burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Kütle Çekim Kuvveti, Kütle, Kütle Çekim Dalgaları, Kütle Çekim Alanı kavramları neyi anlatıyor?
Zaman zaman bu kavramlar birbirlerinin yerine ikame edici gibi kulanılıyorlar. Oysa her biri farklı bir kavramı-işlevi temsil ediyor.
Bunlar birbileri ile karıştırılıyor mu, yoksa gerçekten birbirlerinden farklılar mı?
rick-sanchez2523
Sayın burtay mutlu bende sizin gibi bu kavramlara meraklıyım ve ne olduğunu anlamaya çalışıyorum ama galiba bana göre bu kavramlar birbirinden farklı ve hepsi birbirini oluşturuyor mesela kütleçekim kuvveti kütleçekim alanını oluşturuyor ve sanırın kütleçekim dalgalarıda kütleçekim alanınından doğuyor öyle ama çekimi ne oluşturuyor tam bir muamma higgs bozonumu gravitonmu hem bunların varlığı bile kesin değil. Kütleçekim kuvveti çok farklı birşey standart modele bile uydurulamıyor eğer çekimi açıklayabilirsek veya açıklanabilirse hem fizikte devrim olur hem de çekim ile çoğu teknolojinin kapısı açılabilir özetle ben bunların farklı şeyler olduğunu birbirlerini oluşturduklarını tamamladıklarını düşünüyorum sizin düşünceniz? :)
Sayın Ubeyde Acar,
Bence de hepsi farklı kavramlar ve ortak noktaları "kütle"... Bu yüzden birbiri içine geçmiş olarak kavramları karıştırabiliyoruz.
Varmak istediğim konu, diğer arkadaşların bu konuları nasıl ele aldıklarını öğremek.
huseyin-can6867
sayın burtay bey
aslında bu başlığa fikirlerimi yazmayacaktım çünkü burda fikirlerimin pek doğru karşılandığını zannetmiyorum tepkide görmüşlüğüm oluyor bazen ama yinede yazacağım belki fiirleri değiştirebilirim diye
herşeyden önce kütleçekim alanı evrenin olaylarının sergilendiği bir tiyatro sahnesi gibidir kütleçekimin olmadığı bir evren evren olamaz bizim evrenimizde
bana soracak olursanız kütleçekim herşeyden önce bir dilbilimci gibi yaklaşılması gereken bir konu bana göre
türkçeyi ele alalım kulandığımız kipler (ekler ) kelimelerimize şekil veriyor
ben kütleçekim kuvvetinin bir fiil gibi işlediğini düşünyorum bu fiile gelen ekler ise parçacklra nasıl davranması gerektiğini söylüyor tabi bu konu geliştirilmeye açık bir konudur ama standart mode ötesi bir fizik gerekli bizim için .
kütleçekim belkide kuantum mekaniği ve genel görelilikteki ortak olduğu kesin olan bir kavramdır
kütleçekim kuvvetinin neden bu kadar zayıf olduğunu merak edyosanız buna fizikte 'hiyerarşi problemi ' adı verilir ve türkçe kaynak yok denecek kadar az ingilizcenizin olması gerekli bu konuyu araştırmanız için
problem basitçe şunu söylüyor kütleçekim kuvveti neden elektomanyetik kuvvetten 10^-39 kat
daha küçük bunun önce çözüme ulaşması gerekli
bu olay tam tersine dönse ne olurdu ? bu soruyuda sormak gerekli
aslında sorulacak bir soru olmazdı çünkü izde var olamazdık sandalyelerimizdeki atomlar bizi öyle br derecede birbirne çekerdiki dünyamız bile karadelik olabilme noktasına gelirdi tabi diğer tanımladığımız en büyük yıldızlar bile 1 milyon yıl ömüre sahipken en az 4.5 milyar yıl yaşayacaklardı fizik yasaları belkide kuantum düzeyinde bilginin okunmasını o kadar zorlaştıracaktı ki sanki bilgi yok oluyor diyecektik
bana göre kütleçekimi ileten parçacıklar gravitonlar gerçekten var ve evrenimizin bebeklik dönemine bilgisi olmayan parçacıklardan biri varolan hayalet bir parçacık olabilir gravitonları gözlemleyemeyiz ama sadece etkilerini gözlemleyerek varlığı hakkında fikirde bulunabiliriz
bana göre kütleçekim sadece fiziktel bir parçacık katalizöründen ibarettir etkileşimleri enejiyi koruyarak ve parçaıkların daha hızlı etkileşmesini sağlayarak olayların daha kısa zaman aralığında gerçekleşmesini sağlar
tıpkı enzimler gibi enzimler kimyasal tepkimleri hılandırır ve aynen çıkarlar sadece tepkimeyi hılandırma görevler vardır
saygılarımla .....
