naz-yilmaz5778
Işık hızı=Dalga boyuxDalganın Frekansı
Formülünün ispatını yapabilir misiniz? Neden dalganın frekansıyla dalga boyunun çarpımı ışık hızına eşit olur?
mzgnccn8702
c=f×λ , “c” değeri sabit (ışık hızı= frekans X dalga boyu), frekans ve dalga boyu değişkendir ve Işığın enerjisine göre değişir. Frekans aslında zamanın ölçüsüdür (1 saniyedeki devir sayısını gösterir). Devir, dalganın tekrarlanan en küçük ölçüsüdür, frekans da 1sn de kaç tane devir yaptığıyla ilgili. Dalga boyu ise bu tekrarlanan devirlerin arasındaki mesafeyi ifade eder(dalga tepeleri arasındaki mesafe). Yüksek enerji kısa dalga boyuna ve frekansın artmasına neden olur. Çünkü E=hf, “h” değeri sabit (enerji =frekans x Planck sabiti) enerji ve frekans yoğunluğu doğru orantılı, yani enerji artarsa frekans da artar. Aslında senin yazdığın formül genelde f=c/λ şeklinde gösteriliyor, frekans şiddetini bulmak için. Düşük enerji için de tersi geçerli E=hc/λ , h ve c değeri sabit olduğu için E azaldıkça dalga boyu artar.
Bahsettiğin durumun ispatı deneysel olarak kanıtlanmış zaten, dalga boyu ve dalga frekansı çarpımı hep ışık hızını verir. Dalga boyu ve frekansı ters orantılı olduğu için hep birbirini dengeliyor, yani biri artarken diğeri azalıyor.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Ayağa kalkın. Esas duruşta bekleyin.
Önce bir ayağınızla, bir adım atın. İki ayağınızın arasındaki mesafe,
dalga boyunuzudur.
Ayrılışınızdan itibaren, her saniyede 2 adım atabilirsiniz. Bu da sizin frekansınızdır.
Bu durumda yürüdüğünüz zaman, hızınızı hesaplamak için, kaç adım attığınızı sayıp (frekans) bunu iki adım arası mesafeyle çarpmanız (dalga boyu) yeterli olacaktır.
Saniye de 2 adım değil de 4 adım atmayı başarırsanız,(frekansınızı) hızınız artmış olur. (Yüz metre koşucuları saniyede 10 metre civarı hıza göre yaklaşık 10-12 adım atıyordur herhalde)
Fotona gelince... Aynı kuralllar kısmen onun içinde geçerli. Fakat burada net ve kesin olan, hız baştan bellidir. Aynı hızı bulmak için farklı frekans ve dalga boylarını deneyebilirsiniz.
Boşluktaki Işık hızının "neden sabit?" olduğunu, esir kavramı dışında nasıl açıklanıyor bilmiyorum. Esir kavramı red edildiği için, yazabileceğim bir açıklama yok.
Bu açıklamayı belki başka biri yapar.
mzgnccn8702
Esir kavramını bilmiyorum ama Maxwell denklemleriyle açıklanabilir. Işığın elektromanyetik dalgalar şeklinde yayılmasından kaynaklanıyor.
:-) Maxwell'in denklemleri zaten esir üzerine kuruludur.
mzgnccn8702
elektromanyetik şekilde dağılması için bir maddeyle etkileşime girmesi gerekmiyor, yükler titreşiyor (esir kavramına baktım şimdi görünmeyen bir maddeden bahsediyor) ama marxwell denklemleri bu maddeye gerek duymuyor diye biliyorum çünkü özelikle ışığın boşluktaki hareketini açıklamak üzerine yapmış. Emin değilim yinede tekrar bakıcam konuya
hknqq7789
denklemlerden çok anlamam, aklımdan geçen şu; foton parçacık değil, 0 kütleli enerji dalgasıdır, enerji seviyesine göre sicimler dalga boyu ve frekans verip yol verir. Her bir enerji dalgası fotonun birbirinden farklı dalga boyu ve frekansı olup çarpımları C dir f ve λ leri fotonun enerjisine göre sicimler belirler. Buna AKILLI SİCİM TEORİSİ denir. Isbatı için çalışmalarım sürmekdedir.
mzgnccn8702
Maxwell denklemleri ile ilgili bir sıkıntı bulamadım
Bir sıkıntı yok ki... Maxwell'in denklemleri zaten esir üzerine kuruludur.
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
@mzgnccn dikkatine !
www.physics.metu.edu.tr/~btekin/izafiyet.doc
Hoşlanacağınızı umuyorum. Konu ile de alakalı.
