hknqq7789
blackmatter13 sorunun nasıl olması ve cevabın nasıl olması konusun da bizi aydınlatırsanız çok memnun oluruz. Lütfen cevabınız gerçek fizik ve matematikten olsun.
suleyman6513
@blackmatter13 abi ne yaptın. Peskin mi? Griffith'in dandik quantum kitabını okusalar öp başına koy. Gerçi onu bile anlamazlar ki. Hayatlarında daha Lagrangian, Hamiltonian mechanics görmemiş adamlar gelmiş burada evren modeli falan tartışıyor. Tek okudukları şey de Brian Greene'nin uyuz popüler bilim kitapları.
lonesome9148
Buradakiler konuşmayı seviyor bu yüzden aynı konular dönüp dolaşıyor sürekli. bilen bir kaç kişi vardı onları da göremiyorum artık. blackmatter alaycı bir dille yazmasaydın belki daha iyi olurdu çünkü sonuna kadar haklısın
omer-karanlik-profil5833
basit ve anlaşılır bir dille açıklarsak;
uzay-zamanı bir yol gibi düşünürseniz bu yoldaki eğimler, kıvrımlar kütle çekiminin etkisini temsil eder... ister kütleli olsun ister kütlesiz olsun her şey bu etkilenen yoldan ilerler...
mehmet-ali8832
Yıllardır bu forumlarda yazıyorum. Shibumi ve kankalarıyla uğraşmayı çoktan bıraktım. Özgüvenlerini cehaletlerinden alıyorlar maalesef. Yazdıkları şeylerin bilimle uzaktan alakası yok. Tamamen uyduruk bir hayal dünyasında yaşıyorlar. Hatta evrenin gizemlerini keşfettiklerini, Einstein'ın görelilik teorisinin yanlış olduğunu falan iddia ediyorlar:) Bilmeyen arkadaşlar da bunların yazdıklarını doğru bilgiler zannederek bunlara "hocam" falan demeye başladılar. Bazı dönemlerde sayıları çok artıyor ve başa çıkmak zorlaşıyor. Bu yüzden bu arkadaşları ciddiye almanızı tavsiye etmem. Çok takılmayın ve tartışmayın. Eksileyin geçin.
omer-karanlik-profil5833
@mehmet ali; kendi adıma konuşursak hocam diyorum ben ama bunu öğretmen anlamında değil tamamen benim büyüğüm oldukları için... abi kelimesini kullanmayı sevmediğim için öyle hocam kelimesini kullanırım...
yıllarca herkes newton ın kanunlarının %100 doğru olduğunu söylediler kimsede sorgulamaya cesaret edemedi... lakin alman yahudisi bir adam çıkıp bu böyle değil dedi ve izafiyeti ortaya koydu ve şu an geçerli olan o... izafiyetin bile tanımlayamadığı astrofizik olayları mevcut evrenimizde... herkesin bu açıklanamaz olayları kavrayış şekilleri farklı olabilir...
katılırsınız veya katılmazsınız bu benim sorunum değil... herkesin fikrini kabullenme zorunluluğunda değiliz ama saygı içerisinde gerekli izahatlar ile bunun böyle olmadığını veya olamayacağını belirtmek gerekir...
lakin buradaki bazı arkadaşlar böyle değiller... bilgi yarıştırılabilir bir malzeme değil...
tekrar söylüyorum burtay bey in çalışmaları kendine has ve özgün bir çalışma... herkesin bildiği yoldan gitmek yerine kendi yolunu inşaa etmeye çalışan biri... belki bizim göremediğimizi görüyordur bilemeyiz... o yüzden burası bir bilim platformu ise herkesin fikrine ve düşüncesine saygı göstermek zorundayız...katılmayabilir ama saygı göstermek zorundayız...
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Yav...Bir tatilde bile rahat yok ...
Mehmet Ali, benimle mücadelende yalnız değilsin, merak etme! Fizik dünyasının kabul edilmiş ve saygın bilimcilerinin %95'i seninle aynı fikirde...
Bu yüzden benim sizlerle olan mücadelem, çok daha büyük ve zorlu...