Sayın Hüseyin Acar, buradaki, özellkile eski arkadaşlar, benim uçuk ve "doğru karşılanması çok zor" fikirlerimle, bağışıklık kazanmış durumdalar. Fikirlerinizi, gerekçeleri ile rahatça paylaşın...
Yeter ki fikrinizi geliştirin ve sorularla sınayın bu arada...
Paylaşımınız bence etkileyici. Dilerim geliştirirsiniz de... Teşekkür ederim. :-) Saygılarımla
Sayın Hüseyin Can, buradaki, özellkile eski arkadaşlar, benim uçuk ve "doğru karşılanması çok zor" fikirlerimle, bağışıklık kazanmış durumdalar. Fikirlerinizi, gerekçeleri ile rahatça paylaşın...
Yeter ki fikrinizi geliştirin ve sorularla sınayın bu arada...
Paylaşımınız bence etkileyici. Dilerim geliştirirsiniz de... Teşekkür ederim. :-) Saygılarımla
mzgnccn8702
Ubeyde acar kişiliksizi yazdıklarını silmen iyi olmuş bu kadar saçma ve yazdıklarımızdan aldığın bilgileri karıştırıp önümüze koyman yeterince komikti. Eğer bir şey bilmezsen her şeyi karıştırır ve gelişi güzel kullanırsın buda seni rezil eder.
rick-sanchez2523
öncelikle ne bildiğiniz ne yazdığınız benim umrumda değil kendimi rezil edecek birşey yazdığımı zannetmiyorum hem birde neden bu kadar önyargılısınız anlamadım size cevabımı yazmıştım açıklama kısmında silmemin sebebi gayet açık sizle boş yere tartışma yapmak istemiyordum çünkü çok kapalısınız soru sormuyorsunuz ve ilgili değilsiniz herşeye karşı olumsuz bir tutumunuz var ve yorumlardan anlaşıldığı gibi egonuz gerçekten çok yüksek ki yorumunuzu beğenmişsiniz! bilim kesin değildir hem tek bildiğimiz şey hiç birşey bilmediğimizdir bunu nereden çıkardınız şimdi bir kere bilgileri karıştırıp sunmakta ne bunların hepsini kendim düşündüm ve sordum gerçekten saçmalamışsınız . bu arada sorum gayet mantıklıydı kütleçekim kuvveti zamanı yavaşlatıyorsa zamanın kütle-çekimi kuvveti üzerindeki etkisi ne bunu merak ediyordum bu kadar
rick-sanchez2523
sildiğim sorunun cevabına gelecek olursak genel görelilik çekim olayından bahsediyor ve özel görelilikte zaman hakkında bilgi veriyor ve bu iki teoriyi ele aldım ve bu soruyu sordum ya sizin fikriniz?
mzgnccn8702
Ubeyde acar, ben senden konuyu açmanı istedim bunda tartışmaya meyil verecek nasıl bir anlam çıkardın? sorduğun soruyu yada konunu açmak yerine silmeyi tercih ettin bitmiş bir konuyu silersin bir şey demem ama devam eden bir konuda yazdıklarını siliyorsun sürekli (saçmaladığının farkına varmış olmandan kaynaklansa gerek) daha önce de kütleyi soran birine aynı şekilde saçma sapan bir şeyler yazdın ve sildin(daha kütle tanımını doğru yapamayan birisin hatırlatayım).
