rick-sanchez2523
DNA gibi biyokimyasal moleküller yaydıkları sinyaller ile hücreyi kontrol ediyor olabilir mi?
rick-sanchez2523
DNA ve hücre arasındaki iletişim en büyük gizemlerden biri DNA ile hücre arasında aktif bir iletişim vardır ama bunu nasıl yapıyor buda aynı şekilde gizem cansız bir varlık canlı bir varlığı nasıl kontrol ediyor hep merak etmişimdir eğer biyokimyasal moleküller yaydıkları sinyallerle reaksiyonları başlatıyorsa veya sinyal alışverişleriyle diğer moleküllerle iletişim sağlıyorlarsa bu gizem ortadan kalkabilir sizce böyle bir şey olabilir mi ve eğer böyleyse molekülden çıkan sinyal diğer molekülü nasıl harekete geçiriyor
huseyin-can6867
DNA bildindiğinden daha karmaşık bir kimyasal yapıdır
ama size şunu diyebilirim ki DNA yanında çok daha fazla yönetimidestekleyici yapılar bulunmakta özellikle proteinler
hücre protein tabanlı bir robot gibi işler hücrei kontol etmeniz için protein sentezlemeniz gereklidir protein sentezlemek içinde 2 yapıya ihtiyaç vardır 1- ribozom 2-mesajcı RNA
Mesajcı RNA, sentezlenecek bir proteinin amino asit dizisine karşılık olarak kimyasal bir şifre taşır ve bu şifrede oluşturulacak olan proteinin bir bakıma bilgisidir diyebiliriz bu bilgiyi aslında ribozoma taşır böylece protein sentezlenmiş olup hücre içi yapıların onarılımasını sağlar .
ben sizin için bir video bırakacağım bu videoda ne demek istediğimi rahatlıkla anlayabilirsiniz
https://www.youtube.com/watch?v=gG7uCskUOrA
iyi günler .....
hknqq7789
hücre dünyanın en gelişmiş en komplike fabrikalarından daha muazzam bir fabrikadır. Bu fabrikanın nasıl işletildiği nasıl çalıştığı nasıl girdi çıktılara sahip olduğu konusunda daha yolun başındayız.
rick-sanchez2523
Sayın hüseyin can
Bilginiz için teşekkürler evet DNA gerçekten muazzam bir moleküldür çok karmaşıktır hücredeki olayları sadece DNA kontrol etmez protein bazlı moleküllerde kontrol edebilir ama şu verdiğiniz bilgide büyük bir soru var bu moleküller neden hücre içi yapının onarılmasını sağlıyorlar neden birlikte uyum içinde çalışıyorlar çok karışık gerçekten bu olayların arkasında bir şey olmalı diye düşündüm ve yapılan bir deneyde bu moleküllerin karışık sinyaller yaydığı tespit edildi. ve bunlar hücre gibi mikroorganizmalara dinletildiğinde çeşitli eylemlerde bulunduğu görüldü. bence bu sinyaller tüm o gen dizilimleri protein DNA RNA ribozom organel sentezlerinin yani sentez reaksiyonlarını başlatıyor olabilir. bu harika bir şey olurdu çünkü bu sinyaller anlaşılabilirse ve kontrol edilebilirse hücreyi teknik olarak yönetebilirdik ki böyle birşey varmı diye araştırıyorum sizin fikriniz neler?
huseyin-can6867
ubeyde acar
açtığınız konulardan da anladığım kadarı ile moleküler biyoloji biyokimya ve biyomekanik konularına bayağı ilginiz var bu çok güzel birşey ve bu yolda kararlıysanız mutlaka ilerlemenizi tavsiye edrim
şimdi söyledğiniz sinyallerin ne olduğunu bilmiyorum ama bu 2. yorumumu yazarken kalıma geldi ne olabileceği ile ilgili
dna yarı ömüre sahip bir moleküldür bir miktar ışıma ypabilecek kapasitesi vardır
DNA nın yarı ömrü yaklaşık olarak 521-523 yıl arasındadır bu süre gçetikten sonra dna hakkında bilgi edinmek zorlaşır ve bilgisini kaydetmek imkansızlaşır
hani şu ünlü DNA testleri yapılırken dna örneği alınır ya bu örnek tam 500 yıl sonra alınsa bile üzerinde çalışılabilir durumda olacaktır
yani demek istedğim DNA nn kendisi ışınım yayabilmektedir ama bu olaylar çok küçük bir seviyede gerçekleştiği için bilemeyiz ona bakılırsa bana göre mitokondriden kullanılabilir atp enerjisi elde etmek daha muazzam çünkü krebs döngüsü dediğimiz olay hatta krista ve matrix arasında proton geçişleri ve elektn geçişleri aslında kuantum mekaniğine göre işlemekte
bunun üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu düşünyorum tabi mitokondri olayını açıklamak için daha ayrıntılı yazmam gerkebilir
rick-sanchez2523
Sayın hüseyin can
Sinyal dediğim şey bir haberleşme biçimi evet DNA ışıma yapıyor ama bu ışıma bilinenlerden çok farklı bir frekansta ve spektrumda bu spektrum teorime göre bilgi alışverişini gerçekleştiriyor ve DNA protein bazlı moleküller ile bu spektrumda bilgi alışverişi yapıyor olmalı ve bu spektrumu oluşturan DNA daki molekül dizilimleridir aynı şekilde spektrumda bu dizilimi oluşturuyor kendini eşleme sırasında işte bu spektrumun frekans aralığını öğrenebilirsek ve kontrol edebilirsek hücreyi yönetebiliriz ve eğer başka çeşit moleküllerin hangi frekans aralığında bilgi alışverişinde bulunduğunu öğrenebilirsek etrafımızdaki maddeleri kontrol etme ve değiştirme olanağını büyük bir olasılıkla bulabiliriz