burtay-mutlu-shibumi-tr6061
İvmeyi zaman olmadan nasıl bulursunuz?
ribozom8468
bu formül var ama zaten biliyorsunuzdur.Hız = Dalga boyu x Frekans
v = l x f
ribozom8468
bunu yürüyen bir insana, giden arabaya,uçan uçağa filan nasıl uyarlayabiliriz düşünmedim hiç
ribozom8468
sonucta hızlandıkça dalga boyumuz ve frekansımız artıyor olmali.dalga boyu kısaliyorda olanilir ama bu sefer de boyumuzun kisalmasi gerek hizlandikça.kafa yormadim pek.
ribozom8468
bu formülü aynı veya bileşik,farkli elementlerden oluşan kütleye uygulamak zor gibi.veya bunlarin toplami auramizi beliyordur.nasıl formizile edecez bilmiyorum.
ribozom8468
gerçi hizlandıkça elektronlar arasi mesafe artmaz mi?bu nedenle arabanin boyu uzar mi?kisalir mi?ne olur kararsizim
ribozom8468
hüseyin boltun atomlarının saniyedeki titreşim sayısı fazla olmali galiba xD yani artiyor, veya vücudu, ayakları filan,atomlarının düzeni diğerlerine göre daha iyi ki koştukça kütlesinin yoğunluğu, enerji yoğunluğu dalga olarak daha çok titreşim sergiliyor vs. gibi.karişik bir formül olurdu heralde.
Teşekkür ederim. :-)
Genel "bir yaklaşım" biliyordum. Başka (unuttuğum veya bilmediğim) var mı?
v^2−v0^2=2ax (Son ve ilk hızların karelerinin farkı, ivmeli olarak kat edilen mesafenin iki katına eşittir.. ???)
morgan4658
Bu arada yazdiginiz formul dogru tabii ki
Evet. Çok temel, o kadar temel ki gözden kaçmış. Teşekkür ederim. :-)
(Bakalım akla gelmeyen başka yolları da çıkacak mı?)
morgan4658
bu daha basit
g=9.81 m/s^2
ribozom8468
aslinda bu formüllerde belirtilmesede zaman var gibi değil mi?
ribozom8468
aslinda bu formüllerde belirtilmesede zaman var gibi değil mi?
ribozom8468
sanırım soruda asil sorulmak istenen hiç zamanla işi olmuyan bir formül çeşidi.
ribozom8468
gizli de olsa
morgan4658
Hayir, F=m.a , mesela bir maddeyi itmek istersek, ona kuvvet uyguladigimizda hareket basladigi anki ivmeyi buluruz, zaman yok cunku hiz veya yol sorunu yok.
Kuvvet içindeki rolüne bakarak (F/m=a), ivmelenme için sisteme kütlesi oranında enerji yüklemek diyebilir miyiz?
morgan4658
Bence diyemeyiz.Kuvvet ve enerji farkli.Burada F icin zaman sorunu/ kisitli masi yok.
ribozom8468
kuvvetin ortaya cikmasi için zaman lazim