aksakalliakincibeyi2509
Elektronların momentumları ve konumları aynı anda bilinemiyorsa kuantum dolanıklılık deneylerinde elektronun açısal momentumunu ölçen dedektör ölçüm yaptığı tarafta elektronun var olduğu nasıl an....
aksakalliakincibeyi2509
Nasıl anlaşılır? Zira konumu bilmiyorsak (ki bilemiyoruz ) elektronun cekirdegin karsisinda veya onunde olduguna gore dedektorun olcum degerinin her iki durum icin de farklı olması gerekmez mi? Yani dedektör atom bulutunda konumsal hassasiyete sahipse momentumu nasıl olcebilir? Momentum olcumsel bir hassasiyete sahipse konumu dolayisi ile momentum yonunu konum olmadan ölçmek hatalı bir sonuc vermeyecek midir? Bağıl harakette olağanütü saydam bir kurenin etrafinda donen bir cisme gore tek bir taraftan bakildiginda bagil haraket olarak acisal momentumu ayni olan bir cisim donusunde eger cisim kure merkezinin arkasinda ise yukari gittigi var sayilirsa kurenin onune vardiginda asagi gittigi gorulecektir bu da konumun momentim izafiyetine yol actigi gercegini bize gosterir.
necmi-tufek7866
Bizde parçacık hızlandırıcı teknoloji olmadığı için bu işle uğraşan bilim adamlarının yayınladıkları bilgilerle ancak fikir yürütebiliriz.
Benim okuduklarımdan edindiğim bilgilere göre bir elektronun konumu tek bir işlemle belirlenmiyor. Kuantum fiziğinde istatistik ve olasılıklarla çalışılıyor. Yani bir elektronun, atomun hangi yönünde olduğunu belirlemek için yüzlerce, binlerce kez yapılan ölçüm sonucu istatistiksel bir sonuç alınıyor. Yani "elektron %70 ihtimalle atomun güney doğusunda bulunuyor" gibi...
Yani sizin düşündüğünüzü sandığım gibi tek bir parçacık takip edilip ölçülemiyor. Hızlandırıcıda bir reaksiyon yaratılıyor. Bu reaksiyon saniyenin çok küçük kesirlerinde kare kare fotoğraflanıyor. Daha sönra bu binlerce fotoğraf çözümleniyor ve sonuçlar buna göre değerlendiriliyor. Ama kesin olarak benim edindiğim izlenim; tek bir parçacık hiç bir anlam ifade etmiyor. Tek bir parçacık üzerinden hiç bir değerlendirme yapılmıyor. Sonuçlar hep istatistik ve olasılık hesaplarıyla belirleniyor.
Ama bir parçacığın hem hızının hem de konumunun aynı anda ölçülememesi kuantum fiziğinde yasalaşmış bir gerçektir. Bunu kesin olarak söylediklerine göre sanırım çürütmek için mümkün olan her yolu denemişlerdir.
necmi-tufek7866
Bizde parçacık hızlandırıcı teknoloji olmadığı için bu işle uğraşan bilim adamlarının yayınladıkları bilgilerle ancak fikir yürütebiliriz.
Benim okuduklarımdan edindiğim bilgilere göre bir elektronun konumu tek bir işlemle belirlenmiyor. Kuantum fiziğinde istatistik ve olasılıklarla çalışılıyor. Yani bir elektronun, atomun hangi yönünde olduğunu belirlemek için yüzlerce, binlerce kez yapılan ölçüm sonucu istatistiksel bir sonuç alınıyor. Yani "elektron %70 ihtimalle atomun güney doğusunda bulunuyor" gibi...
Yani sizin düşündüğünüzü sandığım gibi tek bir parçacık takip edilip ölçülemiyor. Hızlandırıcıda bir reaksiyon yaratılıyor. Bu reaksiyon saniyenin çok küçük kesirlerinde kare kare fotoğraflanıyor. Daha sönra bu binlerce fotoğraf çözümleniyor ve sonuçlar buna göre değerlendiriliyor. Ama kesin olarak benim edindiğim izlenim; tek bir parçacık hiç bir anlam ifade etmiyor. Tek bir parçacık üzerinden hiç bir değerlendirme yapılmıyor. Sonuçlar hep istatistik ve olasılık hesaplarıyla belirleniyor.
Ama bir parçacığın hem hızının hem de konumunun aynı anda ölçülememesi kuantum fiziğinde yasalaşmış bir gerçektir. Bunu kesin olarak söylediklerine göre sanırım çürütmek için mümkün olan her yolu denemişlerdir.
necminin-babasi7924
oğlum kalman iyi olmuş millet senin sayende yanlışları öğreniyor bir daha babanı üzme gidişin çok belli oluyordu
necmi-tufek7866
Anlaşılan senin anladığın türden konuşacağız.
Benim ismim gerçek. Yaşım 63. Emekli polisim. Senin benim babam olma ihtimalin hiç yok ama benim pek çok yerini dolaştığım bu ülkede senin annenle karşılaşmış olma ihtimalim çok olası.
Senin gibileri ben çok iyi bilirim. Sosyal medya denilen bu dünyada kendinizi gizleyebileceğinizi sanıyorsunuz. Meslektaşlarıma rica edip senin kimliğini ve adresini bulmam bir kaç dakika sürer inan bana. Sonra karşılaştığımızda da ağlayıp yalvaracağını çok iyi biliyorum. Çünkü senin gibilerle çok karşılaştım.
Fizikis yöneticilerinden senin erişimini engellemelerini istemiştim ama görüyorum ki bunu yapmamışlar. Ben de sözümü yerine getirip kendi ilişkimi kesiyorum. Bundan kendine pay çıkarma. Yani senin başardığın bir şey yok. Sen kişiliksiz bir zavallı olmaya devam edeceksin hayatın boyunca.