rick-sanchez2523
Yıldızların ışığının tayfının kırmızıya kayması kütle artışınıda göstermezmi neden bu durum evrenin genişlediğini gösterir? belkide evrenin kütlesi artıyordur? belkide karanlık madde yoktur?
rick-sanchez2523
Ve ayrıca evrenin genişlediğini kütlesinin artmadiginin matematiksel ve fiziksel ispatını gösterebilirmisiniz?
destroyer6419
Yildizin isiginin kirmiziya kaymasi onun kutlesinin degismesinden degil relativistik doppler etkisinden dolayi oluyor. Evren genisledigi icin yildizlar bizden uzaklasiyor bu yuzden de kirmiziya kayiyor. Bize dogru hareket eden yildizlarin rengi de maviye kayar. Yani uzaktaki yildizlarda degisen bir sey yok. Sadece biz onlari buradan oyle gozlemliyoruz.
jim-carry7631
bu söylediğin şeyin evren genişlemesiyle hiç bir ilgisi yok(Bu doppler etkisi ve baktığın açıdan kaynaklı yani oradan bakan gözlemci de bizi aynı şekilde görür). Anladığım kadarıyla senin evrenin genişlemesi konusunda şüphelerin var. En basitinden evrenin genişlemesi astronomların yaptığı gözlemlerle kanıtlıyor kendini yani gezegenler ve galaksiler her şey birbirinden uzaklaşıyor ve bu gözlemlenebiliyor bunlar kanıtlanalı çok oluyor geçin bu dünya düzdür kafalarını
rick-sanchez2523
Jim carry başımıza modernist kesildin anlaşılan düz dunyacilarla çok tartışıp bilime olan merakin artmış ve sonra gelip kafa mafa bu konuda sadece ben suphelenmiyorum git fizikçi ve kozmolog cristof wetterich ve ekibinin teorilerine göz gezdir biraz makale okumani öneririm ayrıca manyetik monopol adlı teorik parçacık araştırmalarına bak
rick-sanchez2523
Ilgisinin olmadığını nerden çıkardın artan kütle artan enerji demektir ve buda kütlenin arttıkça yayımladığı fotonların enerjiside tayfida farklı olacaktır
popüler bilim değil bu sayın jim carry
morgan4658
Ispati olmayan ama mantikli bir fikir.Ilgili bir makale de yayinlandi.Bulamadim simdi ama bir Alman fizikci yayinlamisti sanirim.
destroyer6419
olm ne makalesi kafaniz mi guzel. cevabi yazdik ya. relativistik doppler etkisi o. yuz kusur sene olmus daha neyini tartisiyosunuz. jim de yanlis anlamis zaten olayi.
morgan4658
Destroyer, sokak agzini birak ve bence bilimsel fikirlerin dogrulugu veya yanlisligi ile ugras . Ben genisledigini dusunuyorum , ama beyin firtinasi hicbir fikrin sacmalik Kabul gormedigi bir ortamdir.
Ilgili makale de bu , tabii ki kafalar Iyi iken yazilmistir.Dogru veya degil https://arxiv.org/abs/1303.6878
faruk-karakas2120
Sıkışmak yerine genişler kütleler biribirini iter.
destroyer6419
Wetterich amcamizin fantezilerini bi kenara birakirsak aslinda olan sey evren genisliyor ve genisledigi icin de galaksiler bizden uzaklasiyor. Bizden uzaklastiklari icin de relativistik doppler etkisi yuzuden dalga boylari uzuyor diger bir deyisle renkleri kirmiziya kayiyor. easy peasy
destroyer6419
"kutleler birbirini iter" lol
morgan4658
Ben de ayni seyi dusunuyorum , ama fark su ki, makaleyi okumadim.Genel iceriginde ise ilginc.
Tamamen “ fantazi” demek icin , yercekimsel kizila kaymayi da reddetmek gerekir.
albert-newton4774
Bir varmış bir yokmuş, doppler bunu görse tabelacı olurmuş.