almira-gur3934
e=mc² diğer enerji bağıntılarından farklı olarak bize gösterdiği bilimsel gerçeklik nedir?
morgan4658
Enerjinin maddeye,maddenin enerjiye donusebilmesi ve bunun hesabi ( aslinda formulu tam yazmamissin ama sorunun ozunu bozmuyor )
almira-gur3934
bu durumu "Ek=1/2 mV2" ve "Ep=m.g.h" formülleri ile açıklayamaz mıydık? sonuç olarak bu eşitliği bu formüllerle de elde edebiliyoruz..
ahmet-yilmaz2230
Öncelikle e=mc^2 formülü kütle ve enerjinin aynı fiziksel varlık olduğunu ve birbirlerine dönüşebileceklerini gösterir. Yazdığınız diğer formüllerle bu formülü elde edemezsiniz, hatta Ek=1/2mv^2 formülünün yanlış olduğunu söyler. Düşük hızlarda yaklaşık doğru sonuç verse de hız yükseldikçe Ek formülünün hatası büyür.
rick-sanchez2523
Bu formül sayesinde maddenin enerjiye dönüşebileceği ve dönüştüğü görüldü peki enerjinin maddeye dönüştüğü gözlemlendimi veya bunu sağlayan bir düzenek günümüzde varmı?
ahmet-yilmaz2230
Evet var, parçacık hızlandırıcılar. En büyüğü Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde.
almira-gur3934
yani bu eşitlik kütleli bir cismin uzay düzleminde c hızına çıkamayacağının göstergesidir diyebilir miyiz?
ahmet-yilmaz2230
e = mc² durgun kütlenin enerji değeridir. Sadece buna bakarak c hızının limit hız olduğu anlayamayız, formülü tam yazmamız gerekir.
e = mc² / √(1 - v²/c²)
Burada kütlenin hızı v, c değerine yaklaştıkça enerji sonsuza gider. Diğer bir değişle kütleyi c hızına çıkarmak için sonsuz enerji gerekir, yani imkansızdır.
(e = mc² formülü yukarıdaki formülde kütlenin hızı v sıfır alınarak elde edilir.)
almira-gur3934
tamam formüle göre ne kadar hız o kadar kütle bu da o kadar enerji demektir sonuç olarak bir önceki yazdığıma geliyor.. katılımınız için teşekkürler
morgan4658
Kutlesiz parcaciklarda diger formullerle bulamazsin
Yani formul:
E^2= m^2.c^4+p^2.c^2
Eger cisim durgunsa e=m.c^2
Ama foton icin e=p.c
morgan4658
Eger bir sistem enerji aciga cikarirsa kutle kaybeder.Nukleer bombalar gibi
Diger taraftan iki parcacik ( mesela elektron ve pozitron ) carpisirsa, ortaya elektron ve positronun o anki duragan kutlelerinin formule uygulanmasinin toplami kadar enerjide 2 veya daha cok gamma isini salar
almira-gur3934
ahmet yılmaz'ın formülüne dayanarak "ne kadar hız o kadar kütle bu da o kadar enerji demektir" diyerek bir tümevarım yaptım takip etmiyorsunuz galiba. ayrıca her enerji 'bırakılışında' kütlede bir azalma ve her enerji 'kazanımında' kütlede bir artış olduğunun ben de farkındayım neyi göstermeye çalışıyorsunuz bir türlü anlayamadım??
morgan4658
Kutlesiz parcaciklar olarak ele aldim, Neyse bosverin.
morgan4658
Ne kadar hiz o kadar kutle o kadar enerji ama bunu kutlesiz parcalarda nasil bulursunuz onu anlattim, cunku her kutlesiz parcacigin hizi sabitken enerjileri nasil farkli? Onun formulunu yazdim , bir turlu anlamadiginiz sey demek ki
morgan4658
O zaman Ahmet beyin formulune gore bana x isini ile gamma isininin enerji farkini yazar misiniz? yazamazsiniz, ikisinin de hizi ayni, ben kutlesiz parcaciklar acisindan ele aldim.Beyin firtinasinda ek bilgi olur.
almira-gur3934
ek bilgiler için minnettarım..
lonesome9148
Ahmet Yılmaz cahili biraz yavaş sala avrupada yada tüm dünyada henüz böyle bir teknoloji yok. karnıma ağrılar girdi gülmekten enerjiyi kütleye dönüştürüyormuşuz:D