burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Uzay boşluğundaki gitar telinin durumu nedir?
Gitar telini titreştirdiğimizde aktarılan kuvvete göre bir ses çıkartır.
titreşimin bir kısmı gitar aksamı üzerinde yayılıp, absorbe edilirken, titreşen telde havadaki gaz moleküllerini uyararak, enerjinin çoğunu ses dalgası olarak dağıtır.
Eğer basit bir (ok-yay gibi) yay üzerindeki tek bir teli , havasız ortamda , uzayda titreştirseydik, nasıl bir sonuç alırdık?
Sistem hiç bir yere temas etmediği için, gerilen teldeki kuvvet tel ve yay üzerinde kalacaktı. Ortamda hava molekülleri olmadığı içinde, aktarım olmayacaktı.
Bu durumda tel sonsuza kadar sürekli titreşecek miydi? Yoksa titreşimi bir şekilde sönümlenecek miydi?
Bana, zamanla (daha geç olsa da) sönümlenecek gibi geliyor... Bu enerjiyi, yay-tel sisteminin uzay boşluğundaki doğal (rest) hızının artması ile tespit edeceğimizi düşünüyorum.
Fikirleriniz?
morgan4658
Bence gitarin teli bir sure titrer ama nihayet gitara Isi olarak aktarilir ( Kesinlikle surtunme kuvveti isin icine bir sekilde girer )
Isıya dönüşmesi demek, foton salınımının artması anlamına gelir mi acaba?
hknqq7789
https://www.youtube.com/watch?v=Hd9fN9XuVps bu adam uzayda gitar çalıyor. yer çekimsiz ortamda teller titreşiyor, uzay aracında hava olduğu için ses çıkıyor. fakat dışarıda boşlukta çalsaydı teller yine salının yapardı ses çıkmazdı. ancak çok hassas ölçüm aletleri ile boşlukta bulunan atom altı parçacıklar nedeni ile ses ölçümü yapabilir.
rick-sanchez2523
Bence ;
Titreşimle oluşan o küçük enerji sanal fotonların gerçek fotonlara dönüşmesine sebep olacak ve telin atomlarindaki elektronlarin enerjisini artttiracaktir buda ısıya sebep olup titreşimin bozulmasına sebep olacaktır yani kısaca titreşimli bir şekilde sonumlenecektir denebilir
optimus1009
Burtay hocam; bu linkte
http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/uzayda-sesler-duyulur-mu
gitar telinin durumunu anlatmıslar,arkadasların dedikleriyle aynı da şimdi bu gitar teli ısı yayacaksa sönümlenmek için bu uzay araçları o zaman ısınmaz mı?
Sonuçta motorları çalıstığında aracın atomları titşerir ve titreşimi aktaracak bir yer olmadığından da ısınıp içinde durulmayacak hale gelmez mi?(tekniken uzaydayken yani).
Saçma bi soruda olabilir ama merak ettim :D
Ayrıca bir teli cektiğimizde elektronlar arası manyetik kuvveti uzatmıs olmuyor muyuz?Telin kopması için elektron koparmak lazım sonuçta. İşte demek istediğim şey potansiyel enerji diye birşey aslında yok mu?Bence yok sanırım da siz ne düşünüyorsunuz?Elektronlar arası manyetik esneklik arttığından tel gerilince enerji kazanıyor sanıyoruz mu acaba?
morgan4658
Sogutma sistemleti vardir illa ki.Uzay istasyonlari icin termal duzenekleri mutlaka internette bulunut
vide-supra1191
Telin ısınması oldukça düşük bir enerji kaybı olması gerekir bence. Fakat bütün kayıpları yok saysak bile tel bence görece kısa bir süre içinde titreşmeyi durduracaktır. Çünkü titreşen şey sadece tel değil, gitar kasası ve ardından bütün vücudunuzdur. Yani sistemi bir bütün olarak ele alırsanız tele uyguladığınız kuvvetin ortamdandan ortama dağılmasını ve her ortam değiştirdiğindr de bir miktar dalgayı dağıtarak geri yansıttığını da hesaba katarsak bana titreşimler kısa bir süre sonra kendiliğinden sönünkenirmiş gibi grliyor. Dalgaların dinamiğini pek bilmiyorum aslında daha iyi bilen biri bu ortam değiştirme durumlarının enerji kaybına neden olup olmadığını açıklarsa ben de bir miktar bilgi nasiplenmiş olabilirim.
