pikacu9892
tanrı kendinden buyuk bi tas yarata bilirmi ?
pikacu9892
Uzay bosluğu =0 ve icindeki madeler =1 dersek yani yok ve var tanrıda =0 yani madesel olarak yok 1>0 ama donup uzaya baktığımızda madeselseyler goruntunun cok kucuk bi kismini oluturuyo uzayboslugu daha buyuk 0>1 ama ikiside sonsuz 1=0 ama tanrının ne made nede bosluk oldugu soylenebilir ama ama ama
pikacu9892
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
rick-sanchez2523
Yaratabilir ama yarattığı şeyin büyüklüğü önemli değil önemli olan yarattığı şeyden güçlü olması
morgan4658
Yaratabilir.Buyukluk derken, enerji? Madde? Hacim?
optimus1009
yok kardesler yaratamaz.lakin; bu O'nun için bir eksiklik değildir.
Zaten tanrı madde değil ki böyle bir kıyas yapalım.Kısacası tanrı bu gibi eksik ve noksan sıfatlardan uzaktır.Beridir.Yarattığı hersey O'nun karsısında acizdir,sefildir,eksiktir.Hepsinin varlığı tanrıya muhtaçtır.
E yani,zaten kendinden baska bişe yok.zaten yaratma eylemide yanlıs anlasılıyor.hiçlikten bişe yaratmak deil kendi enerjisinden bişeler yaratmak aslında olan.enerji yoktan var olmaz vardan yok olmaz misali.yani ben böyle düşünüyorum.
morgan4658
Yaraticilik bir sifatidir, ama yaratmasa da tanti tanridir( evrensel anlamda konustugumuz icin kucuk harfle yaziyorum )
Yani felsefik anlamda tanri “ yaratilmamistir” , isterse bir baska yaratici da yaratabilir, ama yarattigi tanri olamaz cunku o yeni yaratici “ yaratilmis”tir.
Ama bunu tek tek dinler acisindan ele alirsak konu dallanir budaklanir, zaten yeri de degil.
faruk-arslan8080
“Allah’a benzer hiçbir şey yoktur, O işitendir, görendir.” (Şura, 42/11)
Hiçbir şey O'na denk değildir. (Ihlas, 5)
Gözler O’nu idrak edemez, halbuki O gözleri idrak eder. O en ince şeyleri bilir ve her şeyden haberdardır. (En'âm, 103)
Mûsâ, tayin ettiğimiz vakitte (Tûr’a) gelip de rabbi onunla konuştuğunda o, "Rabbim! Bana görün; sana bakayım" dedi. Rabbi, "Sen beni asla göremezsin. Fakat şu dağa bak; eğer o yerinde durabilirse sen de beni görebilirsin" buyurdu. Rabbi o dağa tecelli edince onu paramparça etti; Mûsâ da bayılıp düştü. Kendine gelince dedi ki: "Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, sana tövbe ettim; ben inananların ilkiyim." (Araf, 143)
Hz. Muhammed (sav) bir Hadis-i Şerif'inde:
Allah’ın yarattıklarını düşününüz. Allah’ın zatını düşünmeyiniz. Gerçekten siz O’nun şekli hakkında bir bilgi edinemezsiniz. Allah, hayal ettiğinizden başkadır. (İbn Abbas (r.a))
faruk-arslan8080
“Allah’a benzer hiçbir şey yoktur, O işitendir, görendir.” (Şura, 42/11)
Hiçbir şey O'na denk değildir. (Ihlas, 5)
Gözler O’nu idrak edemez, halbuki O gözleri idrak eder. O en ince şeyleri bilir ve her şeyden haberdardır. (En'âm, 103)
Mûsâ, tayin ettiğimiz vakitte (Tûr’a) gelip de rabbi onunla konuştuğunda o, "Rabbim! Bana görün; sana bakayım" dedi. Rabbi, "Sen beni asla göremezsin. Fakat şu dağa bak; eğer o yerinde durabilirse sen de beni görebilirsin" buyurdu. Rabbi o dağa tecelli edince onu paramparça etti; Mûsâ da bayılıp düştü. Kendine gelince dedi ki: "Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, sana tövbe ettim; ben inananların ilkiyim." (Araf, 143)
Hz. Muhammed (sav) bir Hadis-i Şerif'inde:
Allah’ın yarattıklarını düşününüz. Allah’ın zatını düşünmeyiniz. Gerçekten siz O’nun şahsı hakkında düşünmeye güç yetiremezsiniz. Allah, hayal ettiğinizden başkadır. (İbn Abbas (r.a))
morgan4658
Pikacu, maddeyi nicin 1 olarak ele aliyorsun? Senin su an bosluk dedigin uzay kara enerji ile artan bir ivme ile genisliyor.
pikacu9892
Genislemek ->hacmi atmak hacmi mi var ?bisiyden mi olisuyo kanitlanmismi uzayin disinda ne var ? Eyer uzayında olmadığı bi bosluk vasa ona 0 diyebiliriz
elyesa4287
Mantık konusunda problemli sorudur.Bunu anlamak için ise soruyu açmamız gerekiyo
“Allah kaldıramayacağı bir taş yaratabilir mi?”