Boş vakit buldukça takip ediyorum yazılanları ve senin gibi çok saçmalayan biri olmadığı müddetçe de sert tepki göstermiyorum bu ilgisiz yada egoist olduğum anlamına gelmez. Özelikle üstüne al bence ve biraz öğrenmeye çalış! bilemezsin bir şey demem ama ortalığı bilerek karıştırmaya çalışıyormuş gibi bir havan var
huseyin-can6867
bende diyordum neden yorum yaptığım bölümler fırtınalar neden siliniyor aklıma birşey gleiyor konu ile ilgili bir bakıyorum yok oluyor silinecese neden burda bu konular açılıyor ?
ve yazdığım çoğu şeyi bazen girip tekrar okuyan birisiyim belki üstüne birşey ekleyebilirim diye ama silindiği zaman şaşırmıyorum değil
ve lütfen birdaha silinecekse konu kimse açmasın sonuçta çok yorum gelmeyebilir yada az gelebilir herkesin yorumlarına ihtiyacımız var eğer birşeyler yapmak istiyorsak
hic-kimseyle-tartismaz9132
mzgnccn ve hüseyin can, seçimler bitti...
Siyasi parti çekişmesi gibi, boş ve anlamsız şeyler üzerinde tartışıyorsunuz. Yazdıklarınızın fiziğe hiç bir faydası olmadığı gibi, sizlere de yok.
(Yazdıklarınızı ve kullandığınız dili savunmak için, seviyeyinizi düşürmek zorunda kalacaksınız.)
Gerek yok.
Ayrıca kimsenin, kimseyi hakir görme ve yargılama hakkına sahip olduğunu da sanmıyorum. Ama günümüzdeki toplumsal anlayış o kadar yozlaştı ki, bireylerin ortak bir konuyu farklı açılardan kendilerince ele alması bile etkilendi.
Kişilerin kendi düşüncelerini ve yazdıklarını silip silmemelerini ele alacak kadar mı düştük?
Tartışacak o kadar değerli konu var iken.
Eğer kendinize (biraz) ve bilime (de tam) saygınız var ise, mesajlarınız karşı taraflara iletildikten sonra siliniz.
Not: Kimse başkasının yazdıklarını silemiyor bu sitede. Sadece soruyu açan, sorusunu silerse, altındaki tüm yazılarda gidiyor.
huseyin-can6867
hiç kmse ile tartışılmaz
burda demek istediğim açılan konun silinmemesi gerektiği ben şahsen daha önceki konularda yazdıklarımı açıp okuyan birisiyim ve bu işime gayet iyi yarıyor sebebini bilmediğim nedenden dolayı konular silindi ve yazdıklarımdan bazılarını kaybettim ve bunlar için üzüldüm denebilir
burda yorum yapıyoruz ve yaptığımız yorumları herkesin okumaya hakkı var kimse açtığı konuyu silmemeli bence sonra daha fazla kafa karışıklığına yol açabilir duruma daha rahat ulaşılabiliniyor sadece bunu söylemeye çalışmıştım
zaten o olayları yaşadığımdan sonra çok fazla burada birşey yazmıyordum sonra siliniveriyor ve bu benim gibi insanların için negatif bir etki yaratabiliyor
huseyin-can6867
hiç kmse ile tartışılmaz
burda demek istediğim açılan konun silinmemesi gerektiği ben şahsen daha önceki konularda yazdıklarımı açıp okuyan birisiyim ve bu işime gayet iyi yarıyor sebebini bilmediğim nedenden dolayı konular silindi ve yazdıklarımdan bazılarını kaybettim ve bunlar için üzüldüm denebilir
burda yorum yapıyoruz ve yaptığımız yorumları herkesin okumaya hakkı var kimse açtığı konuyu silmemeli bence sonra daha fazla kafa karışıklığına yol açabilir duruma daha rahat ulaşılabiliniyor sadece bunu söylemeye çalışmıştım
zaten o olayları yaşadığımdan sonra çok fazla burada birşey yazmıyordum sonra siliniveriyor ve bu benim gibi insanların için negatif bir etki yaratabiliyor
rick-sanchez2523
mzgnccn,
kısa olacak ortalığı karıştırmayacağım kütle hakkında yazdıklarımın neresi saçma sonuçta sayın burtay mutlu yorumuma yorum yaptı ve eğer bu soruya verdiğim cevabı okumuş olsaydınız ki okumamışsınız bu kavramların farklı şeyler olduğunu söyledim.saçma bir şey söylemedim olan şeylerden bahsettim ve sonunda fikrimi öne sürdüm biraz baksanız zaten saçma(çılgın) fikirler bilimde hep rol aldı ve gelişti ama bu saçmalık hep gerçek oldu aynı saçmalık değil ve ben hayatım boyunca öğrenmeye soru sormaya devam edeceğim ki soruyorum buna emin olun.
