supernova8397
Yerdeyken ileri doğru zıpladığında 1 metre ileriye gidebilen bir kişi, 200 km/s hareket eden bir kamyonun kasasında önden arkaya doğru zıplarsa alacağı mesafe yerdekine göre değişir mi?
supernova8397
Ve kamyon hızlanıyorken ya da yavaşlıyorken bu mesafe değişir mi?
burhan-kanat9123
Kendi zıplayabildiği mesafe başka araçların hızıyla , veya ivmeli hareketiyle değişmez sonuçta sınırı bellidir , yere göre atladığı mesafe elbette değişir. Hatta İlk bahsettiğin durumda atladığı mesafe eksi değer alır...
vide-supra1191
Araç sabit hızlı hareket ediyorsa ve çok uçuk hızlardan söz etmediğimiz sürece evet; trende, kamyonda, uçakta nerede zıplarsanız zıplayın mesafe kişinin zıplama kuvveti ya da ivmesine bağlı olacaktır aracın hızına değil. Araç ivmeli hareket ediyorsa mesafeler ivmenin yönüne ve büyüklüğüne göre değişecektir.
mehmet-ali8832
Bu tarz sorulara çok defa cevap verdik yine cevap verelim:) sabit hızla doğrusal olarak hareket eden bir aracın içerisinde nasıl zıplarsanız zıplayın, yerde zıplamanızdan hiç bir farkı olmaz. Aracın hızı ya da yönü hiç önemli değil. 1 metre zıplıyorsa yine 1 metre zıplar. Durduğu yerde zıplarsa yine aynı yere düşer.
Eğer araç ivmeli hareket yapıyorsa o zaman işler değişir. Araç hızlanıyorsa ve bu kişi önden arkaya doğru zıplıyorsa 1 metreden daha fazla yol alır. Araç yavaşlarken aynı şekilde zıplarsa bu sefer de 1 metreden daha az yol alır. Durduğu yerde zıplarsa da farklı bir noktaya düşer.
Ayrıca araç sabit hızla gidiyor fakat dairesel bir yol üzerinde ilerliyorsa, merkezcil ivme sebebiyle kişi zıpladığında yine farklı bir noktaya düşer.
mehmet-ali8832
Bu tarz sorulara çok defa cevap verdik yine cevap verelim:) sabit hızla doğrusal olarak hareket eden bir aracın içerisinde nasıl zıplarsanız zıplayın, yerde zıplamanızdan hiç bir farkı olmaz. Aracın hızı ya da yönü hiç önemli değil. 1 metre zıplıyorsa yine 1 metre zıplar. Durduğu yerde zıplarsa yine aynı yere düşer.
Eğer araç ivmeli hareket yapıyorsa o zaman işler değişir. Araç hızlanıyorsa ve bu kişi önden arkaya doğru zıplıyorsa 1 metreden daha fazla yol alır. Araç yavaşlarken aynı şekilde zıplarsa bu sefer de 1 metreden daha az yol alır. Durduğu yerde zıplarsa da farklı bir noktaya düşer.
Ayrıca araç sabit hızla gidiyor fakat dairesel bir yol üzerinde ilerliyorsa, merkezcil ivme sebebiyle kişi zıpladığında yine farklı bir noktaya düşer.
mzgnccn8702
Mehmet ali farklı noktaya düşme nedeni hava kuvveti mi yada başka bir şey mi?anlamadığım için soruyorum
mehmet-ali8832
mzgnccn ,
Hayır hava ile bir ilgisi yok. Araç hızlanarak ilerliyor diyelim. Araç içinde duran kişi, ayakları zeminle temas halinde olduğu için araç ile birlikte hızlanmaktadır. Kişi zıpladığında yani zeminden ayağını çektiğinde artık sabit hızla hareket etmeye başlar çünkü onu hızlandıran şey araçtır ve araç ile teması kalmadığı için zıpladığı andaki hızda, adamın hızı sabitlenir ve tekrar zemine basana kadar aynı hızla ilerler. Yani adam havadayken araç ile birlikte hızlanmaya devam etmez. yere indiği andaki hızı ilk zıpladığı andaki hızı ile aynıdır fakat araç o esnada biraz daha hızlandığı için adamdan daha hızlı hareket etmiş olur. Dolayısıyla araç adamın havada olduğu sürede, adamdan daha fazla mesafe katetmiş olur ve bu sebeple adam farklı bir noktaya iner. (Araç içindeki hava sürtünme direncini ihmal ederek yazıyorum)
mzgnccn8702
aslında kişinin kendisine göre aldığı mesafe yine değişmiyor sadece zeminin yapmış olduğu hız değişimi ekleniyor(zemin de hareket ediyor) ve bu kazanç gibi gösteriliyor, ben yere göre düşünmemiştim kişinin belli bir süre aralığında yapmış olduğu hareketi düşündüğüm için nasıl değişir diye düşündüm. dediğin şey doğru teşekkür ediyorum soruya ederinden fazla anlam yüklemişim
hknqq7789
rüzgarı sırtına alırsan değişir. hava türbülansı olmazsa değişmez.