maxwell4493
Zaman boyutu olmasaydı evren nasıl olurdu
maxwell4493
Zaman boyutunun ne tür katkıları vardır yani evrende bulunma sebebi nedir ve eğer zamn olmaaaydı ne olurdu
morgan4658
4.boyut olmadan evren olamazdi ki.Bir kup dusun, 3 boyutlu.Var midir? Hayir.Bir an bile var olamamistir.”An” mi dedim?
maxwell4493
Tekillikler zamanın akmadığı karadeliklerde bulunurlar. Zaman yoksa onlar nasıl var oluyor.
maxwell4493
Onların vr olduğunu çekik kuvvetleri gösteriyor.
morgan4658
O dedigin gravitational time dilation, gozlemcilere gore. Karadeliklerin tekilliginde ne oldugunu kimse bilmiyor, tekilligin olmadigi bile savunuluyor. ve karadeliklerin ufkundan itibaren “ karadelik kanunlari” bilinmiyor.Ancak sistem olarak evrendeler, karadelik olusana kadar, yani var olana kadar da “zaman” gecmistir.
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Bakış açımda, boyut; " En küçük- ünit enerji paketçiğinin (quanta-foton), titreşim alanıdır." Bu titreşim alanının vektörel uzantılarına göre koordinatları, bu titreşim alanlarının (legolar gibi) üst üste eklenmesi ile de biçimleri oluşturuyoruz.
Zaman da bu çerçevede bir titreşim alanıdır. Diğer 3 uzamsal boyuttan farklı olarak, kütle içindeki enerji paketçiklerinin titreşimlerinden değil, evrenin genişlemesinden kaynaklanmaktadır.
Denizde iken gelen dalgalara göre hareketi ele alalım. Eğer siz sabit durursanız, size göre dalgalar hareketlidir. Ya denizin içinde dururken? Kim sabit duruyorsa, diğeri ona göre hareketlidir. (Aslında hareketin göreliliği...)
Zaman da kütleyi bu şekilde tarıyor. Tabi gene çıkıntılık yapıyorum ve Zaman'ın diğer uzamsal boyutları 90 derece de (teseract) değil, 45'er derecede kestiğini düşünüyorum. Ancak bu açıda 3 uzamsal boyut ile eşdeğerli etkileşim yapabiliyor çünkü... (An'lar dizisi ile sağlanan kesikli bir süreklilik)
Bu uzamsal boyutlarla (x,y,z) etkileşimlere gelince, onları sürekli açık tutuyor.
Özet sonuç: "Bir kup dusun, 3 boyutlu.Var midir? Hayir.Bir an bile var olamamistir.”An” mi dedim?"
(Aynı fikirdeyim.)
- Hayır, evren "bir an" bile var olamazdı.
morgan4658
Baska bir ornek, bir foton olustu, C hiziyla hareket ediyor, ve zaman akmiyor dogal olarak.O foton yoktur, ama bir tepkimeye girdiginde zaman devreye giriyor, var oluyor, ya yok oluyor, ya da enerjisi azalsa bile C hizinda yine “ varliksiz” hale geciyor.Foton acisindan zaman anlarla sinirlidir.Varligi anlar sirasinda vuku bulur.
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Zaman algısının (süre), sadece biz ölümlüler (kütle bazlı oluşumlar) için, bir anlamı var olduğunu düşünüyorum.
Zaman derken aslında Zaman'ı değil, Zaman'ın türevi olan ve olaylar arasında (neden-sonuç ilişkisine bağlı) ki kısmı dolduran "Süre"yi kast ediyoruz bence.
Bizim için önemli olan şey "Süre": Ne kadar yaşadığımız? Ne zaman bozunacağı? Ne süre de varılacağı veya yolculuğun ne kadar süreceği? vs.vs.
Özel görelilikte bile aslında ele alınan Zaman değil, "Süre"...
Uzay gemisinde geçen süre ile dışarıdaki sabit gözlemcinin süreleri karşılaştırılıyor. Sonra buna Zaman genişlemesi deniyor.
Çünkü Süre, Zaman'ın bir türevi... Ve kütleli objeler için, Zaman'ın (dalgalarının) geçiş adedi bilgisini içeriyor.
Ve olayların gerçekleştiği/değiştiği /değişebileceği tek bir süre var. Çünkü bilgi sadece bu "an" itibariyle oluşuyor.
"Şimdi" içinde, 1 Planck Zamanı aralığındaki "An".
morgan4658
Zaman kesikli veya surekli.Takyon icin daha da karisik.
turker-turksever2890
Zaman olmasaydı hareket de olmazdı. Ama bence asıl soru şu: Zamanın ötesi boyutlarda hareket nasıl olur? Örneğin 5. Boyutta.
turker-turksever2890
Stoacılar zaman kavramını geçmiş ve gelecek olarak ikiye ayırırmış.
turker-turksever2890
Stoacılar zamanı gelecek ve geçmiş olarak ikiye ayırmışlar. Şimdiki anı ise zamandan ayrı kılmışlar. Bence de böyle. Zaman olmazsa sadece an olur, diğer bir deyişle dördüncü boyut ortadan kalkarsa geriye diğer üç boyut kalır. Görüntüde bir değişiklik olmaz diye düşünüyorum.
morgan4658
Evrenimiz bir foton evreni oksaydi zaman olmazdi, veya anlamsiz olurdu
arif-gonen7309
zaman boyutu olmasaydı geriye üç boyutlu uzay kalırdı . ama başlangıçtan itibaren alırsak yani bigbang dan o zaman hiçbirşeyn olmazdı çünkü entropi(düzensizlik) zaman kavramına muhtaçtır . bunu evren üzerinde niteleyecek olursak bir bebeğin anne rahminde çıkış anında herşeyişn durmasına ve herşeyin bir anda yok olmasına benzer.