ea1339
Kuarkların yükü nasıl - 1/3 2/3 gibi değerler alıyor yani kuarklara bu yük değerini veren şey nedir
necmi-tufek7866
En basit tanımıyla "simetri"dir.
Kuarklar tek başlarına bulunamazlar. Bunun nedeni madde oluşurken kutuplanma gerekmesidir. Yani en küçük parçacık bile kendi yapısında nötr anlamına gelen karşıt iki kutbu barındırmak zorundadır. Tek bir kuark tek kutup olduğu için tek başına var olamaz. İşte bu yüzden kuarklar eğer ikili bir kombinasyon yapıyorlarsa ( -1/3 +1/3 ) yani toplamda sıfır olacak şekilde bağlanabilirler.
Üçlü bağlandıklarında da yine parçacığın yapısal dengesinin korunması için toplamda sıfır sonucu verecek şekilde bağlanma gerçekleştirirler. Bütünsellik oluşturmak için doğanın kullandığı en basit yapılanma metodudur.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Şu (-) eksileri, savurganca kullanan "zeka özürlüyü" merak ettim.
Tamam anlamıyorsun, kafan basmıyor .. Soruyu ve içeriğini de anlamıyorsun.
Anlamadığın şey'e niye çamur atıyorsun?
ea1339
Protonların (+1) yüklü olmasının nedeni ili yukarı bir aşağı kuarkın birlikte bağlanması (u+u+d) ve (2/3+2/3-1/3) yüklü kuarkların birlikte ( +1) yükünü oluşturmasıydı yani burda protona yük değerini veren şey kuark ya da bir atomun (-) veya (+) yüklü olmasını belirleyen şey elektron ve proton sayısı hep kendilerinden daha temel parçacıkların yükü asıl maddenin yükünü belirliyor aslında benim burda sormak istediğim soru "yük" kavramının aslında ne olduğu. Kuarkların yükü var ve bu yükü veren şey ne
necmi-tufek7866
Elektrik yükü başka bir şey, "renk yükü" başka bir şey. Sanırım orada karışıklık oluyor.
Renk yükü; iki kuarkın birbirinden ayrılamaması yani bu ayrılma enerjisinin "sonsuz" olması nedeni yüzünden ürettikleri "güç" tür. Kütleçekimi sağlayan da bu renk gücüdür. Gluonlar yani kütleli fotonlar bu alanın (Güçlü nükleer kuvvet) kuantalarıdır.
Elektrik yükünü veren spin hareketidir. Bu spini sağlayan da yine kuarklardır. En son hatırladığım bunun ispatlanmak üzere olduğuydu. Umarım ispatlamışlardır.
omer-karanlik-profil5833
@necmi hocam; gluonlar kütlesiz diye biliyorum...
omer-karanlik-profil5833
http://www.kuark.org/2014/11/kuark-modeli-ve-renk-hapsi/
necmi-tufek7866
Ömer Bey,
Gluonlar güçlü kuvvetin taşıyıcı kuantasıdırlar ve etki alanları yani menzilleri çok kısadır. Sadece protonun boyu kadar ve çok az da dışına taşacak kadar etkilidirler. Bunun nedeni de kütleli olmalarıdır. (Kütlesiz parçacıkların menzili sonsuzdur.) Foton cinsinden parçacıklardır ama taşıdıkları enerji çok büyüktür. Bu yüzden normal foton gibi ışık hızında yayılmazlar. Hızları ışık hızından düşüktür ve kütle içerir. (Renk kuvvetini taşırlar, çoğunlukla onları meydana getiren kuarklardan daha ağırdırlar. Protondan fazla uzağa gidemezler.)
Benim okuduğum bir kitaptan aklımda kalan bilgi bu. Ve bana mantıklı geliyor. Çok kısa menzilde etkili olduklarından onların kütleli olmaları hem gerekli hem de mantıklı.
aptal-bukucu3485
Nerenle okudun Necmi? Bence sen kitap okuma aq bir de hava atarak okuduğum kitap diye yazıyor mal!
