gunay-karaoglu8100
anti madde uzayzamanı nasıl büker.
antimadde ile antimadde arasında kütleçekimi görülür mü?
anti madde ile madde arasında kütleçekimi olur mu
morgan4658
Bence bir anti dunya da kutlecekimine neden olur.Ancak kutlecekimi duzeyinde antimadde uretemedigimiz veya evrende gozlemlemedigimiz icin Cern’in pozitron deneylerini bekleyecegiz.
rick-sanchez2523
Antimadde uzayı madde gibimi büküyor yoksa egzotik madde gibi uzay zaman dokusuna tümsek bir şekil mi veriyor?
morgan4658
nicin tumsek yapsin ki ?
rick-sanchez2523
Antimaddenin uzay zaman ile ilişkisinin madde ile olan ilişkisinden farklı olacağını düşünmüştüm
morgan4658
Anladim ne dusundugunuzu ama nicin? Merak ettim
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Anti madde'nin de kütlesi ile maddenin kütlesinin uzay-zaman dokusuna uyguladığı etki arasında hiç bir fark yok.
Teorik olarak, atomlarından moleküllerine kadar hepsi aynı kütle'ye ve etkilere sahipler.
(Pratikte, anti maddeyi bulma ve depolama imkanı olmadığı için... Sadece çok küçük atomaltı parçacıklar, yüksek manyetik alanlarda tutularak korunabiliyor).
Ancak tümsek olayını sanırım, bükülmenin zıttı olarak düşündünüz.
Eğer öyle olsaydı, bu anti-maddenin önüne gelen tüm diğer malzemeleri iteceği anlamına gelir.
Bu yüzden böyle bir sonuca nasıl vardığınızı bende merak ettim. Belki farkında olmadan, "evrendeki anti madde nerede?" sorusuna bir pencere açmış da olabilirsiniz(?).
rick-sanchez2523
Burtay bey aynen öyle düşündüm antimaddenin etrafındaki maddeleri iteceğini bu yüzden evrende neredeyse hiç bulunmayacağını düşündüm ama söylediklerinize göre durum farklı zaten dediginiz olmasa sanal parçacık çiftleri birbirini (pozitron ve elektron)çekip yok etmezdi peki hangi tür bir madde uzay-zaman dokusunu tumsek hale getirebilirki yada bu maddenin özellikleri ne olabilir maddenin neyini değiştirirsek uzay zaman ile ilişkisi değişir? bir maddenin uzayzamani yapay yollarla tumsek haline getirmesini saglayabilirmiyiz?
Açıkçası, nasıl tümsek oluşabilir hiç bir fikrim yok.
Bana göre kütleden oluşan eğim, akışkan bir doku içindeki hareketli kütlenin, hareketin ters yönünde oluşan düşük basınç alanından kaynaklanıyor.
Evren her yöne doğru birden genişlediği için, bu hareket de her yöne doğru oluyor. Bunun zıttı da doğal olarak gene her yöne doğru oluyor.
bildiğimiz ve kurguladığımız hareket, her zaman 1 boyut üzerinde olduğu için, ön - kavramlarını ve hareketin yönü konusunu kafamızda canlandırabiliyoruz.
Ama hareket 3 uzamsal boyut üzerinde birden olunca, hayal bile edemiyorum. (Her yön ile hiç bir yön aynı sonuca ulaşıyor bu sefer.)
Madde ve anti maddenin birbirini çekmesi, tamamen kütle çekiminden ve ters elektrik yüklerinden kaynaklanıyor. Birbirlerini yok etmesi ise (geriye saf enerji kalacak şekilde) bence, titreşim frekanslarındaki faz farkından kaynaklanıyor.
(Sanırım bir gün bir anti madde parçacığın titreşim frekansı ile karşılığı olan aynı parçacığın fazları kıyaslanırsa, doğru bir yaklaşım olup olmadığı anlaşılacaktır.)
Tümsek konusu ise doğru cevap gibi durmuyor ama başka bakış açılarına ve yaklaşımlara kapı açabilir. Bu yüzden ilgimi çekti.
