burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Zaman yolculuğu için ne düşünüyorsunuz?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
İnsanoğlu, geçmişe dönüp hatalarını değiştirmeyi binlerce yıldır düşlemektedir. Eğer var olursa binlerce yıl daha düşünecektir.
Günümüzde bolca hata yapıldığını gördüğümze göre, birilerinin gelip kendi geçmişlerini de düzeltmesi gerekirdi. Ama görünün, gelecekten gelen filan yok. Yani zaman gezginleri, hollywood senaryosundan öteye geçemeyecek gibi...
Sizin düşünceleriniz?
ugur-yardim8971
Zamanda yolculuğun mümkün olduğunu düşünüyorum. Bilimsel olarak açıklamayamam tabi ki, sadece hayalleri ile konuşan bir insanım:) Belki de yolculuk yapılıyordur ve geçmiş zamana müdahele etmenin gelecek için yanlış olduğunu farkına vardılar.
morgan4658
Italya’da yasiyorum, yandaki sehre yolculuk hakkinda bile beynim error veriyor Burtay Bey.Gerci mantik ayni, entropi :) Yani izin yok gecmise gidis
turker-turksever2890
Öncelikle zaman nedir?
turker-turksever2890
Öncelikle zaman nedir:
turker-turksever2890
Öncelikle zaman nedir?
Üç cevap var:
turker-turksever2890
Öncelikle zaman nedir?
turker-turksever2890
Öncelikle zaman nedir?
Üç cevap var:
-Zaman 4. Boyuttur
rick-sanchez2523
Mümkün.. uzayzamani anlayabilir ve kontrol edebilirsek olabilir ancak uzayzamanı oda koşullarında laboratuarda ufakta olsa bir bozulmaya uğratmalıyız genel goreliliğe göre yoğun enerji veya kütle uzayzamanın şeklini bozabilir fakat bu kütle devasa boyutlarda olmalı bu problemin düşünce deneylerime göre 3 yolu var
1)skaler dalgalar! skaler dalgalar bir nevi boşluktaki sanal parçacıkların hareketleridir bu sanal parçacık uzayı bildiğimiz uzay-zamanı oluşturuyor yani aranılanın bu olduğu yönünde eğer bir güç düzeneği kurulup skaler dalga olusturabilirsek enerji verildiğinde gerçek parçacıklar oluşacaktır eğer bu dalgaları arttırırsak zamanda bozulmalar olabilir çünkü kaluza-klaein teorisine göre durum bu
2)ısi ile izole edilmiş bir kutu düşünelim ve kutunun içinde elektromanyetik dalga üreteci olsun eğer üretecin frekansını artırırsak elektromanyetik enerji ısıya donusemeyecegi için başka bir forma geçmek zorundadır bu form kütle etkisi gösterip uzayzamani bükebilir (frekans muazzam boyutlara ulaşırsa) son durumda kutunun hali muammadir kutu ya farklı uzay noktalarında ortaya çıkabilir yada farklı zaman noktalarında
3) maddenin bose einstein hali sıvı helyum düşük sıcaklıklarda süperakiskanlik gösterir(farklı bileşimler denenerek farklı süperakiskanlar olabilir) düşüncem şu ki eğer doğru geometrilerle(altın oran!) konumlandırılmış süperiletken bobinleri süper akışkan sıvıyı rezone edecek şekilde frekansini arttirirsak süperakiskan sıvı uzay-zaman gibi davranabilir (uzay-zamanın ultra süper akışkan olduğu düşünülüyor(karanlık sıvı.vb)) yani uzay-zaman ile etkileşime geçen maddenin yeni tür bir halini oluşturabiliriz
Uzun oldu ancak bunların hepsini uzun süren araştırmalarım ve düşünce deneylerim sonucunda ortaya çıkardım umarım yakın zamanda bunları test edebilirim.!!
