turker-turksever2890
Sizce bir mıknatısa fazla ısı verip plazmaya dönüştürürsek (iyonize edersek) ne olur?
morgan4658
Elektronlar serbest hale gecerse miknatis etkisi yokolur
turker-turksever2890
Ama neden ki? Elektrik ve manyetizma arasındaki ilişki ne?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
İlk doğal mıknatıs parçalarının düşen meteorlardan veya volkanik bölgelerden bulduklarını iddia eden bir yazı okumuştum. Aşırı sıcak veya eriyik demirden, elektrik akımı (sanırım şimşek) geçip de elektronları "düzenli" halde getirmesi ve bu şekilde kristalize olup soğuması olarak...
Sonuçta mıknatıslardaki gibi bir manyetik alanın oluşumunda elektron spinlerinin belli bir düzende olması gerektiğini bliyorum. Ama fazlasını bilmiyorum.
Morgan'ın verdiği cevaba katılıyorum.
maxwell4493
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
maxwell4493
Burada maddeler halinde anlatmış
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Ama kötü bir tercüme... :-( Başka var mı önerebileceğiniz link?
maxwell4493
Google a konuyu ingilizce yazarsanız daha kaqsamlı yazılar bulabilirsiniz
morgan4658
Ne yazarsaniz yazin, birbirlerine nicin dik olduklari tam anlamiyla aciklanamiyor.Oyle dendigi icin, gibi geliyor.Anlamamamin nedeni, ikisi arasinda zaman farki olmamasi, birbirine dik olup da pervane gibi donme senaryosunda ise zaman gecmesi gerekirdi.
morgan4658
Bu arada konu ile ilgili ek olarak ,plasma manyetizmasi var, ama bu miknatisin plazmaya cevrilmesi degil tabii ki.
morgan4658
" Elektrik ve manyetizma arasındaki ilişki ne?" , Dogal miknatislar acisindan , elektronlarin duzenli halde olmasi, eksilerin bir arada durmasina, yani atom bazinda miknatislanmayi saglar. Bu nedenle zaten miknatisi ikiye boldugunde yine kutuplasma olur, atom olana kadar boldugunde yine kutuplasma olur.
turker-turksever2890
Peki daha ilginç bir konu, mıknatıs partiküllerini ışık hızında enerjiye dönüştürsek nasıl bir kutuplaşma olur?
morgan4658
Isik hizinda enerjiye donusturmek demek emd demek, o da kutuplasma yok demek
turker-turksever2890
Kutuplaşmanın yok oluşu nasıl olur ki bir anda enerjiye dönüşünce
morgan4658
Kutuplasma olmasi parcacik bazinda olamaz, bir parcacik notr olur, arti eksi yuklu, yesil/kirmizi/mavi yuklu olur ama iki yuke sahip olamaz ayni anda.
Mesela proton 3 kuarktan olusmus durumda, toplami 1/2+1/2 -1/2 +=1/2+ yuklu , elektron lepton olarak eksi durumda.W ler arti veya eksi, ama kutuplasma icin cift sajda olmalari gerekir. Buna parcacik bazinda imkan yok.
Hele ki bir de isik hizina ulastiralim diyorsun, zaten imkansiz da, hadi enerji haline geldi, buna imkan yok.
turker-turksever2890
Anladım :D