turker-turksever-21008
Her boyutun fizik kuralları farklı mıdır?
turker-turksever-21008
Mesala zamanda yolculuk için zamanda hareket etmek gerekir, bunun için de dördüncü boyutta hareket etmek yani beşinci boyutta varolmak lazım. 5. Boyutta olduğum yerde durursam bizim algıladığımız dünyanın kurallarını alt üst edebilirim.
turker-turksever-21008
Örnek vereyim: Biri geçmişe gidip ölümüne sebep olursa gelecekte de o kişi var olmamış olması gerekiyor ee zamanda yolculuk yaptığına göre var olmuş demektir. Yani 5. Boyutta Olduğumuz yerde durarak bir paradoks yaratmış oluyoruz
turker-turksever-21008
Bunun üst boyutların sıra dışı (algı üstü) olmasıyla bir ilgisi olmalı
morgan4658
Su anda, 2 boyutlu bir dunyanin kurallarini alt ust edebilir misin?
daha dogrusu elinde 2 boyutlu birsey var m?
2 boyuttan olusan bir yapi var mi ?
5-boyutta da muhtemelen dusunulse de , daha az degere sahip boyutlara ,sanmiyorum, mudahale edilemez.
turker-turksever-21008
Zaten 5. Boyutta durunca (4. Boyutta hareket edince) de fark etmeden alt boyutlara müdahale etmiş oluyorsun. Belki biz 2. Boyuttakileri gündelik yaşamda insanların hep fark etmeden karıncaları ezmesi gibi eziyoruzdur
morgan4658
bunu bizim evrenimiz ve alt boyut icin ornek olarak verdim, mudahale etigimiz bir ikinci boyut dunyasi yok ki.
bir ust boyut icin de, bizim dunyamiz sadece teorik kalacaktir.
morgan4658
yani senin 5.boyutta "gecmis donuk olmayan bir yasam formu dusunelim" diyebilirler.
ama entropiyi dusunemezler.
turker-turksever-21008
İyi de entropi düşünülmese de olmaz mı zaten dediğim paradoks?
morgan4658
buyukbaba paradoksundan farkini anlayamadim
turker-turksever-21008
Olay büyükbaba paradoksu sayılır zaten. Ama benim bu paradoks üzerinde sorduğum soru farklı; paradoksu oluşturanın 5. boyutta bir şeyler olduğunu biliyoruz zaten, peki bu üst boyutların alt boyutlara müdahale edeceği anlamına mı geliyor?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Evrende kaç boyut var bilmiyorum. Teorim açısından ilk 5 tanesini somut olarak tanımlayabiliyorum.
Ama bildiğim bir şey var. Kesinlikle evrendeki tüm var olan boyutlarla ZATEN iç içe yaşıyoruz.
Sizlerin tanımladığı boyut kavramları daha çok alternatif bir evrenden (komşu ya da cep) bu evrene fantastik bir bakışmış gibi geliyor bana...
Zaten onlarla iç içeyiz. 5nci boyuttan bir varlık bu nedenle çok şüpheli bir kavram bence..
Önce şu soruyu cevaplayın.
Boyut nedir? Bu tanımı somut ve soyut tüm boyut kavramları için ortak bir genelleme haline getirin.
Aksi halde, aynı şekilde tanımlanamıyorlarsa, birinden biri "boyut kavramına" layık olmamalı.
(Uzamsal x,y ve z boyut kavramları ile t-zaman boyut kavramını. aynı tanım altında açıklamaya çalışın.)
Not: https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/44397/ sorusunda geçen "tekillik" kavramını da boyutsuzluk olarak aynı kavrama dahil etmeyi unutmayın. :-)
morgan4658
Yok ben paralel,negati evren,holografik gibi islere pel girmiyorum.
Hele ki sorum sabittir, iki boyutlu bir olusum olmadigi icin, daha o asamaya gecmeden, 5 boyuttu, onlara daha gelemedim.
morgan4658
"paradoksu oluşturanın 5. boyutta bir şeyler olduğunu biliyoruz zaten, peki bu üst boyutların alt boyutlara müdahale edeceği anlamına mı geliyor?"
5.byutta zamanda seyahat mumkunse(!!!) , , zaten gecmisinle geleceginin bir olmasi gerekir,degil mi?
gencken yaslandigin zamana gitmek, veya yasliyken genc zamanina gitmek farketmemeli.
Bence, 5nci boyut Hız'dır.
Genişleyen bir evrende, hareketli bir nesnenin koordinatlarını bulmak için uğraşın. İlk 5 boyutu bilmeden, anlık olarak yerini bilemezsiniz.
Hız ise boyut olarak Zaman ile zıt yönlüdür. Yani birinin en yüksek enerji seviyesi, diğerinin en düşük enerji seviyesine eşittir.
Tabi boyutu kuantanın "sadece bir titreşim alanı" olarak kabul edince geçerli bu...
(Daha önceki paylaşımlarımı bilmeyen biri hiç bir şey anlamayacaktır bu yazdıklarımdan. İlgilenen olursa, geçmiş yazılarımaa veya cevaplarıma bakabilir. Quora'da da bir kaç defa ayrıntısı ile boyutlar konusunu işledim.)
Zaman yolculuğu ve geçmişe gitme konusunda ise kesin olarak belrilenimci bir şekilde, imkansız olduğunu düşünüyorum.
Evet, matematiksel olarak geçmiş Zaman referans çerçevelerine gidebilirsiniz Ya da gelecek (mesela bir varsayımsal solucan deliği ile)...
Ama bu filmlerdeki gibi bir yolculuk değildir. Sadece matematiksel, fiziksel bir yolculuktur.
Bir bakıma 5 ışık yılı uzaktaki gezegene solucan deliği ile gidip, dünyayı izlemek gibi bir şey.
morgan4658
solucan deligi bile parcacik duzeyinde bir gecise "kagit uzerinde" izin veriyor, dediginiz gibi organizmalari, uzay gemilerini oradan uraya gonderme kismini bence insanoglu birkacyuzyil unutsun.