“Allah” kelimesi açılımı: her şeye gücü yeten zat
Sorunun gerçek hali: (her şeye gücü yeten zat) + (kaldıramayacağı taş)ı yaratabilir mi?
Cevap: Soru kendi içinde tutarsız olduğu için cevabı yoktur. Tıpkı “aynı anda hem evli hem bekar olan kişi tatile çıkar mı?”, “üzerinde siyah renk bulunmayan siyah top yerde yuvarlanabilir mi?” gibi, “tutarsız” olduğundan ötürü cevabı da verilmeyen felsefi sorular grubuna girer.
Yani, sorun cevapta değil, sorunun kendi içinde “tutarsız” olmasından ileri gelir. Nitekim toplum içinde “aynı anda hem siyah hem siyah olmayan top var olur mu” diyen kişinin akli yetilerinden şüphe edilir.
Descartes gibi filozoflar ise bu tip sorulara şöyle cevap vermişlerdir: Yaratıcı evrendeki bütün fizik ve matematik kuralları yaratan olduğundan, “iki zıtlığın aynı anda olmaması “ adlı kendi koyduğu evren kanununu da delip, “hem bu taşı yaratır, hem de bu taşı kaldırır” demiştir.
destroyer6419
Soruda bir tutarsizlik yok. Verdigin ornekler de soruya denk degil.
elyesa4287
Filozoflara söylersin bunu....
optimus1009
Destroyer'e katılıyorum.Soruda bir yanlışlık yok.Sonuçta burda herkes bir ıq'nün üstünde insanlar.
Herşeye gücü yeter denilen söz :"yarattığı herşeye hükmeder" manasında olmalı ayette muhtemelen.kadir'dir diyor sonuçta ayette.kadir olmak zaten hükmetmektir.
Yine diğer ayette noksan sıfatlardan uzaktır diyor.Demekki münezzeh olduğu bişeyler var. İşte bu kaldıramayacağı tas sorusuda onlardan.
Allah yarattığı herseye hükmeder.Kaldıramayacağı tas demek,bu tasa:hükmedememesi manasına gelir.Yarattığı seye hükmedemez olur mu hiç soru işareti.anlayana.
optimus1009
Destroyer'e katılıyorum.Soruda bir yanlışlık yok.Sonuçta burda herkes bir ıq'nün üstünde insanlar.
Herşeye gücü yeter denilen söz :"yarattığı herşeye hükmeder" manasında olmalı ayette muhtemelen.kadir'dir diyor sonuçta ayette.kadir olmak zaten hükmetmektir.
Yine diğer ayette noksan sıfatlardan uzaktır diyor.Demekki münezzeh olduğu bişeyler var. İşte bu kaldıramayacağı tas sorusuda onlardan.
Allah yarattığı herseye hükmeder.Kaldıramayacağı tas demek,bu tasa:hükmedememesi manasına gelir.Yarattığı seye hükmedemez olur mu hiç soru işareti.anlayana.
morgan4658
Soruda Tanri deniliyor, Allah degil.Deist yorumlar daha gecerli olur bence
morgan4658
Pikacu uzay diyorum kara enerji ile doli, niye maddeye 1 veriyorsun da enerjiye vermiyorsun?Madde enerjinin turevidir
morgan4658
Bu arada Tanri evrensel tanimiyla soruda sanirim.Bir dine dayanmadan , deist felsefede cevap verecegim.
Tanri yaratilmamis olandir.Yani bu anlamda isterse bir yaratici yaratabilir.Ama bu yaratici da onun yaratigidir, yani Tanri degildir.
Isterse o malum tasi da yaratir.Ondan buyuk olur, efendim kaldiramaz.
O tas orada tamamen isimaya ugrayana kadar kalir.Kimseye de zarari olmaz.
Ote yandan da, Tanri bu tasi evrenin disinda tutmaz da bize enjekte ederse, aksiyon baslar.Oyle bir kutle silip supurur herseyi.
Yani bir inanan olarak , dilerim yaratmaz.
busra-aktas7709
Kendinden büyük bir şey yaratabilir mi yaratamaz mı bi.düşün dünyada birden çok allah (haşa) olsaydı ne olurdu karışıklık olurdu tabi konunun uzandığı yer baya ileri taşınıyor şimdi her müslüman aynı cevabı vermeyebilir yada hiristiyan ve yahut Yahudi konu şu ki gerçekten felsefik bir konu kendinden büyük bir tas derken ne demek istediğini anlayamadım pek