mzgnccn8702
Aslında yazıda yer alan kişilerin göreliliğe katkısını az çok biliyorum zaten görellik temelinin btam olarak 1800' ler de atıldığını da. bunu tam olarak Einstaine mal eden bir çalışma yada ders materyali ile karşılaşmadım bu güne kadar zaten ama matematik modelemesini en iyi yapan kişi şüphesiz odur burada belki konuyu tam bilmeyenler onun ortaya çıkardığını düşünebilir ama bu da eksik bilmekten kaynaklı. Teşekkür ederim Burtay atığın yazılar ve göstermiş olduğun ilgi için
mzgnccn8702
Burtay teşekkür ediyorum göstermiş olduğun ilgi için yazıdakileri az çok biliyorum aslında
mzgnccn8702
bir şeyler daha yazmıştım ama silindi galiba görünmüyor çünkü
mzgnccn8702
Üşengeçliğimden paylaşılmayan paragrafımın özetini belirteyim kısaca, görellilik tam olarak Einstain e mal eden bir materyal yada makale ile karşılaşmadım bu güne kadar zaten temelinin tam olarak 1800 lerin başına dayandığını biliyorum ama matematiksel modelemesinin bir bütünlük içinde açıklayan en iyi kişi şüphesiz odur
mzgnccn8702
iki defadır yazıyorum ama "cevapla" butonuna basınca siliniyor anlamadım ne olduğunu
mzgnccn8702
(Burtay, son bir kez daha yazmaya çalışıcam paylaşılır mı bilmem) makale denir mi bu atığınız yazıya bilmiyorum dilli çok kötü çünkü ama içeriğindekileri az çok biliyorum zaten. Görelliliğin sadece Einstein e maal edildiğini yazan hiçbir materyalle karşılaşmadım şimdiye kadar. Bunun bir birikim olduğunu bilen biliyor zaten ama konuyu tam olarak bir bütünlük içinde matematiksel bir temele oturtan kişi şüphesiz Einstein dır. Buradaki çoğu kişi esir kavramına takmış galiba, doğru yanlış bilmiyorum kendi tercihlerine kalmış ama fiziğin felsefik boyutuyla pek ilgilenmiyorum çünkü kanıtlanabilirlikten uzak. Bu yüzden de konu hakkında hiç bir şey bilmeyen kişiler bile uydurma sözler sarf edebiliyorlar. Benim Maxwel in denklemleri hakkındaki yargım değişmedi esir ya da başka bir şeye dayanıyorsa da hiç önemli değil sonuçta iş görüyor. Ama insanlar ne yazdıklarını bilmiyorlar eğer kişi, bu denklemler esire dayanıyor ve esir çürütüldü derse otomatik olarak bu denklemler de çürütülmüş oluyor(ama bunu yazan kişi yazdığı cümlenin ne anlama geldiğini bilmiyor olabilir bu da kendi sorunu). Bu yüzden bir sıkıntı olmadığını söylemiştim denklemlerde benim konu hakkında herhangi bir tereddüttüm yok açıkçası, teşekkür ederim yazı için.
mzgnccn8702
(Burtay, son bir kez daha yazmaya çalışıcam paylaşılır mı bilmem) makale denir mi bu atığınız yazıya bilmiyorum dilli çok kötü çünkü ama içeriğindekileri az çok biliyorum zaten. Görelliliğin sadece Einstein e maal edildiğini yazan hiçbir materyalle karşılaşmadım şimdiye kadar. Bunun bir birikim olduğunu bilen biliyor zaten ama konuyu tam olarak bir bütünlük içinde matematiksel bir temele oturtan kişi şüphesiz Einstein dır. Buradaki çoğu kişi esir kavramına takmış galiba, doğru yanlış bilmiyorum kendi tercihlerine kalmış ama fiziğin felsefik boyutuyla pek ilgilenmiyorum çünkü kanıtlanabilirlikten uzak. Bu yüzden de konu hakkında hiç bir şey bilmeyen kişiler bile uydurma sözler sarf edebiliyorlar. Benim Maxwel in denklemleri hakkındaki yargım değişmedi esir ya da başka bir şeye dayanıyorsa da hiç önemli değil sonuçta iş görüyor. Ama insanlar ne yazdıklarını bilmiyorlar eğer kişi, bu denklemler esire dayanıyor ve esir çürütüldü derse otomatik olarak bu denklemler de çürütülmüş oluyor(ama bunu yazan kişi yazdığı cümlenin ne anlama geldiğini bilmiyor olabilir bu da kendi sorunu). Bu yüzden bir sıkıntı olmadığını söylemiştim denklemlerde. Benim konu hakkında herhangi bir tereddüttüm yok açıkçası, teşekkür ederim yazı için.
Mzgnccn, düşüncelerin ve vardığın fikirleri değiştirmek ya da kanıt olsun diye paylaşmadım. Konu hakkında geçmişine yönelik bilgi verdiği için.
(Diğer yandan, esir konusunda görüşlerim farklı. Ama bu konuda şu an tartışma açmaktan uzağım. )
mzgnccn8702
sizin esir hakkındaki görüşlerinizi bilmiyorum açıkçası yani esir konusunda yazdığım size yönelik değildi. yazıyı atma nedeninizi de biliyorum farklı bir neden aramadım altında aksine paylaşım yapmanız güzel bir şey görellik hakındaki makale çok güzeldi mesela ama bu yazı biraz kötü bir düzeyde yazılmış içinde kanıt olacak bir şeyler de yok zaten bunu belirtim sadece yanlış anlamanızı istemem. Bazı cümleler size yönelik değil ben tam ifade edememişim galiba kusura bakmayın
Rica ederim ama ben de yanlış anlaşıldım diye çekinmiştim... Kusuruma bakmayın, lütfen...