hic-kimseyle-tartismaz9132
mesajım alınmış, sildim...
Bu arada bir çoğumuzun yazdığı yazılar silindi.Bununu nedeni sanırım, bazı arkadaşların başka bazı arkadaşlar üzerine yüklenmesi ve nezaket sınırlarını aşması sonucu, mağdur olan arkadaşların kendi yazdıklarını, katılımlarını ve soru başlıklarını sildirmesi sonucu oldu. Sanırım bu kişilerin ip tespiti ile tespit edilmelerine yönelik hukuki süreçte başlatmış olabilir. (Siteye giren herkesin, nickname'i ne olursa olsun tespiti çok kolay çünkü...)
Bu nedenle bir çoğumuz önceki paylaşımlarımızı kaybettik.
omer-karanlik-profil5833
zira artık bu tarz yorumlardan dolayı siteye yazmıyorum ya... bir durum olduğunda burtay abi ile mailleşiyoruz o kadar...
önceden herkes herkesin fikrine saygı duyardı katılmasa bile ve neden katılmadığının açıklamasınıda yapardı... ama şimdi öyle değil fake hesaplar devrede hakaret aşağılama... sitenin seviyesi bariz olarak düştü...
vide supra yazmıyor artık mehmet ali de yazmıyor sanırım...bir çok değerli arkadaşımız artık siteye yazmıyor...
Arkadaşlar,
Tartışma platformlarının amacına uygun olarak değişik özellikleri vardır.
Fizikist'in platformu uzun süre, farklı görüş ve düşüncelerin paylaşılma ve "kaynaşma" alanı olmuştur.
Çoğumuz ileri sürdüğümüz fikirleri, beynimizin derinliklerindeki hiçliklerden üretmiyoruz.
Özellikle bilim tarafından doğru kabul edilmiş verilere dayandırmaya çalışarak, hem onlardan faydalanarak, hem de diğer katılımcıların fikirlerinden faydalanarak bir şeyler üretiyoruz.
Birisinin bir fikrinin bir kısmının, bir başkasınca da kullanılması , o fikrin güçlü olduğunu gösterir. Bu iyi bir şeydir.
Zaten buna "tuğla olmak" deniyor." Herkes fikir, bilgi ve bakış açısı olarak bir diğerine "bir tuğla" ...
Birisinden ne kadar çok tuğla kullanılıyorsa, o kişi o kadar verimli demektir.
Ama ortaya çıkacak eser, bina tamamen sahibine aittir. Çünkü ne kadar istesek de, başkalarının tasarımlarını kopyalamak mümkün olmuyor.
Bu tartışma platformu bu tür bir platform. Kişilerin önce kendilerini aştıkları, sonra da bildiklerini aşmayı başardıkları bir platform...
Doğru bildiklerimize sıkı sıkı sarılırken, bilgimiz bizi sınırlayabilir. İşte bu noktalarda, başkalarının abuk sabuk fikirleri imdadımıza yetişir. Tek bir cümle hatta bazen kelime, yeni bir bakış açısı açabilir.
O yüzden Ömer Bey'in ifade ettiği gibi, katılmadığınız fikre ,katılmamam gerekeçelerini belirterek açıklama yapmak çok önemli...
