sanemacikgoz7026
Eş zamanlılık iki farklı olayın aynı anda algılanması mıdır, yoksa bir olayın iki farklı gözlemci tarafından aynı anda algılanması mıdır?
destroyer6419
hehe guzel soru. zaten butun olay da o ya. es zamanliligin kendisi de goreli. sana gore es zamanli olan olaylar hareket eden bir gozlemciye gore olmayabilir.
sanemacikgoz7026
Yani aslında tek bi olay iki farklı gözlem sisteminde iki farklı olay sayılır denebilirse eş zamanlılık için iki farklı gözlem sisteminde aynı anda olma veya iki olayın tek gözlem sisteminde aynı anda olması diyebilir miyiz ?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Dünyamızdan 3 yıl evvel ayrılan bir uzay gemisi 0.6 C (Lorentz 0.8) ile hareket ediyor diyelim.
İkisinden de 5 ışık yılı uzaklıktaki bir galakside süpernova patlama ışığının her ikisine de vardığını olduğunu düşünelim.
(İkizkenar bir üçgenin iki taban köşesi gibi düşünün. Olay tepe köşede gerçekleşiyor. Böylece süpernovanın ışığı ikisine de aynı anda varacaktır.)
Dünyada ki ve uzay gemisindekilerin bu patlama için tuttuğu rapor eş zamanlıdır. Ama kayıt bilgileri birbirine göre farklıdır.
Dünyadaki Uzay gemisinin ayrılışından 3 yıl sonra ve 5 ışık yılı ötede olduğunu kaydederken, Uzay gemisi yolculuğun 2.4ncü yılında ve 4 ışıkı yılı uzakta olduğunu kayıt altına alacaktır.
Eş zamanlı gerçekleşen olay, gözlemcilerin hız farkından dolayı farklı tespit edilmiştir.
" bir olayın iki farklı gözlemci tarafından aynı anda (farklı) algılanmasıdır?"
Dünyamızdan 3 yıl evvel ayrılan bir uzay gemisi 0.6 C (Lorentz 0.8) ile hareket ediyor diyelim.
İkisinden de 5 ışık yılı uzaklıktaki bir galakside süpernova patlama ışığının her ikisine de vardığını olduğunu düşünelim.
(İkizkenar bir üçgenin iki taban köşesi gibi düşünün. Olay tepe köşede gerçekleşiyor. Böylece süpernovanın ışığı ikisine de aynı anda varacaktır.)
Dünyada ki ve uzay gemisindekilerin bu patlama için tuttuğu rapor eş zamanlıdır. Ama kayıt bilgileri birbirine göre farklıdır.
Dünyadaki Uzay gemisinin ayrılışından 3 yıl sonra ve 5 ışık yılı ötede olduğunu kaydederken, Uzay gemisi yolculuğun 2.4ncü yılında ve 4 ışıkı yılı uzakta olduğunu kayıt altına alacaktır.
Eş zamanlı gerçekleşen olay, gözlemcilerin hız farkından dolayı farklı tespit edilmiştir.
" bir olayın iki farklı gözlemci tarafından aynı anda (farklı) algılanmasıdır."
destroyer6419
supernova galaksi uzay gemisi full kafa karistiriyon hea
destroyer6419
sanem oyle diyemeyiz ya da dememize gerek yok. demek istedigim su: ayni andalik sadece senin sectigin referans sisteminde anlamli. yani baska bir referans sistemi icin gozlemledigin o iki olay ayni anda olmayabilir. ANCAK eger iki farkli gozlemci ayni iki olayi ayni anda gozlemliyosa o zaman bu iki gozlemcinin referans sistemleri birbirlerine gore hareket etmiyorlardir. Bu iki gozlemci icin tek bir referans sistemi kullanabilirsin.
morgan4658
Cok Iyi anlayamadim icin Einstein’in tren dusunce deneyi https://youtu.be/KHFEFea70s4
morgan4658
Cok Iyi anlamsk icin Einstein’in tren dusunce deneyi https://youtu.be/KHFEFea70s4
destroyer6419
morgan video yanlis. internet boyle coplerle dolu dikkatli olun.
morgan4658
Video ne anlamda yanlis? Einsteinin birden cok dusunce deneyi var tren bazli. ( bu arada Ben eksilemedim )
hic-kimseyle-tartismaz9132
Ben eksiledim. Video'ya yanlış demek için fiziği anlamamış olmak gerekiyordu.
Ayrıca dildeki kibir de çok itici.
morgan4658
Sanirim diger deneyi dusundu, zaman akisinin farkliligi, ve deneyin yanlis oldugunu zannetti.Dildeki kibir kismina katiliyorum, detriy'u bu konuda baska bir konuda elestirmistim.
morgan4658
Sanirim diger deneyi dusundu, zaman akisinin farkliligi, ve deneyin yanlis oldugunu zannetti.Dildeki kibir kismina katiliyorum, detroyer'i bu konuda baska bir konuda elestirmistim.
destroyer6419
Length contraction'i ihmal etmis o yuzden yanlis.
https://www.youtube.com/watch?v=wteiuxyqtoM