morgan4658
frekansi arttiginda enerjisi artar ve bose.einstein durumu kaybolur bence
morgan4658
frekansi arttiginda enerjisi artar ve bose.einstein durumu kaybolur bence. kutu izolasyonu icin de, sonucta kutuyu deler gecer( olay gamma derecesine gecmeden, hatta kutuyu radyo frekansi bile gecer, birtek gorunen isik dalgalari kutuda hapsolur, o da enerjisi yeterli degil).Yanlis anlamayin maksadim kotulemek degil, ama dusuncemi belirttim
rick-sanchez2523
Öncelikle yorumu dikkate aldığınız için teşekkürler kesinlikle düşüncelerinizi belirtmelisiniz sonuçta beyin fırtınası yapıyoruz:)
kutu örneği için dediginiz sorun aklımdan geçmişti oncelikle bu kutunun sekli cok hassas olmali ayrica ısıyı minimum duzeyde tutacak bir sistemle beraber EM dalgaları her türlü frekansta yansitmayak cinsten bir sistem olmalı super iletkenler ile bu saglanabilir bu problem malzeme bilimi ve nanooptik teknolojileriyle halledilebilir ayrıca üretilen frekans sistemin doğal frekansını aşarak ışık hızının katlarına ulaştığında bahsettiğim olayları gösterebilir ki bu çok zor bunun için yine ayrı bir sistem gerekli kısacası kutu örneği cok maliyetli ve hassas bir proje
bose einstein halinin artan frekansla quantum durumunu dahada belirginlestireceğini dusunmustum (ismini hatirlamiyorum) bir çalışmada Süper akışkana( bose einstein)enerji uygulandığında negatif kütle etkisi gösterdiğini okumuştum benim düşüncem de uygun şartlarda(muazzam derecede yoğun ve dönüşümlü manyetik alanlarda)frekansı artırırsak aynı etkiyi gösterebileceği idi ve bu sayede negatif kütle etkisi ile uzay-zamanda bozulmalar yaratabilirdik
morgan4658
ne oldu burada, mesajlar silinmis
ilyas-ornek1611
Gerçekleşse bile kimsenin hiç bir işine yaramaz
mustafa-okat6784
Zamanda ileri gitmek teknik olarak mümkün. Hatta çok çok küçük ölçeklerde bunu yapıyoruz bile. Örneğin uçuş görevlileri, yerdeki insanlara göre çok çok çok küçük miktarda daha yavaş yaşlanıyorlar, onlara göre biz zamanda birazcık daha hızlı ilerliyoruz.
Işık hızına yaklaşan ya da kütleye yaklaşan insanlar için zaman yavaşlar. Bunu kendisi algılamaz ama çevresinde kalan her şeyin daha hızlı aktığını görür. Bu sayede ışık hızına yakın hızlarla seyahat ederek ya da yoğun bir kütleye yaklaşıp geri uzaklaşarak mesela 2 yıl içerisinde 2200 senesine gidip, yaşamınızın geri kalanını teknoloninin ve gelişmişliğin dibine vurarak yaşayabilirsiniz. Ya da kim bilir Dünya'dan geriye bir şey kalmamış da olabilir. :) Ama teknik olarak ileri gitmek mümkün.
boran-kadir4569
Zamanda geçmişe gidilebilir, geçmiş değiştirebilir insanlar bedenleriyle geçmişe gidebilir
bora-topatan1088
bu hem felsefik hemde bilimsel bir düşünce yani hangi şekilde cevap vereceğimi karar veremedim ama bilimsel olarak cevap vereceğim. Bence zamanda yolculuk yapılabilir nasıl olduğunu anlatmak zor ama zamanda yolculuktaki en önemli faktör kütle ve hızdır bu ikisi öyle bir dengeli olmalıdırki kütle zamanı bükerken hız kütlenin azalmasına neden olmamalı tabiiki bu garip bir düşünce ama bildiğiniz gidi karadelikler süperkütlelidirler bu nedenden dolayıda zaman karadelikte işlemez ama karadeliğin çevresinde zaman yolculuğu yapılamaz çünkü karadelikte zamanın içinde haraket etmek isterken o bölgede zamanın bizim içimizden akmasına izin verir biyolojik saatimizin devam etmesine hak tanır ama biz bunu istemeyiz çünkü karadelikte iki dakika bekleyipte dünyada milyonlarca asır geçmesini istemeyiz değilmi. karadelik neden olmazının ikinci nedeni karadeliğin hızla bir alakası olmadığı içindir. Karadelikte zaman duruyor ama aynı şekilde hızlanamıyoruzda bu yüzden zamanda haraket etmek yerine dediğim gibi zaman bizim içimizde haraket ediyor. Bu konu hakkında daha detaylı konuşmak isterseniz aynı isimli instagram hesabımdan bana ulaşabilirsiniz.