Kişiler fikirlerini geliştirirken, bu gerekçeler hep yol gösterici oluyor (du).
Eğer ciddi, salt kanıtlanmış doğrular ve desteklenmiş varsayımlar üzerinden dar kapsamlı tartışmalara gidecekseniz; bilgilerinizi yarıştıracaksanız facebook'ta "Türk Fizik Topluluğu" var. Oraya katılabilirsiniz. Konuya hakim ve farklı seslere pek onay vermeyen bir kontrol, yönetim sistemi de var...
Bir süre ben de yazmayacağım. (Sebebim duygusal değil, yaz tatili planı)...
Ama sitedeki nezaket ve saygı düzeyi bu şekilde yaralayıcı olmaya devam ederse, benim de devam etmem zor olacak.
Herkese iyi bir yaz tatili diliyorum. Site katılımcılarına da başarılar. Dilerim kendiniz ve bilgilerinizi aştığınız bir dönem olur.
Saygılarımla
Arkadaşlar,
Tartışma platformlarının amacına uygun olarak değişik özellikleri vardır.
Fizikist'in platformu uzun süre, farklı görüş ve düşüncelerin paylaşılma ve "kaynaşma" alanı olmuştur.
Çoğumuz ileri sürdüğümüz fikirleri, beynimizin derinliklerindeki hiçliklerden üretmiyoruz.
Özellikle bilim tarafından doğru kabul edilmiş verilere dayandırmaya çalışarak, hem onlardan faydalanarak, hem de diğer katılımcıların fikirlerinden faydalanarak bir şeyler üretiyoruz.
Birisinin bir fikrinin bir kısmının, bir başkasınca da kullanılması , o fikrin güçlü olduğunu gösterir. Bu iyi bir şeydir.
Zaten buna "tuğla olmak" deniyor." Herkes fikir, bilgi ve bakış açısı olarak bir diğerine "bir tuğla" ...
Birisinden ne kadar çok tuğla kullanılıyorsa, o kişi o kadar verimli demektir.
Ama ortaya çıkacak eser, bina tamamen sahibine aittir. Çünkü ne kadar istesek de, başkalarının tasarımlarını kopyalamak mümkün olmuyor.
Bu tartışma platformu bu tür bir platform. Kişilerin önce kendilerini aştıkları, sonra da bildiklerini aşmayı başardıkları bir platform...
Doğru bildiklerimize sıkı sıkı sarılırken, bilgimiz bizi sınırlayabilir. İşte bu noktalarda, başkalarının abuk sabuk fikirleri imdadımıza yetişir. Tek bir cümle hatta bazen kelime, yeni bir bakış açısı açabilir.
O yüzden Ömer Bey'in ifade ettiği gibi, katılmadığınız fikre, katılmama gerekçelerini belirterek açıklama yapmak çok önemli...
Kişiler fikirlerini geliştirirken, bu gerekçeler hep yol gösterici oluyor (du).
Eğer ciddi, salt kanıtlanmış doğrular veya çoğunluk bilimcilerce desteklenmiş varsayımlar üzerinden dar kapsamlı tartışmalara gidecekseniz, yani bilgilerinizi yarıştıracaksanız facebook'ta "Türk Fizik Topluluğu" var. Oraya katılabilirsiniz. Konuya hakim ve farklı seslere pek onay vermeyen bir kontrol, yönetim sistemi de var...
Bir süre ben de yazmayacağım. (Sebebim duygusal değil, yaz tatili planı...)
Ama sitedeki nezaket ve saygı düzeyi bu şekilde yaralayıcı olmaya devam ederse, benim de devam etmem zor olacak. Fikirlerimi, tutarlı ve bilimsel bilgiye dayalı bakış açıları ile eleştirecek kimse kalmayacak gibi...
Oysa ancak eleştirilere karşı verilen cevaplar, bakış açısını ve bilgiyi zenginleştiriyor.
Herkese iyi bir yaz tatili diliyorum. Site katılımcılarına da başarılar. Dilerim kendiniz ve bilgilerinizi aştığınız bir dönem olur.
Saygılarımla