burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Teorik fizikçiler için bilmece...
Işık hızının (hesap kolaylığı açısından) 0.85 C hızıyla giden bir uzay gemisindesiniz...
Kütleli bir parçacığı gözlemliyorsunuz.
Parçacık titreşiminin dalga boyu sayesinde bulunduğunuz ortamın dışına çıkabiliyor. Ve tekrar sizin ortamınıza girebiliyor.
İçinde bulunduğunuz ortamda parçacaığın doğal hızı "a".
Soru: Parçacık sizin ortamınızı terk edip, tekrar geri döndüğünde...
Bu olguyu nasıl değerlendirirdiniz?
Soru: Parçacık değil de parçacık çifti olsaydı, aynı durumu nasıl değerlendirirdiniz?
Not: Bulacağınız cevapları, güncel fizik olayları ile ilişkilendirmeyi unutmayın.
Işık hızının (hesap kolaylığı açısından) 0.85 C hızıyla giden bir uzay gemisindesiniz... Ancak dış uzayın varlığından haberdar değilsiniz.
Parçacık titreşiminin dalga boyu sayesinde bulunduğunuz ortamın dışına çıkabiliyor. Ve tekrar sizin ortamınıza girebiliyor.
İçinde bulunduğunuz ortamda parçacığın doğal hızı "a".
Soru: Parçacık değil de parçacık çifti olsaydı, aynı durumu nasıl değerlendirirdiniz?
Not: Bulacağınız cevapları, güncel fizik olayları ile ilişkilendirmeyi unutmayın.
Işık hızının (hesap kolaylığı açısından) 0.85 C hızıyla giden bir uzay gemisindesiniz... Ancak dış uzayın varlığından haberdar değilsiniz.
İçinde bulunduğunuz ortamda parçacığın doğal hızı "a".
Soru: Uzay gemisinde olmadığınızı ama sizin ve çevrenizdeki herşeyin sizinle aynı hızda (referans çerçevesinde) olduğunu düşünerek konuyu tekrar ele alırsanız, durumu nasıl değerlendirirdiniz)
optimus1009
Dış uzay nasıl oluyor anlamadım
optimus1009
Uzayın dışı yoksa gerçi; evren nere genişliyor orası da var. neyse beni aşar bu konular. : )))
İnsanoğlu yüzyıllar boyunca evreni algılarken ve tanımlarken kendisini merkeze almıştır. İnsanoğlunu sınırlayan bu bakış açısı yüzyıllar içinde ancak bilgi ve felsefe ile genişletilmiştir. Halen ilkel toplumlarda ve bireylerinde bu yaklaşım gözükebiliyor. inanılmaz ama günümüzde hala ay fotoğraflarını sahte, dünyanın düz ve tek doğru yaşam tarzının kendi kültürlerinde olduğunu düşünen insanlar var.
Dış uzay, insanoğlunun kendi algılarıyla sınırladığı dünyasının dışındaki bilinmezi temsil ediyor.
Yani kısaca, uzay gemisinin dışındaki ortamı.
optimus1009
Haklısın var öyleleri genelde bilimsel okumayı sevmezler zaten bosver: )))) eğitime gereken eğilimi göstermemişler demek ki.
optimus1009
Bilinen evrenin içindeki bişey evrenin dışına mevcut hali ile çıkabilir mi?Foton mesela? Çıkamaması lazım.
Misal karadeliklerde işlenip öyle mi çıkıyor acaba. Tabi bu arada foton foton olmaktan çıkıyordur. Başka bişeye dönüşüyordur belki.
optimus1009
Ve bu karadeliklerin çekim gücü ışık hızından daha mı hızlı acaba?
optimus1009
Yani uzay gemisiyle karadeliğe yakalanmış olsan söylediklerin olabilir gibi.tabi saçmalıyorda olabilirim.
optimus1009
Birde bu uzay dediğimiz enerjinin 4 veya 5. hali olabilir mi?
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
optimus1009
bilmiyorum bende merak ettim. Ama zaten Güneş sistemi hareket halinde değil mi?Güneş sistemini uzay gemisi gibi düşünsek!!!
optimus1009
bilmiyorum bende merak ettim. Ama zaten Güneş sistemi hareket halinde değil mi?Güneş sistemini uzay gemisi gibi düşünsek!!!
optimus1009
Bişey değişmez heralde
hic-kimseyle-tartismaz9132
Burada teorik fizikçi yok.
Sorulara cevap vermek için düşününce bile ürkütücü bu sorular.