Gluonlar kütlesizdir ve ışık hızında hareket ederler
aptal-bukucu3485
Nerenle okudun Necmi? Bence sen kitap okuma aq bir de hava atarak okuduğum kitap diye yazmışsın yazara hakaret gibisin Gluonlar kütlesizdir ve ışık hızında giderler bunu biraz eğitim alan herkes bilir!
aptal-bukucu3485
Nerenle okudun Necmi? Bence sen kitap okuma aq bir de hava atarak okuduğum kitap diye yazmışsın yazara hakaret gibisin Gluonlar kütlesizdir ve ışık hızında giderler bunu biraz eğitim alan herkes bilir!
aptal-bukucu3485
Nerenle okudun Necmi? Bence sen kitap okuma mq bir de hava atarak okuduğum kitap diye yazmışsın yazara hakaret gibisin Gluonlar kütlesizdir ve ışık hızında giderler bunu biraz eğitim alan herkes bilir!
necmi-tufek7866
Evrendeki dört temel etkileşimin her birinin bağlantılı bir gluonu vardır ve bu gluonun "yapışkanlığı" etkileşimin gücünün bir ölçüsüdür.
Kaynak; Heinz R. Pagels (KOZMİK KOD)
Zayıf nükleer etkileşimin gluonları W+ W- Z gluonlarıdır. Graviton ve fotonun tersine son derece büyük kütlelidirler.
Güçlü nükleer etkileşimin gluonları kuark bağlayıcı renkli kuarklardır.
Yani, dört temel etkileşimin ikisi uzun menzillidir ve gluonları kütlesizdir. Diğer ikisi yani zayıf ve güçlü kuvvet taşıyıcıları olan gluonlar ise kütlelidirler. Böyle olmaları gerekir çünkü çok kısa etki alanları vardır.
Aptal Bükücü,
Konuyu geniş kapsamlı bilen biri olarak internette yazılı kısıtlı bilgilerle yazan sizin gibi hakaret içeren sözlere yanıt vermiyorum. Ama sizin nerenizle eğitim aldığınız kullandığınız cümlelerden belli oluyor.
Ben, "şurada şöyle yazıyor" diyen hazır bilgilerden ziyade insanların kendi mantıklarıyla düşünüp konu hakkında kendi kafalarında bir yargıya varmalarından yanayım. Yoksa gluonlar kütlesizdir ya da kütlelidir denildiğinde bunun ne anlama geldiğini bilmemek hiç bir şey bilmemekle eş anlamlıdır. Yani kütlesiz olsalar ne olur olmasalar ne olur? Önemli olan olayı kavramaktır.
necmi-tufek7866
Evrendeki dört temel etkileşimin her birinin bağlantılı bir gluonu vardır ve bu gluonun "yapışkanlığı" etkileşimin gücünün bir ölçüsüdür.
Kaynak; Heinz R. Pagels (KOZMİK KOD)
Zayıf nükleer etkileşimin gluonları W+ W- Z gluonlarıdır. Graviton ve fotonun tersine son derece büyük kütlelidirler.
Güçlü nükleer etkileşimin gluonları kuark bağlayıcı renkli gluonlardır.
Yani, dört temel etkileşimin ikisi uzun menzillidir ve gluonları kütlesizdir. Diğer ikisi yani zayıf ve güçlü kuvvet taşıyıcıları olan gluonlar ise kütlelidirler. Böyle olmaları gerekir çünkü çok kısa etki alanları vardır.
Aptal Bükücü,
Konuyu geniş kapsamlı bilen biri olarak internette yazılı kısıtlı bilgilerle yazan sizin gibi hakaret içeren sözlere yanıt vermiyorum. Ama sizin nerenizle eğitim aldığınız kullandığınız cümlelerden belli oluyor.
Ben, "şurada şöyle yazıyor" diyen hazır bilgilerden ziyade insanların kendi mantıklarıyla düşünüp konu hakkında kendi kafalarında bir yargıya varmalarından yanayım. Yoksa gluonlar kütlesizdir ya da kütlelidir denildiğinde bunun ne anlama geldiğini bilmemek hiç bir şey bilmemekle eş anlamlıdır. Yani kütlesiz olsalar ne olur olmasalar ne olur? Önemli olan olayı kavramaktır.