rick-sanchez2523
Makroskobik boyutlardaki bir nesnenin dalga fonksiyonunun çökmesini engelliyebilseydik nesnenin davranışları nasıl olurdu çevresindeki nesnelerin dalga fonksiyonuna etki eder miydi?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Bilgim eksik ya da yanlış olabilir. Emin değilim...
Ama bildiğim kadarıyla, makroskopik nesneler zaten diğer dalga fonksiyonlarının çökmüş hali olması lazım.
Dalga fonksiyonunun çökmesi demek, parçacıkların süper pozisyonda olması demek. Süper pozisyonda ise artık parçacığın konumu belirlenmiştir. Hızı yoktur. Yani belirsizlik durumu (bir parçacığın aynı anda konumunu ve momentumunu ölçülemez)
Hızı olmayınca momentumu da olmuyor, konumu ve kütlesi oluyor.
Konumu belirli parçacıkların bir araya gelerek oluşturduğu yapıları ise makro olarak niteleyebiliriz.
Bana göre ise dalga fonksiyonu parçacığın titreşimini ifade ediyor. Titreşimin en yüksek genlik sahibi olduğu nokta, bizim için parçacığın konumunun belli olduğu alan. Ancak (enerji) titreşimi 1 Planck zamanı içinde gerçekleştiği için, diğer ereji seviyeleri bize belirsiz. :-)
Daha basit bir anlatımla, her kuant (kuantumu oluşturan her bir unite) sürekli 1 Planck içinde var olup, yok oluyor. Bize bu kesiksiz gibi gözüküyor çünkü daha düşük bir zaman birimimiz yok.
Makro parçacıklar ise bu kuantum parçacıklardan oluşuyor. Hepsi bu.
venividi7017
mesela schrödinger kedi deneyinde kutu açılıp sonuca bakılmadan once kedi dalga fonksiyonu çökmesi engellenmiş makroskopik bir nesnedir ve tüm ihtimallerin aynı anda yaşandığı superpozisyondadır.
Çevresi derken enzında kutunun içindeki düzenek olsun kedi olsun muhtemel tüm halleri birbiri ile girişim oluşturacaktır.düzeneği inceleyip daha iyi cevaplar bulabilirsiniz.
venividi7017
schrödinger kedi deneyinde kutu açılıp sonuca bakılmadan once kedi dalga fonksiyonu çökmesi engellenmiş makroskopik bir nesnedir ve tüm ihtimallerin aynı anda yaşandığı superpozisyondadır.
Çevresindeki nesneler derken en azından kutunun içindeki düzenek olsun kedi olsun dalga fonksiyonu çökmemis şeyler girişim oluşturarak birbirini etkileyecektir. deneyi inceleyip daha iyi cevaplar bulabilirsiniz
omer-karanlik-profil5833
schrödinger' in kedisi deneyinde şimdi ilk gözlemi yapmadan önce kedi canlı-ölü süperpozisyon durumunda...
şimdi ilk gözlemi yapıyoruz ve kedi canlı.... kediyi tekrardan kutuya koyuyoruz tekrardan canlı-ölü süperpozisyonuna geçiyor... ikinci gözlem sonunda kedi ölü....
şimdi burada bu 2 gözlem sırasında sonuçlar için kedinin canlı olmasını negatif pozisyon ve kedinin ölü olması durumunu pozitif pozisyon dersek... kedi yi tekrardan kutuya koyduğumuzda artık kedi sürekli pozitif pozisyondadır yani kedi ölüdür... ne kadar tekrar edersek edelim kedi hep ölü yani pozitif pozisyon olacaktır...
şimdi benim merak ettiğim parçacık düzeyinde de böyle bir durumun olup olamayacağı_?
tekrardan merhabalar uzun süredir yoktum :) aslında vardım da yorum vs. yapmıyordum...
venividi7017
Parçacık düzeyinde de böyle bir durum şöyle var. mesela deneyde zehirli gazı serbest bırakacak cihaz bir adet serbest nötron gözlüyor olsun. nötronun bozunma ihtimali %50 olduğu zaman cihaz kapatılıyor. yoksa yeterli süre cihaz açık kalırsa nötronun bozunma ihtimali de kedinin ölme ihtimali de %100 olur. kısaca kedi bir kere ölebilir nötron bir kere bozunabilir radyum bir kere radon olabilir vsvs.
Derseniz ki radonu ve ondan bozunmuş olanları bir araya getirip füzyonla yada ne gerekirse tekrar radyum yaparız böylece 2 kere bozunur ozaman kediyide diriltiriz.
venividi7017
Parçacık düzeyinde de böyle bir durum şöyle var. mesela deneyde zehirli gazı serbest bırakacak cihaz bir adet serbest nötron gözlüyor olsun. nötronun bozunma ihtimali %50 olduğu zaman cihaz kapatılıyor. yeterli süre cihaz açık kalırsa nötronun bozunma ihtimali de kedinin ölme ihtimali de %100 olur. kısaca kedi bir kere ölebilir nötron bir kere bozunabilir radyum bir kere radon olabilir vsvs.
Derseniz ki radonu ve ondan bozunmuş olanları bir araya getirip füzyonla yada ne gerekirse tekrar radyum yaparız böylece 2 kere bozunur ozaman kediyide diriltiriz.
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
venividi7017
Süperpozisyonu nasıl tanımladığınızı merak ettim? Alt sistemlerin süper pozisyonu yada kedinin durumu hakkında bilgi veren süper pozisyon nasıl oluyor? Benim aklıma kutuyu açıp baktığımızda karşımıza çıkabilecek tüm portreleri üst uste, üst üste koyduğumuzda oluşacak 1 adet resim geliyor.
Süper pozisyonu, bir olgu için tüm olasılıkların bittiği (çöktüğü), tek bir olasılığın kalması, olgunun gerçekleşmesi anlamında kullanıyorum.
Kedi de iki olasılık var. Net Ölü (0), ya da canlı (1)... Kalan tüm aralıktaki sayılar ise olasılık.
Yaptığım, bu olası sonuçları net değil, limit gibi görmek.
Başka bir örnek; aslında dalga fonksiyonunda olasılıklar, bize parçacığın o an nerede bulunduğu bilgisini veriyor. Süperpozisyonda ise tam yerini ...
Parçacığın yerini bilmemeyi 0, yerini bilmeyi 1 olarak kabul edersek aynı kapı...
Verdiğim resim linkine bakın. https://ibb.co/bH3qxWn Süper pozisyon olarak dengenin kurulduğu anı seçen bir tahterevalliler sistemi. Bu sistem bir çok farklı durumda dengeye ulaşabiliyor. Alt elemanların da kendileri ayrıca mini bir sistem olarak iç dengedeler.
Makro açıdan bizim saptayabileceğimiz tek bir sonuç değeri var. f(x)
Bir bakıma "sistemler için" süperpozisyon, bir "denge durumunu" anlatıyor. Sistem alt parçacık sayısı azaldıkça, dengenin nerede oluşacağını tahmin etmek kolaylaşıyor.
Benzetme olarak,
Sizin üst üste portrelerden farkı sanırım, bendeki portreler dairesel kurutma askısındaki fotolar gibi yanyana. Hiç bir resim gözükmüyor. Sadece kağıt kenarları. Elinizi uzatıp aldığınızda tek resim geliyor. Bu resme göre diğerleri tahmin edilebiliyor.