morgan4658
Gunesle ilgili 2 soru
morgan4658
1) Corona nicin yuzeyden daha sicak ?
2) Ayni buyuklukteki yildizlarda da durum ayni midir ?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
CEVAPLANAMIYOR BU BAŞLIK
Cevap https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/42141/ de
1) Çünkü ısı serbest kalıyor. :-)
https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/42614/ sorusundaki cevabımda 3ncü paragraf (mikrodalga da ısıtılan sıvı) konusunda bakın.
Sonra şunu düşünün: O mikrodalgadaki sıvıyı, "patlama öncesinde durgun iken" ölçseydiniz,
(uzaktan kızılötesi algılayıcılar ile) ortam sıcaklığını daha düşük tespit edecektiniz.
Niye?
Güneşin tabakaları ile ilgili bilgi...
https://www.gunesfizigi.com/gunesin-temel-ozellikleri/
morgan4658
Termal alisveris nicin olmuyor? Aradaki fark cok fazla.
Çünkü titreşim genlikleri zorla küçük tutuluyor. Bu da daha az uyarım demek.
Aralarındaki farklılıklara değil, ortak noktalara bakın.
Enerji ancak koronaya ulaşınca, moleküller üzerindeki kısıtlama azalıyor.
(Bir fotonun merkezden, yüzeye ulaşması 1 milyon yıl sürüyormuş.)
morgan4658
Gecis bolgesi yogun degil, titresimlerin sinirlanmasi icin neden yok, bir kaynaginiz var mi?
Yukarıdaki linkte
"Geçiş Bölgesi; Sıcaklığın çok hızlı şekilde 10^6K’e kadar yükseldiği, çok ince bir katmandır (10^4km).
Korona (Taç) Katmanı; Güneşin geçiş bölgesinin hemen üzerinde 10^6K’lik sıcaklığa kadar oluşan katmandır. Bu katmanın beklenenin üzerinde ani olarak ısınmasının sebebi tamamen aydınlanmamış olsa da, manyetik ve basınç kaynaklı olduğu düşünülmektedir."
diyor.
Geçiş bölgesinde sıcaklık niye daha düşük varsayıyorsunuz ki? Aynılar.
Geçiş bölgesinde sıcaklık yükseliyor. Korona da aynı sıcaklık hakim.
Bir önceki tabaka Kromosfer (Renk Küre)'de ısı düşük. Ama basınç yüksek henüz.
(Titreşim az, titreşim eğilimi çok)
Kaynak olarak özel bir adres yok. Yukarıda linkte özetlenmiş durum açıklamalarından çıkarttığım sonuç bu.
(Durum ve gözlem belli... Akışkan mekaniğinde, hız ve basınç arasındaki ilişki de belli.. Sıcaklık tespitini uzaktan ve gelen ışığın dalga boyu üzerinden yapıyoruz. Yüksek frekans ve genlik ile sıcaklıklar tespit edilip, ısı hareketi saptanıyor.
Sonuç üretmek için başkalarının açıklamalarını niye taklit edeyim?)
Ek not: Geçiş bölgesinin oluşumu için Huygens ilkesinden faydalanabilirsiniz.
morgan4658
Burtay Bey, o yazidan sonra 3 teori daha gelisti, hicbiri tam kesinlik kazanamadi.
Nanoflare teorisi cok yuksek, ama benzer yildizlarda durum boyle mi, Gunese mi ait bunu merak ediyorum.
morgan4658
acikcasi linkteki kaynak, ayni link sahibinin inceleme olarak ele aldigi, yazili veya kayitli olmayan "kaynak"tan alinma.ODgal olarak sormak zorundaydim.
morgan4658
acikcasi linkteki kaynak, ayni link sahibinin inceleme olarak ele aldigi, yazili veya kayitli olmayan "kaynak"tan alinma.Dogal olarak sormak zorundaydim
Teorileri bilmiyorum. Ortak noktaları sağlam olan kısımlardır ancak.
Fiziğin diğer aynı boyutlu ve yaştaki yıldızlar için de aynı olacağı kesin. Bu yüzden benzer olduklarına eminim.
Ama şu var, mesela büyük bir karadeliğin yakın yörüngesinde olsaydı, şartlar farklı olabilirdi. Çünkü güçlü etken dış değişkenlerde olacaktı.
Ama fizik kuralları, evrenseldir. Yasalar aynı.
Veriler yıldızın koşullarına göre farklı olurdu. (Büyüklüğü, yaşı, hızı, vs.)
Mesela uzayda çok hızlı hareket eden bir yıldızın koşulları (mesela %50 C) farklı olurdu. Çünkü tüm kütle %15 daha enerjik olacaktı. Bu da bağ yapılarından, fuzyon ve fizyon süreçlerine kadar etkilerdi. Belki farklı elementler bile oluşabilirdi (varsayımsal olarak: Helyum yerine Lityum sentezi gibi...)
