sude-erva-apak3834
Zamanı sonsuzlukla bağdaştırabilir miyiz ?
kemal-gocmen9045
Hayır ama zamanı sonsuzluğun uzay-zaman da bükülüp, yavaşlaması ile ilişkilendirebiliriz.
faruk-arslan8080
Evren ve içindekiler için hayır.
sapmaz6864
her sonsuza gideni zamanla bagdaştırırsak insanların entellektüel kibrine sonsuzluk yetmez....
faruk-arslan8080
Hahaha )) Güzeldi.)))
optimus1009
Bağdaştırabiliriz bence.Zaten sonsuzluk dediğimiz şey zaman ile ortaya çıkıyor.Tabi zamanı madde veya enerjinin hareketi sonucu ortaya çıkan kavram olarak tanımladığım için böyle düşünüyorum.Arkadaslar neden bağdastıramayız demiş anlamadım.Kavramlara farklı anlamlar yuklediğimizden olabilir belki.
Bu arada tanrı da mesela sonsuz değildir.Çünkü ; sonsuzluk zaman bildirir.Ve tanrı da zaman ve mekandan münezzehtir zaten.O'nun için tanrıya Evvel ve Ahir denir mesela.İlk ve Son yani.
faruk-arslan8080
Evvel ve Ahir. Başlangıcı ve sonu olmayan demektir. Zamanın başladığı yer vardır. Biteceği yer de vardır. Zamandan munezzeh olan mekandan da munezzehtir. Heryerdedir çünkü.
optimus1009
Faruk;
Evvel :ilk,varlığının bir baslangıcı yok
Ahir:son,varlığının bir sonu yok demek.
İlk ve son yani. arada bi boşluk,zaman yok.mesela bir hadiste dehre sövmeyin der.Dehr ben'im der.yani evrendeki,maddedeki iş ve oluşu yaratan benim der.perde arkasında ben varım der.zaman kavramsal bir mahluk sonuçta.
Zaten diğer şekil tanrı'yı zamanla kısıtlamıs olursun. Ebediyet farklı.ilk ve son olmak farklı.sadece O var manasında.
optimus1009
Ebediyet bizler,madde,cennet, cehennem için vs. kullanılır mesela.
faruk-arslan8080
"Bu arada tanrı da mesela sonsuz değildir"
faruk-arslan8080
Aynı şeyi söylüyoruz aslında. "Bu arada tanrı da mesela sonsuz değildir" Bu sözüne istinaden yazdım. Sonsuz değildir derken zaman addettigin dışında bir anlam çıkmıyor. Yani bu bir sonu var demek oluyor. Bunun dışında aynı şeyler.