faruk-arslan8080
Elektrik akım hızı, ışık hızına ulaşabilir mi? (Cevaplarınıza detay ekleyiniz.)
faruk-arslan8080
Elektriğin akım hızı, iletkenin niteliği, kalınlığı ve sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterse de, ışık hızının yarısı ile üçte ikisi arasındadır. Aktarım hızı, ortamın niteliğine göre saniyede birkaç kilometre veya birkaç metreye dahi düşebilir. Alacağım cevaplar benim için değerli
faruk-arslan8080
Elektriğin akım hızı, iletkenin niteliği, kalınlığı ve sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterse de, ışık hızının yarısı ile üçte ikisi arasındadır. Aktarım hızı, ortamın niteliğine göre saniyede birkaç kilometre veya birkaç metreye dahi düşebilir. Alacağım cevaplar benim için değerli, neden-sonuç ilişkisiyle detaylandırırsanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.
rick-sanchez2523
Elektrik akımı dediğimiz olgu elektronların kablo içerisindeki hareketidir siz sanırım elektronlar hareket ederken ışık hızına ulaşırmı diye sormuşsunuz kısa cevap olarak hayır. Uzun cevap ise ulaşamaz çünkü elektron kütlesiz bir parçacık değildir ışık hızının %99.9una bile gelse asla o hıza ulaşamaz bunu CERN deneylerinde bile görebiliriz elektronlar ve pozitronlar ışık hızına çok çok yakın bir hızda çarpıştırılır ancak ışık hızına ulaşamaz.
faruk-arslan8080
Konuyu biraz daha somut halde açmak için bu şekilde sordum diyelim üstat. Kütle konusunda hemfikir değiliz. Cernden öncesinde bu konuda daha detaylı çalışmalar var
faruk-arslan8080
Konuyu biraz daha somut halde açmak için bu şekilde sordum diyelim üstat. Kütle konusunda hemfikir değiliz. Cernden öncesinde bu konuda daha detaylı çalışmalar var. Paylaşırım buradan. Amaç sizlerden de birşeyler alabilmek. )) Saygılar.
cihan-senyuz9221
Elektrik akımı dediğimiz olgu, atomlar arasındaki elektron alış-verişidir en temelinde. Üstelik bu akım bir ip gibi nizami gerçekleşmez. Akım yönünün tersine de yer değiştiren, karmaşık ve rastgele bi olaydır. Sadece büyük ölçekte baktığınızda ortalama olarak elektronların bir yöne ağırlıklı yönlendiğini görürsünüz. Bu da o yöndeki elektrik akımıdır işte.
Gelmeye çalıştığım nokta, bu akışı hızlandırmak istiyorsak, tüm elektron alış-verişinin kontrollü yapılmasını sağlamalıyız ki örneğin bir bakır kablonun en sağ atomundaki bir elektron, en kısa sürede aradaki atomlara uğrayarak kablonun en sol ucundaki bir atomun yörüngesine yerleşsin. Günümüz teknolojisi ile bunu yapabilmek pek mümkün gelmiyor bana. Burada yeni bi mühendislik çözümü gerekiyor. Hatta bu elektron transferinin bambaşka bi ortamda, bambaşka bi yolla yapılması bile buna dahil.
sapmaz6864
ac mi dc mi yada Highway to Hell:) ulaşamaz çünkü yapı gereği elektirik alanla çalışıyo akım elektirik alan ışık hızında etki ediyo maddesiz ortamda hem madde olduğu için daha yavaş etkisi var (E.M.t. david g. bölüm 7)seni hızlandıran şey ışık hızından yavaş(boşluktan) hemde bundan daha hızlı olmak istiyorum.Bende bütün mankenler bana aşık olsun istiyorum;)
faruk-arslan8080
Biraz daha geniş bakalım. Bakır kablo değilde misalen düşen yıldırımı gozlemleyelim. Atmosferin dışına doğru veya yana sağa sola değilde çekirdeğe doğru yönelmesine sebep nedir? Gaz yoğunluğunun daha fazla olması mı? Soğuk sıcak farkımı? Veya bazen düz bazen çatalımsı olmasının sebebi nedir? Gibi gibi gibi. Elektriği bakır veya altından çok daha iyi ileten bileşikler var. Bu konuları burada benden kat be kat daha iyi bilen arkadaşlar var. En azından ilgi alanı quantum bilgisayarları olan bir kaç arkadaş bu konuya katkı sağlarsa memnun olurum. Teşekkürler.