erkan-yilmaz2496
Jupiter gibi bir gaz devi güneşe çarparsa ne olur?
optimus1009
Bişey olmazdı.Gaz devi dediğin Jupiter'in yuzde 80'i hidrojenden oluşuyor zaten.Güneş yavaşça Jupiteri yutar ve 1000 de biri kadar büyürdü.Zaten güneşinde büyük kısmı hidrojen.
Yutma esnasında çekirdeğe yaklaştıkça sıcaklık milyon derece olduğundan belki bir kaç nükleer füzyon patlaması olurdu ki bu da zaten Güneş'te olan birşey.Sonuçta Hidrojenin tepkimeye girmesi için sıcaklığın Güneş çekirdeğindeki kadar olması gerek.Jupiter, Güneşe yaklaşırken veya Güneşin yüzek sıcaklığı üzerinde bişey olmaz.
erkan-yilmaz2496
Sönmekteyken Güneşe ne kadar yakıt desteği sağlar ki sonuçta kütlesi epeyce bi gezegen
optimus1009
sönmekteyken derken? :D
güneş zaten yanmıyor ki sönsün.yanma derken bildiğimiz kimyasal yanmayı diyorum.yanma olayı okjsijenle olur.
erkan-yilmaz2496
Sönmek derken nükleer füzyon olayının azalmasından bahsettim :D Güneşin çekirdeği ile ilgili biraz ama yüzeye çarpan Jupiter kadar bir gezegen bunu devam ettirir mi :D
optimus1009
Şimdi sende bilirsinki Güneş, Jupiterin bin katı buyuk.Bu çarpmaktan çok yutma olur anca.Jüpiter, Güneş tarafından yutulur yani.Hem çarpacak olsada bişey değişmez bence.
Füzyon olayına ise zaten bişey olmaz.Sonuçta hidrojen dolu bir kütle geliyor.Yıldızların ihtiyacı olan şey zaten.Güneş'in yüzeyindeki hidrojen iç taraflara ulaşamayacağı için Güneş'in ömrünü az biçmişler.Jupiter gelip içe kadar sokulmaya çalışırsa Güneşin ömrü artar.
yani baska ne olur bilemiyorum.