hknqq7789
foton ne olur. yok mu olur sonsuza kadar yoluna devam mı eder, atom altı parçacıkların peşine mi düşer.Örnek X ışını fotonunun sonu nedir.
necmi-tufek7866
Fotonlar tüm evren boyunca yayılabilirler. Bunun en önemli örneği "Kozmik ard alan radyasyonu" dediğimiz, büyük patlamada sıcaklık 3.000 kelvin derecesinin altına düştüğünde elektronlar protonlara bağlanıp ortamda oluşturdukları geçirmezlik bulutu ortadan kalktığında serbest ve başıboş kalan ilksel fotonlardır.
Evrenin bu fosil ışınları evren tahminen bin kez ikiye katlandığı için şu sıralarda 3 kelvin civarında bir sıcaklık derecesindedirler. Yani fotonlar evren büyüdükçe onunla birlikte yayılırlar ve yok olmazlar.
X ışını fotonları da yayılırlar ve zamanla enerjileri azalır. Mor ötesinden kızıl ötesine, oradan da radyo bandına kadar yayılırlar.
hknqq7789
Necmi bey cevabınız için teşekkür ederim. 80 kV 300 mA 0. 1 sn ile verilen bir X ışını demeti, normal koşullarda havada kaç metre sonra mor ötesine kızıl ötesine radyo bandına geçer.
necmi-tufek7866
Ben teoriyle, olayların hikayeleriyle ilgilenirim. Matematiksel denklemler, hesaplar beni aşar, yorar. Yani benim branşım değil. Umarım matematikçi arkadaşlar size yardımcı olurlar. Ama bence siz zaten ilgilisiniz. Benim yukarıdaki açıklamam hatalıysa çekinmeden düzeltebilirsiniz. Anlaşılan bu konu hakkında benden daha çok şey biliyorsunuz. Bilginizden yararlanmak isterim doğrusu. Sonuçta bu bilgileri fizikçilerin kitaplarından okuyorum. Mantıken doğru olduklarını biliyorum ama teknik olarak hesaplayıp deneysel olarak ispatını bilenler varsa onların anlatacakları elbette çok daha değerlidir.
Umarım kırmazsınız. Mutlaka çok ilginç şeyler biliyorsunuzdur.
Şimdiden teşekkür ediyorum.