Arada gerçek kimliği ile yazmaya cesareti olmayan, başkalarının yazdıklarını gene kendisinden başka kişileri ve kitapları anan, ama ileri sürülen savı çürütmek için gerekli fizik bilgisine ve matematik donanımını da ortaya koyamayan, kişiler ise yazdıklarının fizik olduğunu sanıyor.
Yaş olarak bu ortamdakilerin üstünde olmanın yanında, ismimin de gelecekte bir saçmalıkla anılmasını isteyecek birisi değilim.
Mevcut fizik yaklaşımının artık yetersiz kaldığını ve ileri gitmek için farklı bakış açılarına gereği olduğunu düşünüyorum.
Ortaya koyduğum varsayımlar, size öğretilenlerden ve benimsediklerinizden farklı bir bakış açısı altında... Bir çoğununu eğer kapasitesi olanlar için sınanabilir.
Mesela, kısıtlı fizik ve matematik bilgimle, ortaya koyduğum kütle oluşumu, ivme ve eylemsizlik yaklaşımını anlayıp, ele alıp matematik olarak yanlışlayabilirsiniz.
Ya da Zaman'ın dalgasal hareket ettiği ve hızlanan ortamlarda enerji yoğunluğu ile kırıldığı kısmını... Bunların matematiksel dayanaklarını da koydum.
Kimse Fiziğin sadece fizikçilerin tekelinde olduğunu düşünmesin.
Kimse hasta tedavisini sadece doktorların eline bırakmıyor, veya gazeteciliği, ekonomistliği, hukukçuluğu, iş idaresini...
Hiç bir alan sadece o alanda eğitim almış kişilerin tekelinde değil.
Cep telefonu ile sosyal medyada yazanda gazeteci oluyor, mühendislik eğitimi alan da iş idarecisi oluyor... Örnekleme yapılacak alanlar çok.
Fizik uzun yıllar, bir grup bilimsel elitin sadece aralarında anlaşabildiği ve terminolojisi ile kendisine has özel dil geliştirdiği için zaten çok anlaşılmamış ve pek sevilmemiş ülkemizde. Fizikçilere- Matematikçilere, yabancı gözüyle bakılmış.
Kimilerinin yaklaşımlarını da bu elit pozisyonu koruma, sürdürme kaygısının da bir parçası olarak değerlendiriyorum.
Ama bu alanda üç-beş balçık ve yardakçısının desteği ile eğitimini aldıkları ama anlamadıkları için kişi ve kitap adından öteye bir şey ortaya koyamadıkları bir şahsa yönelik eleştiri, bilimsel eleştirinin yerini almış durumda. Sanırım bazı gençlerin hevesini kırıyor. Ben bu işi yapamam dedirtiyor.
İnsanların fikrine, ne olursa olsun değer vermek, o insana da değer vermektir. Eleştirilerde bu çerçevede yapıcı şekilde olmalı. Ki fizik bilimimizde insan kazansın. Ufku açılsın.
Bu yüzden o %95'lik ortak dil ve karşı çıkışa rağmen, ileri sürdüğüm savların doğruluk paylarına inandığım sürece yoluma devam edeceğim. Bu kişilere örnek olmak, bence en önemli kazanınımdır.
Farklı düşünce ve bakış açılarını anlayamamayı kapasite yetersizliğine bağlıyorum. Onlara engizisyonvari yaklaşımla, hele kişi bazında şahısları eleştirmeye çalışmayı ise haddini ve kendini bilmezlik olarak...
Buradaki hiç kimse benden veya bir diğerinden üstün değil. Ben de kimseden ... Özgüvenimin kaynağı da bu...
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Yav...Bir tatilde bile rahat yok ...
Mehmet Ali Bey, benimle mücadelenizde yalnız değilsiniz, merak etmeyin! Fizik dünyasının kabul edilmiş ve saygın bilimcilerinin %95'i seninle aynı fikirde...
Bu yüzden benim sizlerle olan mücadelem, çok daha büyük ve zorlu...
Arada gerçek kimliği ile yazmaya cesareti olmayan, başkalarının yazdıklarını gene kendisinden başka kişileri ve kitaplarını anan, ama ileri sürülen savı çürütmek için gerekli fizik bilgisine ve matematik donanımını da ortaya koyamayanlar ise yazdıklarının fizik eleştirisi olduğunu sanıyor.
