fizikadami9012
Fizik
Arkadaşlar yüksek derece atom altı sürtünme atomda herhangi bir etki yaratmadan kendi içerisinde faz yaratabilirmi
fizikadami9012
Yani titreşim yaratabilirmi
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
"Atom altı sürtünme?" Nasıl olacak? Anlayamadım.
Sürtünme, "enerjinin mekanik olarak aktarımıdır" diye düşünüyorum.
Varsayımsal olarak;
Bence ana ilke olarak, bir atoma enerji aktarılırsa (hangi yol ile olursa olsun), bu fazla enerjinin atomun titreşim genliğini etkilemesi (artırması) gerekir. Bu ek enerjinin saklanabileceği başka bir mekanizma düşünemiyorum. (Enerji yok olmayacağına göre). Bu orijinal haline göre bir faz farkı oluşturabilir.
Ama atomun kendi içinde, tek bir atomda aralarında faz farkı bulunan 2 ayrı titreşim makul gelmiyor.
Belki en fazla, elektronlar arasında yörünge farklarından dolayı bir faz farklılaşması olabilir.
umit-toma9125
İki araba düşünelim. Bu iki araba aynı süratte yan yana gidiyor. Ve tam bu esnada camları açıp bir arabadan diğer arabaya geçmeye çalışan bir adam var. Bu soru biraz buna benziyor temelde. Şimdi mantığını kuracağımız kısım ise iki arabanın yolda sabit kalması için yapacağı manevralardır. İki araba kesinlikle birbirinin aynı olamayacağı için bir araba diğerinden daha fazla manevra yapmak zorundadır. Ve diğer araba da bu senkrona uymak için daha fazla manevra yapmak zorunda kalacaktır. Basitçe evet fazlar oluşacaktır.