Aslında söz konusu sistem, bir yay-kiriş( tel) sistemi. Etrafında temas halinde başka hiç bir şey yok.
Bu yüzden sürtünme ile enerji aktarımı minimum.
Konuda uzman değilim elbette ... Enerji var'dan yokedilemez. Yani titreşim, kendi yansıması olan dalgalarla yıkıcı girişim yapıp sönümlediği zaman bile enerji sistemdeki varlığını koruyor. Ancak onu artık titreşim (mekanik) olarak tespit edemiyoruz.
Titreşim enerjinin mekanik halindeki durumu, yansımalarla ve kendisiyle girişim yapmasıyla sönümlenen bu enerjinini bence iki sonucu olmalı.
Bir kısmı elektronlarca ısı=foton olarak uzaya salınmalı.
Diğer -çoğunluk- kısmı da tüm sisteme yayılıp. Sistemdeki temel parçacıkların titreşim genliklerini artırarak, sistemin hızını doğal-rest hızını artırmalarını umuyorum. Ki bunu çok hafif bir kütle artışı olarak da tespit edebiliriz.(?)
Optimus'un sorusu bence mantıklı ve gerekçesi haklı. Uzay istasyonlarında soğutma sistemleri bu amaçla gerekli sanırım. Uzay gemilerinde manevra için sürekli enerji harcanıyor. Ama tel de sadece tek bir sefer enerji kullanıldığı için, sanırım ısı artışının bir sınırı olur.
Telin gerilmesi esnasında (teli koparmadan) sisteme enerji aktarılmasını ise iyi değerlendirmek lazım bence... Şu an bilemiyorum.
Teli germek için kullandığımız kuvvet ve içeriği enerji, nasıl bir mekanizma ile potansiyel hale geliyor? Ve tel bırakılınca, bu nasıl mekanik hale dönüşüyor?
Eğer optimus'un varsayımı gibi elektromanyetik bağlar zorlanarak (esneklik) enerji sisteme aktarılıyorsa... Elektromanyetik alana olan tüm bakışı sorgulayıp, yenilememiz (geliştirmemiz) gerekir.
optimus1009
Morgan, Burtay: kardesler cevap için tesekkürler. Haklısınız,olabilir.
Burtay beyin sorusu olası sicimleri de anlamak için güzel bir çıkış noktası aslında.Sicimler varmıdırlar bilmiyorum ama sorunun bunlara da bakan yönü var.
fizikadami9012
Uzayda -273 derece soğukluk bulunduğu için gitar teli daha çalamdan gerginleşir ve kopar eğer gitar telini üzerinde bulunduğu veya bağlı olduğu henhangi bir eşya bulunmadan çıkartırsak soğuk nedeniyle çok kısalır örn: 20cm iken 10cmye kadar kısalır.
umit-toma9125
Uzayın soğuk olduğu hesaplanır ve ona göre teller ayarlanırsa, teller uzun bir süre salınıma devam eder. Pek benzer olmasa da aya dikilen bayrağın titreşimi buna örnek olabilir diye düşünüyorum.
umit-toma9125
Telleri soğuğa göre ayarlandı diyelim. Gitar tellerine vurduk. Teller salınıma başlayacaktır. Tellerin salınımı gitara boşlukta itki sağlayacaktır. Fakat bu itki sabit bir yöne olmadığı için her karşı kuvvet bir diğer karşı kuvveti sönümleyecektir. Gitar hareketsiz kalacak fakat titreşmeye devam edecektir. Bu titreşim uzun bir süre devam eder. Benim fikrim bu. Aynı olmasa bile aya dikilen bayrak örnek olabilir. Fakat bir başka soru doğuyor buradan. Tellerin titreşiminin başladığı anla birlikte, gitarın titreşime geçtiği anın arasında ki zaman nasıl akacak?
FiZiKAdamı yaklaşımın fena değil ama ..Uzay boşluğu bir kaç kelvin daha sıcak. Ayrıca, telin gerildiği platformda aynı durumdan aynı oranda etkilenmez mi? Tel kısalıyor ise, telin üzerine gerildiği yay etkilenmez mi?
