huseyin-can6867
ben sadece yararınıza olur diye birşey dedim ünkü bayağı yanlış anlaşılan konular var zamanın bir boyut olarak algılanması gibi zaman aslında boyut değildir diye bir şey söyledim bua kontinyum durumu denir ama eğer hoşunuza gitmediyse yazdıklarım bundan sonra düşüncelerimi belirtmem sizin yararınıza olur diye düşünmüştüm iyi günler .
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
kontinyum diye bir kavram yok. Kullanım dilimize göre, Continium veya daha doğrusu Süreklilik diye bir kavram var.
Zaman'ın niteliği konusunda tartışmaya girmem mümkün değil. Çünkü Zaman'ı vektör sahibi olarak tanımlıyorum. Yoksa, mevcut bilim dünyasında geçerli olanı, sizinki gibi Skalar tanımlaması.
Yani Zaman bir büyüklük değil, bir kuvvet-etki sahibi... Tüm yaklaşımım da bunun üzerine kurulu... Yardımcı olma çabanız için teşekkür ederim ama Zaman'ın niteliği ve niceliği üzerine fikir oluşturma dönemim iki- üç yıl evvel bitti. Şu an onun ayrıntı özelliklerinde yoğunlaşıyorum. Şu an ki aşamada bana faydanız olmaz. İlham verme açısından yazdıklarınızı ele alıyorum.
Mesela bana, hızlı nesnelerdeki Zaman genleşmesi mekanizmasını (yani nasıl olduğunu) açıklayan bir öneriniz, varsayımınızı ayrıntılı olarak açıklamanız çok daha faydalı olur.
Çabanız için, Teşekkür ederim...
Not: Üzücü bulduğum şey yazı içeriğiniz değil, Süreklilik kelimesini İngilizcesini Türkçe okunuşuyla yazmanız. (Türçeleşmiş olsa bir derece ama...) Hatalı yazımlarım da olsa, dilimize saygı göstermeye çalışıyorum elimden geldiğince ve "bekliyorum."
Çünkü burada okuyan herkese karşı sorumluyuz, sadece muhatabımıza değil.
batikan-muratgul5666
Burak Arslan , Görüşüne saygı duyarak şunları belirtmek isterim . Karanlık madde ve karanlık enerjiyi aynı objenin tersi gibi düşünmen farklıdır ki şu kanıya varalım. Karanlık madde ile ilgili: Çok yoğundurlar , kütleleri çok fazladır , kütleçekim oluşturabilirler veya oluşturyrlar , saniyede milyonlarcası içimizden geçer ve evrenin başlangıcında karanlık enerjiye göre daha üstün olduğu için ( sayı bakımından ) evren genişlemesi kısıtlıydı . Bunu ortak görüşe aldıktan sonra , Karanlık Enerji : Evrenin genişlemesini sağlayan , evrenin oluşumunun ilk evrelerinde karanlık maddeye daha az oranla ve git gide artan henüz oluşumlarının tam olarak bilinemediği bir kavramdır . Bu yüzden iki maddeye de " karanlık " sıfatını vermişiz . Bunuda ortak görüşe aldıktan sonra ; karanlık enerji ile ilgili kavram çıkarırsak antilik olmadığı sürece evreni her zaman bir öncesinden 2/3Hubble daha fazla genişleten ve kızıllaşmayla birlikte homojen kılan bir objedir diyebiliriz . Üstelik akışkandır diyebiliriz ( genişletmeyi hızlı yaparsa ) . Karanlık maddeye üstün kılıyorsak ( bizim evrenimizde ) . Akışkanlığı tam olarak kimse kestiremez tabii o bir yorum ... Nasıl olur da iki madde de bir elin iki farklı görevini gerçekleştiriyor anlayamıyorum . Birbiriyle bağdaşımlı olsalarda ...Evreni ( tanımlayabildiğimiz kadarını ) en iyi 2 işlevsellikte olan henüz tanımlayabildiğimiz kadari olan maddeleri , arasında oran olsa da üstelik evren yaşlansa da aynı elin iki farklı objesi diyemeyiz ve belli ki aynı boyutta yarışıyorlar ki oranlarını kıyaslayabilelim . 4 boyutun 3 boyuta olan etkisi bu iki objenin farklı delillerle farklı boyutlardan etkisini tabi tutmayacaktır . Sonuç olarak ; Öncelikle senin görüşün olmak üzere . Aynı elin iki farklı görevini gerçekleştiriyor yani baş parmakla serçe parmak gibi .. demen mantıklı , ufku açan bir şey yalnız bunların direkt olarak kara madde yerçekimidir demen yanlış . Tahminler doğruya götürebilir . Hayal gücü her şeye ...