mustafa-sevcan4502
benim anlamadıgım birşey var kütle uzayı büküyor diyorlar fakat uzayın bükülmesini anlamıyorum evrenin ancak 2 boyutlu olması lazım degil mi bükülmesi için nasıl oluyor ?
bengu-ozturk8878
Yanılmıyorsam kütlesi olan herşey uzayı büker ve uzay 2 boyutlu degildir zaten. Youtube'a uzay bükülmesi ve carsaf yazarsan o deneyi carsaf örneği ile nasil acikladiklarini bulursun
mustafa-sevcan4502
yok hocam demek istemedigim tam olarak o degil zihnimde canlandıramıyorum
ahmet-yilmaz2230
İfadenizde yanlışlık var. Öncelikle onu düzeltmek gerek: Kütle uzayzamanı büküyor. Burada bükmek sözcüğü aklınızı karıştırıyorsa doğrusallığını kaybediyor diye de düşünebilirsiniz. Yani öklit geometrisine kullanılmaz oluyor. Reimann geometrisine göre hesap yapmanız gerekiyor.
ahmet-yilmaz2230
İfadenizde yanlışlık var. Öncelikle onu düzeltmek gerek: Kütle uzayzamanı büküyor. Burada bükmek sözcüğü aklınızı karıştırıyorsa doğrusallığını kaybediyor diye de düşünebilirsiniz. Yani öklit geometrisi kullanılmaz oluyor. Reimann geometrisine göre hesap yapmanız gerekiyor.
ismet-sahan7499
Kütle uzayı bükmez uzay zamanını büker ve evren 2 boyutlu değil 4 boyutludur. Bildiğimiz 3 boyut 4. boyutta zamandır.
mustafa-sevcan4502
cevabımı aldım cok sagolun reimann geometrisini araştırıcam :D
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Uzay dokusunu bir akışkan olarak düşün. Hava veya su ile özdeşleştir.
Bu ortamda atılan bir nesnenin, bu akışkanı nasıl etkileyeceğini düşün. Sonra sonuçları Rieman geometrisine uygula...
mehmet-cal4956
Yalnızca 2 boyutlu nesneler bükülebilir 3 boyutlular bükülemez yargısına nasıl vardınız ?