürüm ama bir yakınım almış gibi üzülmem yani. Diyorum ki; tüm insanlar kendi güneş sisteminin güneşi ve diğerleri de gezegenler, güneş kendine yakın olan gezegeni daha çok ısıtır.
morgan4658
Felsefeyi pek sevmememin nedenidir zaten , neden filozoflar kimya ile ugrasmazlar? :)
turker-turksever-21008
Neden ki