morgan4658
Lazer su icinde nasil hapsolur?
morgan4658
https://www.youtube.com/watch?v=Z9O5xY3Z1WE
Buradaki gibi basit bir deneyde, uygun aci oldugu surece lazer mevcut su ortaminin "siniri"na carpip icinde hapsoluyor.
Tam olarak kesinlik veremedigim, suyun sinirinin, suyun yapisindan farki nedir ? Nicin yansiyor? Kohezyon geriliminin bir alakasi var mi ?
destroyer6419
kohezyonla hic bi alakasi yok. fiber optik kablolarin calisma prensibine bakarsan anlarsin oradaki olayi
morgan4658
Onu dusundum, ama suyu cevreleyen nedir ? Fiberoptikteki gibi iki farkli ortam yok ? Cevreleyen hava ise, zaten lazer direk disari cikmaliydi...mi?
destroyer6419
fiber optikteki gibi iki ortam var iste cevabi bulmussun. hava ile suyun refractive index'i farkli oldugu icin lazer suyun yuzeyinden sekiyor.
morgan4658
Tesekkurler, bir soru daha.
Fiberoptikte ayna gorevi gormesi acisindan , kabacak cam ipe cam kaplama yapilmasinin nedeni, ayna gorevi gormesi.
Bu ornekte ise ayna gorevini hava yapamaz saniyorum.
destroyer6419
simdi fiber optikte iki farkli malzeme kullaniliyor. ic ice gecmis silindir gibi dusun. ic tarafa core, onu saran daha dusuk refractive indexli materiale de cladding denir. isik bunun core kisminin icinde ilerler. en disina da mekanik etkilerden korumak icin plastikten veya her neyse bi malzemeden kaplama yapilir. yani cam ustune cam kaplama degil. gencken bi fiber optik dersi almistim yanlis hatirlamiyosam core, silicon dioxide; cladding, germanium dioxide’tan yapiliyor. internette yaziyodur da usendim simdi aramaya.