morgan4658
Sunu kabullenmemiz lazim. mikro,mezzo,makro ve hatta bunlarin arasidaki olceklerde bazi kuvvetler digerlerini yener , ve onlar etkili olur. g.cekirdek kuvvet, z.cekirdek kuvvet, elektromanyetik kuvvet, kutlecekim , van der Waals kuvvetleri, coulomb kuvveti ve pek cok kuvvet, buyuklukler ve ortamdaki bileskelerden dolayi baskin cikarlar. Evren genisler, galaksilerdeki cisimler arasi bu genislemeden etkilenmez. kiminde nukleer reaksiyonlardan dolayi madde kaybi olur, kuytlesi ve dogal olarak momentumunda azalma olur, dusuk mesafe kaybi/artisi kaydedilir.ama genisleme buna neden degil.
ribozom8468
ben o kadar emin değilim.kerem koçak pek derine inmedi.videoyu izlemiştim ama pek tatmin olamadim.çünkü ; galaksiler kara madde içinde birbirimden uzaklaşiyor.yani uzayın o siyahi zaten kara madde.kara enerji ise o siyahin dişinda bir duvar.hücre zarı ve hücre duvarı gibi.polemiğe girdiler amac doğruyu bulmak olmaliydi
morgan4658
Bu konunun tartisilmasi gereksiz. Bilim dunyasi bunu ispatladi, formullerle, ispatlarla sundu .Taslaman evren genislerken galaksilerdeki cisimler birbirinden uzaklasir dedi. Kerem Kocak da anlatmaya calisti.Taslaman fizikci degil zaten.
ribozom8468
şişen evrenin veya artan kara madde yoğunluğunun yıldızların çekim gücüne kuvvet uygulamadığını nasıl söyleyebiliriz ki?çünkü; karanlik enernin şiddeti artıyor diye okumuştum hatirladiğim kadarı ile.onun için kara enerjinin yoğunluğu artıyor bir şekilde demek bu.
morgan4658
Soylemeyiz , zaten kara madde Bu sekilde hesaplaniyor, kara enerjinin ise bununla ilgisi yok
ribozom8468
yani kara enerjinin şiddeti artiyorsa kara maddenin de artiyor olabilir.ve bunlardan biri negatif diğeri pızitif kütleli olabilir.böylece kara madde cektikce kara enerji iyce hızlanarak kaçiyor.çünkü; ters etkilerler birbirlerini.kara madde ortaya çöküp kütlesi ile kara enerjiye asiliyor olabilir.kara enerji de o cektikçe ters tepki verecek haliyle evren gittikçe hızlanarak şişecek.kısaca yazdım.anti maddenin nereye gittiği sorunu da ortadan kalkiyor.çünkü ; bunlar gözümüzün önünde.bir yere gitmediler.başta ki madde anti madde çarpişmasindan kara madde dibe çöktü.kara enerjiyi ise itti.