hasan-huseyin-ozdemir8207
Hiçbirsey yerine neden birseyler var? Varlik neden vardir.Bu varolusun yerine hicbirsey daha basit degilmidir?Hiçlik daha kolay bir yol degil midir? Varlik niye var olsun ki?
vide-supra1191
Bence hiçlik tamamen olgusal bir anlam taşıyor, yani gerçekliği anlamlandırmak için oluşturduğumuz mutlak yokluk durumunu belirtiyor ve tamamen soyut bir kavram. Hiçliğin var olmaktan daha kolay olmasını düşünme eğilimimiz, varlık üzerinde yeterince bilgiye sahip olmamamızdan kaynaklanıyor bence. Ya da bu düalist yaklaşım gerçeği yansıtmıyor olabilir. Evrende her şeyin zıddı ile var olmadığını biliyoruz. Belki de mutlak yokluk evrenin bir üst kümesi için oldukça dengesiz bir oluş biçimi olabilir ki bu da bir anda ani bir dengesizliğe yani bildiğimiz evrenin var olmasına neden olmuş olabilir.
rick-sanchez2523
bence birşey'lerin var olması büyük bir bilincin varlığını gösterir ben bilime meraklı araştırma yapan biriyim doğaya evrene teorilere fizik kurallarına baksanız kusursuz bir denge görürsünüz neden bu dengenin var olduğunu bir düşünelim bunların tesadüfi olduğunu söyleyemezsiniz fizikteki sabitlere bakarak bunların şans eseri olduğunu zaten hiç söyleyemezsiniz ben şöyle düşünüyorum:
hiçbir şey'in olmadığı bir yerde bir hiçlikte olduğunuzu düşünün ve sınırsız bir yeteneğiniz var ne yaparsınız? yeteneklerinizi kullanarak birşey'ler yapmak istersiniz örneğin dünya güneş evren uyduvb. bir sürü şey yapabilirsiniz.sonuçta sınırsız yeteneğiniz var işte bu örneğe bakarak bir açıklama çıkarabiliriz çünkü yaratıcı kusursuzluğu dengeyi mükemmeli seçmiş gözüküyor basitten uzak bir tercih yapmış görünüyor. o mükemmeli seçmiş görünüyor yani özetle birşeylerin var olmasını isteyen yaratıcıdır. benim düşüncem bu saygılar..
hknqq7789
hiçlik yokluk diye bir şey yoktur. Varlığın sebebi ve sahibi 1 - vardır. 2- varlığının başlangıcı yoktur. 3- varlığının sonu yoktur. 4- birdir. 5- sonradan olan şeylere benzemez. 6- varlığı kendindendir, hiçbir şeye muhtaç değildir.Kısaca bizim gördüğümüz bildiğimiz tüm varlığın sebebi bu 6 maddeye sahip bir varlıktandır. Yokluk hiçlik diye bir şey yoktur. Fiziksel olarak açıklayamadığımız mana ruh gibi şeylerde başlangıcı sonu olmayan varlığı kendinden hiçbir şeye muhtaç olmayan mana ve ruhtan gelir.