Yaş olarak bu ortamdaki ortalamnın üstünde olmanın yanında, ismimin de gelecekte bir saçmalıkla anılmasını isteyecek birisi değilim.
Mevcut fizik yaklaşımının artık yetersiz kaldığını ve ileri gitmek için farklı bakış açılarına gereği olduğunu düşünüyorum.
Ortaya koyduğum varsayımlar, sizlere öğretilenlerden ve benimsediklerinizden farklı bir bakış açısı altında... Bir kısmı (eğer) “kapasitesi olanlar için” sınanabilir.
Mesela, kısıtlı fizik ve matematik bilgimle, ortaya koyduğum kütle oluşumu, ivme ve eylemsizlik yaklaşımını anlayıp, ele alıp matematik olarak yanlışlayabilirsiniz.
Ya da Zaman'ın dalgasal hareket ettiği ve hızlanan ortamlarda enerji yoğunluğu ile kırıldığı kısmını... Bunların matematiksel dayanaklarını da koydum.
Kimse Fiziğin sadece fizikçilerin tekelinde olduğunu düşünmesin.
Kimse hasta tedavisini sadece doktorların eline bırakmıyor veya gazeteciliği, ekonomistliği, hukukçuluğu, iş idaresini...
Hiç bir alan, sadece o alanda eğitim almış kişilerin tekelinde değil.
Cep telefonu ile sosyal medyada yazanda gazeteci oluyor, mühendislik eğitimi alan da iş idarecisi oluyor... Örnekleme yapılacak alanlar çok.
Fizik uzun yıllar, kendisine has özel terminolojisi ile dil geliştirdiği için, bir grup bilimsel elitin sadece aralarında anlaşabildiği zaten çok anlaşılmamış ve pek sevilmemiş ülkemizde. Fizikçilere- Matematikçilere, yabancı gözüyle bakılmış.
Kimilerinin yaklaşımlarını da bu elit pozisyonu koruma, sürdürme kaygısının da bir parçası olarak değerlendiriyorum.
Ama bu alanda üç-beş balçık ve yardakçısının desteğiyle, fiziğin eğitimini aldıkları ama anlamadıkları için, kişi ve kitap adından öteye bir şey ortaya koyamayanların “şahsa yönelik eleştiri” leri, “bilimsel eleştirinin” yerini almış durumda. Sanırım bazı gençlerin hevesini kırıyor. Ben bu işi yapamam dedirtiyor.
İnsanların fikrine, ne olursa olsun değer vermek, o insana da değer vermektir. Eleştirilerde bu çerçevede yapıcı şekilde olmalı. Ki fizik bilimimizde insan kazansın. Ufku açılsın.
Bu yüzden o %95'lik ortak dil ve karşı çıkışa rağmen, ileri sürdüğüm savların doğruluk paylarına inandığım sürece yoluma devam edeceğim. Bu kişilere örnek olmak, bence en önemli kazanınımdır.
Farklı düşünce ve bakış açılarını anlayamamayı kapasite yetersizliğine bağlıyorum. Onlara engizisyonvari yaklaşımla, hele kişi bazında şahısları eleştirmeye çalışmayı ise haddini ve kendini bilmezlik olarak...
Buradaki hiç kimse benden veya bir diğerinden üstün değil. Ben de kimseden ... Özgüvenimin kaynağı da bu...
hknqq7789
ne olacak bu fotonun hali. tüm suçu ışık hızında mı oluşu yoksa aşamaması mı, yoksa momentum sahibi olması mı, kütle kim kaybetmiş de kim bulmuş kısa öz cevap lütfen.
hknqq7789
ne olacak bu fotonun hali. tüm suçu ışık hızında mı oluşu yoksa aşamaması mı, yoksa momentum sahibi olması mı, kütle kim kaybetmiş de kim bulmuş kısa öz cevap lütfen.
hknqq7789
Ne olacak bu fotonun hali.Tüm suçu ışık hızında mı oluşu yoksa aşamaması mı, yoksa momentum sahibi olması mı, kütle kim kaybetmiş de kim bulmuş kısa öz cevap lütfen.
hknqq7789
Ne olacak bu fotonun hali.
Tüm suçu ışık hızında mı oluşu yoksa aşamaması mı, yoksa momentum sahibi olması mı, kütle kim kaybetmiş de kim bulmuş kısa öz cevap lütfen.