Ama fizik kuralları aynı kalacağı için, gene hesaplanabilir, varsayımlar üretilebilinirdi.
Kaynak olarak teorileri almak yerine, verileri ele alıp, onları farklı açılardan ele almak bence daha iyi... Onların teorileri ilham verici olabilir ama aynı verilerle üreteceğiniz sizin teorinizden daha üstün değiller.
Elbette bilgi eksikliğinden dolayı, tam ve doğru sonuç üretemeyebiliriz ama...
Zaten kimse üretemiyor (daha fazla veri sahibi olarlarda). %100 kesin ve net bir bilgi ortaya koyamıyor.
Burada bence önemli olan, teoriyi ortaya koyduktan sonra bilimsel yöntemlerle teoriyi sınayabilmek.
Çok taraftar olmasanız da biraz felsefe de gerekiyor bence.
Öncelikle sıcaklığı nasıl ölçüyoruz? Bir cismin sahip olduğu ısı enerjisi miktarına nasıl karar veriyoruz?
Şöyle düşünün... Eğer bir objeyi aşırı sıkıştırırsak, etrafa yaydığı ısı enerjisi artıyor. Ama bir noktadan sonra (teorik olarak) tekilleşecek kadar sıkışırsa, bu sefer mutlak sıcaklıkta olması gerekiyor.
Eee.. O zaman o süreç boyunca niye ısı üretti de, en sonunda çok kızgın olacağına, çok soğuk oldu?
Isı konusunda bence biraz daha düşünmeli.
Mesela momentum paylaşımını biliyorsunuz. (Elastik ve elastik olmayan çarpışmalar)
Aynı ilkeler ısı paylaşımında da geçerli...
1) Niye? (Çünkü paylaşılan enerji)
2) Aynı mekanizma geçerliyse bu nedir? (Ana hedefe entropi gereği ortamda birim başına homojen enerji miktarına ulaşmak)
Buradan sonra bir sonraki soru geliyor...
Isı veya momentum nasıl aktarılıyor? Ve yeni kütle de nasıl yerleşiyor?
Cevaba yol gösterecek soru ise;
İvmelendirilmiş bir obje, sabit hıza ulaştıktan sonra (boş ve sürtünmesiz uzay alanında) niye sonsuza kadar durumunu koruyor?
Gibi, gibi, bir çok soru geliyor aklıma... Kendimce cevaplar buldum.
Ama emin olduğum şey, insanlık henüz, enerji aktarımı mekanizmasını (Entropi gene) anlamış değil.
ribozom8468
bu linkte bişeyler anlatmiş https://www.kozmikanafor.com/gunesin-en-dis-katmani-neden-en-sicak-katmandir/
Linkteki açıklamayı okudum ve çok iyi.. Mantıklı...
Ardından aklıma şu soru geldi,
Niye yatay dalgalar fotonların manyetik alan titreşimleriyle girişim yapıyorlar?
Çünkü
1) "Ekip, koronal katmanın etkilerini silip süpüren “rezonant emilim” adında bir olgu keşfetmiş. Bu olguya göre, eğer manyetik alanlar sayesinde sürmekte olan iki çeşit dalga varsa, bu durumda bir dalganın daha güçlü olmasını sağlayacak bazı türden senkronize desenler ortaya çıkıyor. Bu durumu bir trambolinde aynı anda zıplayan iki kişiden birinin daha yükseğe sıçramasına benzetebilirsiniz."
* Bu bir girişim deseni örneği...(Süperpozisyon)
2) ..."Oysa veriler çıkıntı boyunca sıcaklığın 10 kat yükseldiğini göstermekteydi. (10 bin santigrat dereceden, 100 bin santigrat dereceye ) "
* Bu genlikteki birimsel enerji artışının, alandaki geometrik artışını gösteriyor. (Genlik: Eklenen her (n) birim enerji için, 2. n^2 kadar bir alan artışı )
3) ..." Güneş’in manyetik alanı içinde oluşan dönüş dalgasının gücü, enine dalga hareketinden hemen sonra zirveye ulaşıyordu. Ve aslında bu durum, akıştaki manyetik enerjinin ısı enerjisine dönüşmesi için harika bir yol olan türbülansı oluşturuyordu! Başka bir deyişle enine dalgaların ve dönüş dalgalarının tam olarak senkronize olmaması manyetik bir dinamo meydana getiriyor"...
* Bu da faz farkına işaret ediyor.
Bu üç sonuçtan geçiş bölgesine gelen fotonların senkronize - faz uyumlu oldukları sonucunu da çıkarttım.
Ve fotonların elektromanyetik titreşimindeki, manyetik titreşimler de güneşteki bu manyetik titreşimlerle girişim yapıyor sonucunu çıkarttım.
-Nasıl yatay manyetik dalgalar, fotonların manyetik alan titreşimleriyle girişim yapıyorlar?
morgan4658
Manyetik alan tamam, emd de tamam da, manyetik dalga da nedir?