Sayın Ümit Toma, kuvvet , karşı kuvvet, sönümleme...Bunların hepsi ayrı ayrı tartışılıp ele alınabilir.
Fakat üzerinde durduğum nokta farklı...
Sistem uzay boşluğunda derken, başka sistemlerden "bağımsız- temassız" anlamında kullanıyorum. Ve bu sisteme dışarıdan ek bir enerji veriyoruz. Sonra sistem kendi başına kalıyor.
Evet, bence de teldeki titreşim sönümlenir. Ama enerji yok edilemeyeceğine göre, titreşim için aktarılan enerji, hala sistemde olmalı... Ve sistem üzerinde öncekinden farklılığı sağlayan bir değişiklik yapmış olmalı...
Bunu nasıl açıklayabiliriz? Bunu sorguluyorum...
morgan4658
Isinmasi foton salinimini nicin gerektirsin? Veyahut telin isinmasi illa birsekilde enerjiyi disari vermesini gerektirir mi? En basit haliyle sisteme enerji verildi ve bu enerjiyi koruyacaktir.
Her nesnenin, objenin yapısına ve şartlarına bağlı olarak sahip olduğu doğal bir ısısı (atom hareketlilik hızı) vardır. Bu da ortama bağlıdır. Enerjinin entropi eğilimi nedeniyle, 500 derecedeki bir toplu iğneyi (0.1 gr) , 100 kg lik bir demire (499 derecedeki) temas ettirseniz, enerji akışı toplu iğneden , büyük kütleye doğru olur. Oysa toplamda enerji miktarı daha fazla demir kütlede)
Buna dayanarak, her nesnenin bulunduğu ortam ile aynı ortalamayı hedeflediğini söyleyebiliriz.
Enerji, enerjidir. İster ısı ile olsun, ister hareket ile...
Sisteme yüklenen fazla enerji, bir şekilde sistemde yayılmak zorundadır. sistem içinde ortalamaya kavuştuktan sonra da , dış ortam ile ortalamaya yönelecektir. (Gene entropi'nin sonucu)
Yani dışarıya fazla enerjiyi vermek zorundadır. Bunun da tek yolu, foton atımı (eğer temas yok ise)...
Üzerindeki enerjiyi korumaya gelince. Başlangıçta sizinle aynı fikirdeydim. Bir taşı uzay boşluğunda belli bir hızla atarsam, verilen momentumu sonsuz kadar koruyacağı düşüncesindeydim.
Sonra Voyager gezginlerinin yavaşlaması ile ilgili haberi okuyunca, farklı bir açıdan ele aldım konuyu ve hareketin kökeninde ne yattığını düşündüm.
Ve hareket eden her nesnenin (mutlak sıfıra çok yakın derecelerde bile) niye foton yaydığını?
Foton atımı enerji kaybı demek. O halde sistem hareket ile çok az da olsa bünyesinden enerji yitiriyor olmalı.
Voyager örneği gibi, o zaman, foton atımı ile hız kaybediyorsa, sistemdeki enerji miktarı ve sistemin hızı arasında doğrudan bir bağlantı var demektir.
Daha sonra hareket, ivme ve momentum konulu sayfaları da bu temele göre ele aldım.
Sonuç: Foton ışıması kaçınılmaz. Sistem doğal kapasitesinin (rest -durgun hali) üstündeki fazla enerjinin bir kısmı uzaya salınacak gibi gözüktü.
https://yenievrenebirbakis.blogspot.com/
morgan4658
Parcacik duzeyinde dusunelim.Bir elektron var, uzerinde fazladan gelmis bir enerji ( iste burada isinma olsun mesela), bunu fotonlarla atiyor, kinetigi eskiye donusuyor, kutlesi sabit.
Atom seviyesinde... elektronun belli bir frekanstaki enerjiyi kabul ettigini de hatirlarsak, ornegin ikinci yorungeye cikmak icin Omega miktari kadar enerjiyi kabul ettigini , 1,3 omegayi kabul etmedigi ( kuantanin belirli olmasi ), o zaman sisteme yuklenen enerjinin kabul edilmemesi de soz konusu olur mu sizce ? Scattering'in serbest olmayan elektronlarda gecerli olmadigini dusunuyorum.
Kisacasi uygun enerji miktari sisteme verilmedigi takdirde, sisteme bir etkinin olmamasi da mumkun mu ?