morgan4658
Saf enerji var midir ?
morgan4658
Klasik olarak elektromanyetik dalgalarin fotonlarla , elektrigin elektronlarla iletildigini biliyoruz. Ornekleri arttirmak mumkun.
Peki hicbir kutleli veya degil, parcacik gerektirmeyen enerji var midir ? ( kara enerji cevabini es geciyorum simdiden )
morgan4658
Klasik olarak elektromanyetik dalgalarin fotonlarla , elektrigin elektronlarla iletildigini biliyoruz. Ornekleri arttirmak mumkun.
Peki hicbir (kutleli veya degil)parcacik gerektirmeyen enerji var midir ? ( kara enerji cevabini es geciyorum simdiden )
rick-sanchez2523
Karadeliklerin olay ufkunda tekillik noktasına gelen kütlenin saf enerjiye dönüştüğünü okumuştum saf enerji varsa bile bilmediğimiz bir şekilde olmalı çünkü enerji parçacıkların etkileşimleri sırasında ortaya çıkar
morgan4658
Cevabiniz icin tesekkur ederim, ancak sonuc olarak "kutle" enerjiye donusmus oluyor.Buna da "kutleli" olan birsey, yani karadeligin kendisi neden oluyor. Yaniliyor muyum ?
vide-supra1191
Aslında enerjinin bütün çeşitleri ya da formları için zaten saf dememiz gerekiyor bence. Çünkü enerji çeşitli süreçler ile kirlenen ya da safsızlık ihtiva eden bir şey değil. Sadece işe dönüştürülebilinir miktarının büyüklüğü, evrendeki devinimi neticesinde sürekli azalmakta. Bizim işe dönüştürebilme yeteneğimizle ters orantılı olarak değişiyor tabi bu.
Ayrıca evrende enerjinin olmadığı bir nokta bile yok. Öyle ki boş uzayın kendisi bile enerji çorbası gibi sürekli çalkalanan bir enerji öbeği barındırıyor. Buna kuark gluon alanı dalgalanması diyorlar ve evrenin neresinde olursanız olun en mükemmel vakumda bile sürekli var olan garip bir enerji bu. Bu yüzden bence yüzünüzde hissettiğiniz sakin bir rüzgarın enerjisi ne kadar saf ise bir nötron yıldızının ölüm anında ortaya çıkan enerji de o kadar saf. Entropi izole bir sistemde toplam olarak asla azalmıyor fakat sistemin alt basamaklarında belirli yerlerde istediği gibi artabiliyor. İnsanlığın varlığı buna verilebilecek en güzel örnektir herhalde. Hepimiz büyük patlamada oluşan devasa enerjinin çok küçük parçalarıyız sonuçta. Bizler ne kadar saf enerjiyiz mesela? Pek mantıklı gelmiyor bu açıdan baktığımda.
Fakat yoktan var olamayan bu şeyin şayet saf bir formu varsa bu da aslında hiç var olmadığı hiçlik anı olabilir belkide. Çünkü enerji bir kere var olduğu anda artık evrenin fizik kuralları dahilinde sürekli form değiştiren, ama temelde tek bir tanımı olan bir şey.
vide-supra1191
Aslında enerjinin bütün çeşitleri ya da formları için zaten saf dememiz gerekiyor bence. Çünkü enerji çeşitli süreçler ile kirlenen ya da safsızlık ihtiva eden bir şey değil. Sadece işe dönüştürülebilir miktarının büyüklüğü, evrendeki devinimi neticesinde sürekli azalmakta. Bizim işe dönüştürebilme yeteneğimizle ters orantılı olarak değişiyor tabi bu.
Ayrıca evrende enerjinin olmadığı bir nokta bile yok. Öyle ki boş uzayın kendisi bile enerji çorbası gibi sürekli çalkalanan bir enerji öbeği barındırıyor. Buna kuark gluon alanı dalgalanması diyorlar ve evrenin neresinde olursanız olun en mükemmel vakumda bile sürekli var olan garip bir enerji bu. Bu yüzden bence yüzünüzde hissettiğiniz sakin bir rüzgarın enerjisi ne kadar saf ise bir nötron yıldızının ölüm anında ortaya çıkan enerji de o kadar saf. Entropi izole bir sistemde toplam olarak asla azalmıyor fakat sistemin alt basamaklarında belirli yerlerde istediği gibi artabiliyor. İnsanlığın varlığı buna verilebilecek en güzel örnektir herhalde. Hepimiz büyük patlamada oluşan devasa enerjinin çok küçük parçalarıyız sonuçta. Bizler ne kadar saf enerjiyiz mesela? Pek mantıklı gelmiyor bu açıdan baktığımda.
Fakat yoktan var olamayan bu şeyin şayet saf bir formu varsa bu da aslında hiç var olmadığı hiçlik anı olabilir belkide. Çünkü enerji bir kere var olduğu anda artık evrenin fizik kuralları dahilinde sürekli form değiştiren, ama temelde tek bir tanımı olan bir şey.
vide-supra1191
Aslında enerjinin bütün çeşitleri ya da formları için zaten saf dememiz gerekiyor bence. Çünkü enerji çeşitli süreçler ile kirlenen ya da safsızlık ihtiva eden bir şey değil. Sadece işe dönüştürülebilir miktarının büyüklüğü, evrendeki devinimi neticesinde sürekli azalmakta. Bizim işe dönüştürebilme yeteneğimizle ters orantılı olarak değişiyor tabi bu.
Ayrıca evrende enerjinin olmadığı bir nokta bile yok. Öyle ki boş uzayın kendisi bile enerji çorbası gibi sürekli çalkalanan bir enerji öbeği barındırıyor. Buna kuark gluon alanı dalgalanması diyorlar ve evrenin neresinde olursanız olun en mükemmel vakumda bile sürekli var olan garip bir enerji bu. Bu yüzden bence yüzünüzde hissettiğiniz sakin bir rüzgarın enerjisi ne kadar saf ise bir nötron yıldızının ölüm anında ortaya çıkan enerji de o kadar saf. Entropi izole bir sistemde toplam olarak asla azalmıyor fakat sistemin alt basamaklarında belirli yerlerde istediği gibi azalabiliyor. İnsanlığın varlığı buna verilebilecek en güzel örnektir herhalde. Hepimiz büyük patlamada oluşan devasa enerjinin çok küçük parçalarıyız sonuçta. Bizler ne kadar saf enerjiyiz mesela? Pek mantıklı gelmiyor bu açıdan baktığımda.
morgan4658
Vide seni gormek guzel.Ancak aslinda Soru basit.var olmasi/tasinmasi icin herhangibir parcaciga ihtiyaci olmayan ( kara enerji gibi) enerji var midir?
muhammed-taylan9078
Saf enerjiyi ben ne kinetik ne potansiyel ne nükleer enerji ne ısı enerjisi ne de ışık enerjisi olarak tanımlamıyorum fikrimce big bang in ilk planck süresinde ki enerjiyi saf enerji olarak tanımlıyorum daha sonra bu enerji parçacıkları fotonları falan oluşturduğunu düşünüyorum.
morgan4658
Size kariliyorum .Ana zaten BB in ilk hali, hatta kuvvet ayriliginda ( yercekimi)ne kadar sadece oldugu kesin, ama simdi?