rick-sanchez2523
Uzay eğer sürekli heryerde oluşuyorsa ve genişliyorsa ve bu genişleme hızı surekli artıyorsa bu durum enerjinin korunumu kanununu ihlal etmez mi?
destroyer6419
enerjinin korunumu kanunu kapali sistemler icin gecerli. time-reversal symmetry yoksa enerji korunmaz.
morgan4658
Eder, hem de gazyet guzel ihlal eder.Enerjinin dagilmamasi, ivmeli bir genislemeye ragmen yogunlugunun ayni olmasi ( bu demektir ki yoktan enerji olusuyor ) , dedigin gibi ihlal eder.
morgan4658
Eder, hem de gayet guzel ihlal eder.Enerjinin dagilmamasi, ivmeli bir genislemeye ragmen yogunlugunun ayni olmasi ( bu demektir ki yoktan enerji olusuyor ) , dedigin gibi ihlal eder.
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Enerji hep oradaydı zaten. Evrenin genişlemesi ile farkedilir bir alana dönüştü sadece.
Durgun denizde dairesel yayılan dalganın etkilediği dokunun; artık "dalgalı deniz" olması gibi.
Evrenin genişlemesi, bizim için tanımlanabilir bir alanın ortaya çıkışı sadece... Genişleyen doku değil, sadece bir etki. Etkinin ulaştığı yerler evrenimizle benzer özelliklere sahip oluyor.
Bu büyük patlamanın yayılan etkisi.
Ancak, nesneler niye bu genişleme ile hareket ediyor? sorusunun cevabı belirsiz. 3-4 tane farklı cevap var gibi,
Akışkan dinamiği (bence),
Rotasyon (içeriden saptayamayız ama evrendeki genelde herşeyin bir rotasyonu olduğuna göre, bir tek evrenin bundan muaf olması da ilginç olurdu),
Araya giren dokunun artması (Karanlık Enerji) ...
Yayılma esnasında oluşan yansıma dalgalarının, merkezde odaklanarak tekrar yayılması sonucu oluşan etki...
5nciyi unuttum.
Akışkan dinamiği ve/veya rotasyon, enerji yoğunluğu sorununu otomatikman çözüyor. Karanlığa gerek kalmıyor. Diğerleri üzerinde tartışmalı.
jim-carry7631
enerjinin korunumu yasasını ihlal etmez seni bu düşünceye iten durumu açıklayabilir misin? enerji dönüşür sürekli azalmaz yada artmaz (E=mc^2). uzay genişlemesi de tüm uzay dokusu için geçerli. Karanlık madde miktarı karanlık enerjiye dönüşerek azalır buda çekim gücünü azaltığı için evrenin hızla genişlemesine neden olur
rick-sanchez2523
Jim carry karanlık madde nasıl karanlık enerjiye dönüşüyor? ilk defa senden duyuyorum gerçekten ve ayrıca beni bu düşünceye iten şey bu genişleme hızının sürekli artması ve bide eğer karanlık madde karanlık enerjiye dönüşüyorsa şuana kadar galaksiler ortadan kalkar ve kümelenme oluşmazdı yorumunda baya eksiklik var
morgan4658
Iyi de kara enerjinin yogunlugu heryerde ayni ise, genisleyen bir evren icin , bu durum enerjinin korunumunun ihlalinden baska nedir ki?
Bu arada kisisel bir merak, soruya eksi veren mantik nedir? Bu soru fizik tartismalarinda cikar , ve guzel bir soru
morgan4658
Iyi de kara enerjinin yogunlugu heryerde ayni ise, genisleyen bir evren icin , bu durum enerjinin korunumunun ihlalinden baska nedir ki?
morgan4658
Ayrica kara maddenin kara enerjiye donustugunu ben de ilk kez duydum.Kara madde hesaplara gore ortaya cikmayan madde miktaridir.Madde nicin kara enerjiye donussun?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Aslında Morgan'ın son anekdotları önemli bir soruyu işaret ediyor. Eğer evrendeki toplam enerji miktarı sabit ise, genişleyen evrende, bu enerjinini yeni alanlara doğılması ve ortalamayı düşürmesi lazım.
Ama bunun yerine sabit kalıyor ve bunun anlamı; "daha geniş bir alanda, aynı yoğunluktan dolayı, daha çok enerji" oluyor.
Soruya devam etmek için önce ne demişler bir baktım bir süre. Açıkçası tatmin edici düzeyde net bir açıklama yok. Varsayımlar var sadece...
Bence, varsayım olarak; genişleyen evren değil de, büyük patlamanın etkisi dalga olarak genişlediği için, önemli olan bu büyük patlama dalgasının farklı ortama girişte yansıyan kısmının (Zaman) evrenin içlerine doğru ilerledikçe yoğunlaşması.
Yani kütle, bu dalgaların ancak belli genliğe sahip olduğu (1 Planck kübüne, 1 Planck Kütlesine yoğunlaştığı) alanlarda varlığını sürdürebiliyor. Genişleme ile bu dalgaların kaynağı uzaklaşırken, genliğin yoğunlaşma oranı aynı kalıyor.
Bu dalgaların (Zaman'ın) titreştirdiği kuantum kaynaşma alanı bu şekilde yoğunluğunu koruyor.
Çünkü eğer enerji paketçikleri titreşmese, biz onları (ısı-enerji olarak) tespit edemeyiz. Onları ise Zaman titreştiriyor.
Böyle olunca, evren kapalı veya açık olması önemsizleşiyor. Biz evrenin neresindeyiz bu önemli oluyor. Toplam enerji miktarı önemsizleşiyor.
Bizim bulunduğumuz aralıktaki enerji yoğunluğu önemli kalıyor.
Bir düşünce deneyi olarak; dairesel bir yüzeyin merkezinden bir rotasyona maruz kaldığını düşünün. Şimdi de merkezden , dışa doğru belli aralıklarda sabit kalacak şekilde ivmeleri ölçecek algılayıcılar yerleştirelim.
Dönmenin sabit bir hıza kavuşması ile elde edilen değerleri kıyaslayalım. Alacağımız sonuçlar, her birim için farklı olacaktır. Çünkü kenara yakınlıklarına göre üstlerine binen kuvvetler farklı olacaktır.
Önerim bu sistemin tam tersi bir yapıyı içeriyor.
Fark olarak, dönmeden kaynaklı merkezkaç kuvvetinin yerini, dönme yok ve dıştan içeriye doğru yoğunlaşarak gelen dalgaların basıncı (merkez kaç kuvveti ile ters yönlü) var.
morgan4658
Birkac sorum olacak Burtay Bey, karsi oldugumdan degil,anlamak icin sizin fikirlerinizi.
" büyük patlama dalgasının farklı ortama girişte" , farkli ortamdan kastiniz?
Dalgalarin kaynaginin enerjisinin saptanmasi mumkun mu ? Yani mantiken kaynagin hala enerji uretiyor olmasi gerekir ki, ihlalin teyidi/reddi icin bu kaynagin/kaynaklarin da belirlenmesi gerekmez mi ?
Zaman paketcikleri nasil titrestirir?Veyahut kara enerjinin veya patlama etkisinin dalgali olup olmadigi hakkinda fikriniz var mi ?
SImdiden tesekkurler.