ubermensch3161
Akışkanın hızı artdıkça sezgisel olarak basıncın da artması gerekmez mi? Akış hızı ile basınç neden ters orantılıdır?
ubermensch3161
Prensipi mantıken düşünelim. Borunun dar kısmında akışkan süreklilik yüzünden daha hızlı haraket etmek zorunda. Sıkıştırılamaz olduğu için. Ancak dar kısımda fazla hız, fazla kinetik enerji demek. Fazla kinetik enerji de, parçacıkların kabın duvarlarına daha çok çarpması demek değil mi? Bu da daha fazla basınç olmaz mı?
turker-turksever2890
Doğru orantılı zaten... Ben öyle biliyorum yani
morgan4658
Daha hizli hareketinden dolayi kaynaklanan enerjiyi , ilk basincindan aldigi dusunuluyor, boylece basinci azaliyor.mantiksiz da sayilmaz.
ubermensch3161
Biraz detaylı açıklar mısın?
morgan4658
Sistemdeki mevcut enerji , hareket oncesi tamamen basinca bagli . Borunun dar kisminda ( dolduruyorsa) basincin artmasi beklenir, dedigin gibi sezgisel olarak.Ancak dar kisimda hiz artar, hizin artmasi iki sonuc dogurur : Hiz arttigi icin duvara carpacak atom yogunlugu azalir( hiz artinca carpacak zaman azalir ) 2- Hizlanma enerji gerektirir.Bu enerjiyi de ilk ortaminda sahip oldugu basinctan alir, boylece ilk duruma nazaran basinc azalir.
ubermensch3161
Teşekkürler. Doyurucu cevap oldu benim için. 2.kısmı biraz anlamadım ancak. 2.kısım aslında 1 kısmın farklı açıklaması mı? Yani ne de olsa kinetik enerji artdığı için belli oranda potensial enerji azalmış oluyor ve basınç da dolaylı yoldan azalmīş oluyor
morgan4658
Tamamen ayni sey olmasa da, evet, ikincinin aciklamasi, tamamen enerjinin korunumu
arif-gonen7309
tam tersi olması gerekir basınç arttıkça akış hızı artar die söyleyebilirim .
arif-gonen7309
kesit alanı ile ilgili viskozite de artar