halil7777
elimizdeki birfincan kahveyle kendi etrafımızda dönünce kahve tam tersi yöne dönüyüor bunun nedeni nedir :) çok merak ediyorum
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Akışkanın (kahve) eylemsizlik özelliğine, sistemin dönüş yönü ile ters yönde açısal ivme kazandırıyorsunuz demek ki...
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Yazdığım yanlış değil ki... Sadece neden-sonuç ilişkilerinin özetinin özeti.
rick-sanchez2523
EYLEMSİZLİK.. kahvenin kütlesinden ve yerçekiminden kaynaklanan birşey.. bence şöylede düşünülebilir uzay zaman sürekliliğini sağlayan fiziksel bir olay..?.?
m7847
Acaba döndüğümüz yönden gelen tepki kuvveti olabilir mi? Bizim dönme kuvvetimizden küçük ama kahvenin eylemsizliğinden büyük bir kuvvet etkisi ile bize ters yönde ilerlemesi haliyle kahveyi döndürme..
mehmet-ali8832
Kahveyi katı bir cisim gibi düşünmeyin. Kahve ya da su dolu bir bardağın içine, belli bir yönü gösterecek şekilde küçük bir kağıt parçası atın. sonra bardağı kendi ekseni etrafında döndürün. Bardak döndükçe içindeki kağıdın dönmediğini göreceksiniz. Bunun sebebi bardağın iç yüzeyi ile içindeki sıvı arasındaki sürtünmenin çok az olmasından kaynaklanmaktadır. Bardak dönse bile içindeki sıvıyı döndürecek yeterli bir kuvvet oluşmaz dolayısıyla içindeki sıvı çok fazla hareket etmez. Sen döndükçe kahvenin ters yöne dönüyormuş gibi gözükmesinin sebebi de budur. aslında kahve dönmez, hemen hemen sabit kalır. Kahve üzerindeki köpük hep aynı yönü gösterir ( çok hafif bir dönme olacaktır). sen kendin döndüğün, kahve ise sabit kaldığından dolayı sen kahveyi sanki ters yöne dönüyormuş gibi algılarsın.
hknqq7789
denedim;sağdan solo dönersem bardaktaki sıvı da aynı sağdan sola dönüyor, soldan sağa dönersem sıvı soldan sağa dönüyor, Tabi ben kuzey yarım kürede dönüyorum, güney yarım kürede aynı şey olur mu dünyanın manyetik alanı etkiler mi.
hknqq7789
bende ters yönde olmadı aynı yönde oluyor.
behic-erdem9041
Burda arkadaşların dediği gibi sürtünme ve eylemsizliğin vs. Yanında bulunduğumuz yarım küre de önemli mesela küveti Türkiye de tamamen doldurdup tıpayı açarsak suyun oluşturduğu girdabı dönme yönü sağdan sola iken(soldan sağa da olabilir net hatırlamıyorum yönü :D) güney yarım kürede bu kuzeydeki dönme yönünün tam tersi olacaktır.