hakan-gencgiyen8247
Manyetik alan ile bir akışkanın basıncını arttırmak mümkün mü? Örneğin mıknatısların aynı kutupları arasından geçmeye çalışan bir akışkan o manyetik alan içinde hangi kuvvetlere maruz kalır?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Çok iyi bir soru... Verilecek cevapları merakla bekliyorum.
Her türlü kuvvet alanı uygulaması, basıncı arttırır ama akışkanın manyetik alandan etkilenmesi için önce özelliklerini bilme gerek.
Tam aynı koşullar olmasa bile, ilke olarak benzer olan indüksiyon ısıtma ve yakın gelecekte hayatımıza girecek olan indüksiyon soğutma konularına bakmalı.
Değişken manyetik alana maruz manyetik malzeme ısınıyor. Bu şekilde Yemek Ocakları, kaynak makineleri yüksek verimlilikle çalışıyor.
Soğutma da ise, manyetik alana maruz bırakılan malzeme bu alan içinde iken oda sıcaklığına kadar soğutuluyor. Alandan çıkınca, malzemenin atomları normal durumlarına dönmek için ortamdan ısı alıyorlar. (Buzdolapları için, verimliliği 3-4 kat artıracak gibi gözüküyor.)
Manyetik alandan etkilenen malzeme katı olsa da, akışkan malzeme içinde temel ilkelerin benzer olacağını düşünüyorum.
Bu ortamdan çıkınca,
hakan-gencgiyen8247
İndüksiyon ile metal madde ısıtılmasından yola çıkarak su veya akışkan moleküllerini titreştirebileceği söyleyebiliriz ve bundan dolayı ısı artımı gözlemlenir diye düşünüyorum.
hakan-gencgiyen8247
Eğer bu manyetik alan titreşmesini değil de akışkan moleküllerine baskı uygulayarak (her taratan) sıkışmasını sağlar mı?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Baskı, basınç, titreşim...????
Bildiğim kadarı ile basınç, moleküllerin titreşimleri ortama veya temas ettikleri nesneye uyguladıkları toplam kinetik enerji ... Kinetik enerji derken, moleküllerin hareket için uyguladıkları enerjiyi kast ediyorum.
Bir akışkan içinde de, akışkanı oluşturan molekül ya da atomların "ortama göre" hareketini artırabilirseniz o akışkandaki basınç artar.
(Isıtarak veya ortamı daraltarak veya ortamdaki birim alan başına ilgili madde miktarını çoğlatarak-böyle birim alan başına olan hareket enerjisi çoğaltılarak- olabilir.)
Şimdi manyetik alan konusuna dönersek, ilk önce en önemli koşul akışkanın mahiyeti ve manyetik alana nasıl tepki verdiği?
Eğer manyetik alandan etkilenmeyecek bir malzeme ise ancak çok güçlü bir alan elektronları belki hafifçe etkiler. ?
Eğer manyetik alandan etkilenen bir ürün ise, mesela sıvı demir. Ama su için aynı şeyi diyemem...
(İşin aslı manyetik alanın madde ve molekül üzerinde, atom düzeyinde nasıl etkilediği hakkındaki bilgim yetersiz. Bu yüzden varsayım da üretemiyorum.)