rick-sanchez2523
Vakum ortamında serbest bırakılan Kütleçekimi etkisiyle hep düşen ancak hiç bir zaman merkeze ulaşamayan bir cisim düşünelim geçen zaman içinde bu cisme neler olurdu?
anyone9175
Sorunuzu pek anlamadım biraz açık anlatır mısınız ?
optimus1009
Sallamak serbestse başliyim;
Cisim,zamanla ;
Giderek hızlanırdı,ışıma yoluyla da sıcaklık kaybedeceğinden kimyası ve fiziği değişmeye başlardı,soğumaya ve büzüşmeyede başlayacağından evrim geçirirdi(öyleki sıcaklık mutlak -derecenin altına düşerdi) ,ağırlığı artardı, atomlar arası bağları değişmeye ve sıkılışmaya başlardı,atomlar arası bu güçlü nükleer kuvvet öyleki doruk noktalarına çıkardı,cisim fevkaledenin fevkinde titremeye başlar ve sonsuz bu düşüşte en sonunda içe çöker,bu sefer sıcaklık -bilmem kaç derecede birden ısınmaya başlayıp sonra da dışa doğru patlayıp, parçalanırdı.
Mutlak sıfırdan sora madde ısınmaya başlıyormuş teoride.
: ))) güzel sallarım.
optimus1009
Bir de metal yorgunluğu gibi bişey de olup atomlar dağılmaya da başlayabilirdi.Sonsuza kadar atomların aynı bağı yapıp duracaklarını sanmam.Birçok senaryo çıkarabiliriz sanırım.
optimus1009
Cisim belki hızlanmaz aynı düşüşle düşedebilir. Sonuçta bu cisime mikro ölçekte bakarsak ve atomlar arası boşluğun büyüklüğünüde göz önüne alırsak. Tüm atomlar aynı hızda düşeceğinden bişey değişmezdi heralde. Yani bu cismin yanında başka hafif bir cisim olsa ikiside aynı düşerdi demek istiyorum. Çünkü; böyle bir ortamda düşen cisim değil atom veya altı parçacıklardır. E bunlarda özünde aynı olduğundan.işte ondan aynı düşerlerdi heralde.Hız değişmezdi sanırım.Bilmiyorum şimdi uzun süreçte işin içine kimyada gireceğinden başka şeylerde olabilir.
vide-supra1191
Gerçek hayatta aynı durum dünyanın yörüngesinde dönen uzay istasyonu için böyledir mesela. Sürekli düşmektedir kütleçekim kuyusuna. Fakat asıl sormak istediğiniz şey galiba teorik koşullarda, doğrusal şekilde ve sürekli eşit kütleçekiminde düşen bir cismine ne olacağı galiba. Bu da bir cismin neden ışık hızına ulaşamayacağı sorusunun cevabına götürmekte sorunuzu.