rick-sanchez2523
Çekimin zaman üzerinde etkisi varsa zamanın çekim üzerindeki etkisi neden olmasın?
rick-sanchez2523
Çekimin zaman üzerindeki etkisi özel görelilik ve genel görelilik teorileriyle görülebilir peki bunun tersi neden olmasın zamanın çekim üzerindeki etkisi olabilirmi
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Sayın Ubeyde Acar,
Zaman'ın elbette etkisi var.
Bakışım da kütle'nin oluşumu ancak "Zaman" ile mümkün. Zaman olmasaydı, kütle oluşumu dolayısıyla kütlenin çekim alanı olmayacaktı.
Ancak sorunuz, Evrensel Zaman'ın değişmesinin (Zaman Genişlemesi) kütle çekimi üzerindeki etkisini sorguluyor gibi.
Zaman genişlemesi ile (durgun + relavistik) kütlenin arttığı görülüyor. Bu da kütle çekim kuvvetinin arttığı anlamına gelmeli.
Ancak kütleli nesnenin hızından dolayı, bu çekim kuvvetini nasıl ölçerler bilemiyorum.
Tahminim, aynı vektördeki bir başka gözlemciye göre durgun olacağından, o gözlemcinin bunu tespit edeceğini düşünüyorum.
Bu durumda kütle çekim alanını doğal (evrenin genişlemesi kaynaklı) hareketinden farklı olarak 4 kutuplu değil, baskın 2 kutuplu (hareket tek uzamsal boyut üzerinde olacağından) bir kütle çekim alanı tespit edecektir, diye düşünüyorum.
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Daha detaylı; https://burtay.quora.com/About-Gravity
mzgnccn8702
Ubeyde Acar,
"Çekimin zaman üzerindeki etkisi özel görelilik ve genel görelilik teorileriyle görülebilir" biraz daha açabilir misiniz?
rick-sanchez2523
sayın mzgnccn sizi görmek ne güzel!!
bu teorilere ben şüpheli bakıyorum ama çoğu açıdan çekim ve zaman hakkında fikir veriyorlar şöyle kütle çekim etkisi denilen kavramı bilirsiniz genel görelilik kuramına göre uzay zamanda kütle yoğunluğu olursa bir bükülme oluşur ve bu bükülme kütle çekime neden olur. ve bu kuramdan yıllar sonra atomik süper saat deneyi yapıldı ve kütle çekim kuvvetinin zamanı hızlandırdığı görüldü genel görelilik kütleçekim etkisinden bahsettiğinden ve çekim ile ilgili ipucu verdiğinden belirttim özel göreliliğe gelecek olursak zaman hakkında bilgi verdiği için aynı şekilde onu belirttim
ama sayın mzgnccn merak ediyorum zamanın çekim üzerinde bir etkisi olur mu?
rick-sanchez2523
sayın mzgccn,
ilk olarak bu teorilere şüpheyle bakıyorum ama çoğu açıdan çekim ve zaman hakkında ipucu veriyorlar genel göreliliğe göre kütle-çekim etkisi dediğimiz şey kütle yoğunluğunun uzay zaman'da bükülme oluşturarak çekim dediğimiz şeyi oluşturuyor ve bu kuramın yayınlanmasından sonra kütle-çekimin zaman üzerindeki etkisi araştırılmaya başlandı atomun titreşimlerini ölçebilen yüz defa daha hassas iki süper atomik saatle yaptıkları bir deneyle kütle-çekim kuvvetinin zamanı yavaşlattığı görüldü ama benim merak ettiğim fikrinizi almak istediğim şey zamanın çekim üzerinde bir etkisi olabilir mi? ve nasıl olabilir?