turker-turksever2890
Isı: Maddelerin hareket enerjisidir, Işığın kütlesi sıfır ise ışık enerjisi nasıl ısı enerjisine çevirilir?
ilyas-ornek1611
Kütlesi sıfırsa ortada ışık yoktur olmayan bir şeyi başka bir şeye çevirmeye yaratmak denir o da bi tek Allahtan gelir
turker-turksever2890
Işık var olan bir şey ama kütlesi yok. O zaman neden ışık ısı yayar diye düzelteyim bari :D
mustafa-okat6784
Işığın hızından kaynaklı bir momentumu var. Biraz karışık bir konu ama bu momentum sayesinde enerji taşır ve kütle çekiminden de etkilenir. Örneğin bir galaksinin ya da karadeliğin yanından geçerken ışık yön değiştirir. Buna "Kütleçekim merceklemesi" denilir. Ya da uzay boşluğundaki bir nesneye (Mesela bir uyduya) çarpan fotonlar uydunun hızını etkiler. Hatta bu prensiple çalışacak uzay yelkenlileri bile yapılabilir. Yani ışık tamamen sıfır değildir. :)
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Isı hareket enerjisi filan değildir. Nereden çıktı? Enerji enerjidir. Hareket tamamen farklı bir şey.
Isı da, ışıkta fotonlarla iletilir. Fark, iletilen enerjinin sahip olduğu titreşim miktarıdır. Ne kadar enerjik ise titreşim o kadar yüksek frekanslıdır. (Küçük dalga boyu)
Her sistemin (madde kökenli yapının) doğal durumda iken sahip olduğu bir toplam enerji miktarı vardır. Siz bu nesneyi hareket için ivmelendirdiğinizde, bu sisteme fazladan enerji aktarmış olursunuz. Bu fazla enerji momentumdur.
Sistem, bu fazla enerjinin sebep olduğu bazı yapısal değişimlerle, hareket etmeye zorlanır. Bu enerji sistemde olduğu sürece hareket aynı şeklide sürer.
Ancak bir yere çarpma, dokunma veya sürtünme ile bu enerjiyi paylaştıkça, hızı azalır.
Bu fazla enerji sistemin sedce temel enerji birimlerine yerleşmez, ayrıca atom altı parçacıklar arası bağlar içine de yerleşir.
Sistem bu fazla enerjiden kurtulmak için, dışarıya sürekli foton atar. Bunu ısı olarak algılarız. Çünkü, enerji atmaya çalışan titreşimler çok yüksek frekansta olarlardır.
Bu yüzden ısıtılan nesnelerdeki alt birimlerin titerşimleri artar, Eğer bu alt birimleri, gaz molekülleri gibiyse, ortamdaki hareket hızları artar.
Sizin ışık dediğiniz fotonların dalga boyu daha geniş olanlar. Isıyı taşıyan fotonların enerjilerinin bir kısmını başka objelerle paylaşmalarını sağlarsanız, ışık olarak saptarsınız.
5478
Hayır.Burada her ne kadar cevap aransa da doğru cevap bulunmaz çünkü bir kere soru yanlıştır.Işığın kütlesi doğuştan vardır ancak doğrusal bir hızla ve enerjisel halde olduğundan ölçülemez zaten hareket halinde olacağından ölçülmesi zordur kısacası elektronun kütlesi varsa ışığında kütlesi vardır yani Işık dalgası birimler halinde doğrusal bir hızla kendi içinde çarpışır ve ısı oluşur
5478
Sonuç olarak ısı atomların bir nevi çarpışması sonucu oluşan titrek atomdur yani sorulan sorunun bir değeri yoktur
morgan4658
Muhammed Bey, fotonun kutlesi yoktur, cunku foton bir enerji kuantumudur.Safi enerjidir. Kendi iclerinde de carpismazlar.
fatih-akan5662
Isı bır maddenın sıcıklıgını belırlı bır mıktar arttırmak ıcın verılmesı gereken enerji mıktarı degılmıdır.Hareket ne alaka anlamadım.
mecelle1174
Fotondan değil yani tıpkı kuantum fiziğindeki şu ifade
mecelle1174
Fotondan değil yani tıpkı kuantum fiziğindeki şu ifade :
5478
Demek istediğim fotonların bir elektron tarafından çarpışabileceği (morgdan) yani kuantum mekaniğindeki gibi puf! Deney batar.
5478
Demek istediğim fotonların bir elektron tarafından çarpışabileceği (morgan) yani kuantum mekaniğindeki gibi puf! Deney batar.
5478
Ayrıca ısı da genelde şudur: herhangi bir x maddesi ya da enerjis vb. ve herhangi bir y maddesi ya da enerjsi vb. Bu iki maddenin çarpışmasıdır.