burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Evrenin Karanlık Fiziği
Şimdiye kadar yaptığım çalışmaların derlemesidir. (İngilizce)
PDF formatında aşağıdaki linktedir.
Siteye ücretsiz olarak üye olup, ulaşabilirsiniz.
Dark Physics of the Universe
https://www.academia.edu/38752904/Dark_Physics_of_the_Universe_Burtay_Mutlu
Yakın zamanda kaybettiğim babam Şükrü Mutlu'ya ithaf ediyorum.
(29.03.2019)
morgan4658
Basinoz sagolsun Burtay Bey, sizi ozledik
optimus1009
Başınız sağolsun, Allah geride kalanlara uzun ömürler nasip etsin.
optimus1009
Başınız sağolsun, Allah. geride kalanlara uzun ömürler nasip eylesin.
optimus1009
Başınız sağolsun, Allah geride kalanlara uzun ömürler nasip eylesin.
optimus1009
Başınız sağolsun, Allah geride kalanlara uzun ömürler nasip eylesin.
optimus1009
Başınız sağolsun, Allah(c.c) geride kalanlara uzun ömürler nasip eylesin.
faruk-arslan8080
Başın sağolsun üstat Allah rahmet eylesin.
faruk-arslan8080
Başınız sağolsun üstat Allah rahmet eylesin.
yunus-ilik5290
Başınız sağ olsun. Işıklar içinde uyusun.
Hepinize iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
kemal-gocmen9045
Başınız sağolasın abi. Uzun süredir yoksunuz.
Teşekkür ederim. Aslında buralardaydım. Ara ara katıldım ama tartışma konuları bir ara çok olumsuz şekillerde gerçekleşmeye başlayınca, izleyici kaldım.
Zamanımın çoğunu bu çalışmaya toparlamaya ayırdım. Sonuç umduğumdan iyi oldu. 1-2 ay içinde Türkçe olarak da kitap baskısı çıkacak. (Bu arada babama fazla zaman ayıramadım. Ani oldu. o yüzden biraz burukluk var içimde...)
Çalışmayı dikkatle okuyanlar, özellikle Zaman genleşmesinin ve boyut daralmasının aynı mekanizmaya dayanarak, kuantum düzeyinde nasıl gerçekleştiğini görecekler.
Üstelik aynı mekanizma, kütle oluşumundan, momentuma , eylemsizlik-atalet'den, sabit hıza (bir parçacığın uzayda doğal halde iken sahip olduğu) hız ile alakalı her koşulda çalışıyor.
kemal-gocmen9045
Anladım, ingilizce bilmeyenler için bu yeni çalışmayı türkçe özetlemeniz güzel olur. En azından bir kaç paragraf olsa da neyden bahsettiğiniz anlarız az çok. Ayrıca academia da yayınlamanız iyi olmuş.
Türkçe'si kitap olarak yayınlanacak.
Ülkemizde kitap evlerinin yaşaması biraz zor. Bu yüzden yayınevi lehine bir telif anlaşması var. Zaten gelir beklentim olmadığı için, yüklendikleri riske karşılık uygun oldu.
Özetle: İşe evrenin oluşum noktasını sorgulayarak başlıyor. Evrenin ilk anlarında şu anda var olan bir çok fizik yasasının da var olmadığını savunuyor.
Çünkü fizik yasaları, enerjinin gene diğer enerji (alanları) ve türevleri (kütleli parçacıklar, kütlesiz parçacıklar, dalgalar, vs.) karşılıklı ilişkileri ile doğuyor.
Oysa başlangıçta tüm enerji homojen ve özdeş olduğu için aralarında da çok fazla farklı ilişki, doğal olarak bunları tanımlayan kural-ilişki de olamaz, varsayımına dayanıyor.
Zamanla enerji çeşitli türevlere ayrıldıkça, bunlar arasındaki ilişkiler ile bidiğimiz fizik kanunları doğmaya başlamış olmalı.
Ardından olabilecek en temel-ilkel kanunu sorguluyor. Termodinamik kanunları bu ilkel kanunun bir ürünü olarak doğuyor. İki temel kanun var.
Enerjinin büyük patlama öncesindeki gibi homojen, düzenli ve simetrik durumuna geri dönme eğilimi...
Ve etki-tepki mekanizması ile enerjinin tekrar olağan durumuna geçme veya koruma eğiliminde olduğu oluyor.
Ardından etki-tpki mekanizmasında enerjinin nasıl atkarıldığı inceleniyor.
Sonuçta bir taşa çekiçle vurduğunuzda, çekiçle gelen enerji taşın temel parçacıkları üzerinde nasıl bir etki yapıyor? Nasıl dağılıyor ? ve Taş kırılıyor veya/ve hareket ediyor?
Hareketin mekanizması ile etkinin mekanizması benzer. Bundan yola çıkarak tüm hızlarda ister saatte 1 km hızla, isterse ışık hızının %90'ı olsun altta yatan mekanizmanın aynı olması gerektiği iddia ediliyor. Çünkü hepsi enerji alanının "hareket"i esasında.
Sonrada aynı mekanizma altında, yüksek hızlarda Zaman'ın nasıl genleştiği sorgulanıyor. Ve uzamsal boyut daralması...
Böyle gidiyor konu. Eğer etki-tepki mekanizmasını kuantum düzeyinde (enerjinin olabileceği en küçük birimleri düzeyinde) kavrayabilirsek, kalan her şey bunun üzerinden açıklanabiliyor gibi...
Tabii tüm bunlar bir varsayım. Ancak güçlü varsayımlar olduklarını düşünüyorum.
faruk-arslan8080
Başınız sağolsun üstat Allah rahmet eylesin
faruk-arslan8080
faruk-arslan8080
faruk-arslan8080