sezer-ozel7092
Dolanık iki parçacık arasındaki bağ nasıl bozulur?
rick-sanchez2523
Aslında bu bağın nasıl bir şey olduğunu bile söyleyemeyiz ne olduğunu bilmiyoruz diye düşünüyorum iki parçacıktan biri evrenin bir ucunda diğeri diğer ucunda olsa bile etkileniyor ışıktan bile hızlı olsada sebebide aynı kaynaktan çıkması yani teoriye göre evrenin başlangıcında sonsuz küçüklükte herşey bir aradaydı birlikteydi bu bağın sebebide bu olabilir şu anda bilinenlere bakacak olursak aslında eğer böyleyse bu bağı bozamayız bağı bozmak için kaynağı değiştirmeliyiz ve bu kaynakta tekillilik ama tekilliği nasıl oluşturabiliriz? Var olan fizik yasalarıyla fizik yasalarının değiştiği bir ortam nasıl oluşturabiliriz eğer yapabilseydik bu bilimin ve teknolojinin geldiği son nokta olurdu özetle bu bağın sebebini biliyoruz ama bu bağın ne olduğunu bilmiyoruz
rick-sanchez2523
Belki bu bağ uzay zaman dokusunun bir özelliği bir fonksiyonu olabilir çok güzel bir soru sordunuz aslında bu bağı öğrenebilirsek bu bağıda bozabiliriz ve başlangıçta neler olduğu hakkında ip ucu edinebiliriz!!
cuncan9377
Mesela bir çift eldiven rastgele 2 farklı kutuya konulsun ve kutulardan biri evrenin diğer ucuna götürülsün diğeri bizim yanımızda kalsın. Yanımızda olan kutuya baktığımız an diğer kutunun içeriği hakkında bilgiye sahip oluruz. Bu aradaki bağın yada bu bağın bozulabilmesinin bir anlamı var mıdır?
cuncan9377
Mesela bir çift eldiven rastgele 2 farklı kutuya konulsun ve kutulardan biri evrenin diğer ucuna götürülsün diğeri bizim yanımızda kalsın. Yanımızda olan kutuya bakıp eldivenin hangi tekinin kutuda olduğunu gördüğümüz an diğer kutu hakkında da bilgi sahibi oluruz. Bu aradaki bağın yada bu bağın bozulabilmesinin bir anlamı var mıdır?
sezer-ozel7092
@Cuncan, bu bağ sadece Einstein'ın bize sunduğu çift eldiven fikriyle değil uzak bir yerde ürkütücü olayla da açıklanıyor. Yani zaten her şey belirli değil, belirlilik hali bizim gözlemimizden kaynaklı. Sen bir şeye etki ettiğinde gerçekten de diğerinin durumunu değiştiriyorsun. Bununla alakalı Alman ve İtalyan iki adamın çok güzel deneyleri var şu sıralar onlara yoğunlaşmaya çalışıyorum. Nasıl yaptıklarına varamadım ama Bohr'un önermesinin daha doğru olduğu da çok çok yüksek bir ihtimal. Yani evet dolanık iki parçacığın bozulumundan bahsedebiliriz çünkü günümüzde dolanık iki parçacık oluşturmaya da çalışılıyor.