Anti kütle çekimi olarak, karanlık enerji etkisi (galaksileri birbirinden ayırması nedeni ile) önerilmiş olsa da, akışkan mekaniği de aynı sonucu variyor.
Bu yüzden, bu tür bir enerji veya yapı olacağını düşünemiyorum...
Siz gene aklınıza gelenleri , bu sayfada "not alır" gibi ekleyin ara ara, bakarsınız ilham verecek bir bakış açısı oluşur.
morgan4658
Belki negatif madde dediginizi yazar, matematikcilere sormak lazim.
morgan4658
Dediginiz tumsek yapi belki negatif kutlelerde olur, matematikcilere sormak lazim
@Morgan
Negatif Kütle?
Takyonların eşdeğeri olabilir mi?
Necati bey (Demiroğlu) yeni ortak çalışmasını yayınladı. Orada kendi konusu olan sanal kütle (takyonlar) ile karanlık enerjji ve elektron schwarzchild çapı arasında bağlantı kurmaya çalışılmış.
https://www.academia.edu/39723286/Short_Research_Article_FORMS_of_TIME_Fields_and_Particles
(Şu an için bu konu ile aralarında bir bağlantı göremiyorum ama belki başka birileri bir bağlantı görebilir diye bu bilgiyi paylaşıyorum.)
morgan4658
Bence baglanti var.
Kafamdakine ters degil, sonuc olarak isiktan hizli olan parcacik, mutlak surette negatif "sanal" duragan kutleye sahip olmalidir.
Bu arada bonus haber ( sevindirici ) , ne kadar dogruysa http://mason.gmu.edu/~rehrlich/tachyon_web_site.pdf
rick-sanchez2523
Negatif kütleli madde demişken geçenlerde bir grup süper akışkanların negatif maddenin teorik olarak öngörülen davranışlarını yaptıklarını belirtmişlerdi
https://bilimfili.com/negatif-kutleye-sahip-sivi-uretildi/
Burada superakiskanlarin bu davranışları gösterdikleri yazıyor gerçekten ilginç bir haberdi süperakiskanlar negatif madde gibi davranıyorsa buna sebep olan şey boseeinstein halinin bir özelliğimi yoksa başka bir quantum durumumu arkasındaki sebep nedir acaba diye merak ettim birde insanın aklına şu sorular geliyor maddenin ne kadar hali var? Madde türleri arası geçiş mümkünmü?
Bonus:negatif kütleli bir maddenin kimyasal özellikleri nasıl olurdu bağ yapabilirmiydiler ?
Çok soru sordum ama sormadan edemiyorum:)))
Bana biraz mola...Yazdıklarınızı ve paylaştıklarınızı okuyup- düşünüp sindirmeden bir fikir yürütmek istemiyorum...
Ama güzel ve verimli gidiyor konu... Aklıma geldikçe veya karşılaştıkça ekleme bilgi yazarım.
Teşekkür ederim...
morgan4658
Ubeyde Bey, cok oldu o sivi olayi.
yilmaz-hoca5326
anti madde, evrenin ilk oluşum sırasında boyutlarımızın oluşumunda ortaya çıkan 6 farklı boyuttan biridir. Biz bu boyutlardan birinde yaşıyoruz. Kalan 5 boyutta da anti madde yapısı vardır. Her biri ayrı birer evrendir. Sadece bizim kuantlarımızın tam zıddında dönen anti maddeler bizim ayna evrenimizi oluşturur. Ayna derken birebir aynı olmasını kast etmiyorum. Diğer 4 antimadde evren ise henüz gündem değil. Her biri kendi çekim alanını oluşturur. madde ile karşılaşması doğal olarak çok zor. Karşılaşırsa öyle sanıyorum ki birbirlerini önce iterler eğer güçleri yetmiyorsa bu defa çarpışarak daha küçük parçalara bölünerek tekrar başka boyutları ya oluşturur (yeterince büyükse) yada başka formlarda var olan boyutlara akarlar.
morgan4658
Yilmaz Bey, 6 boyut kavramini aciklar misiniz ?