esin-celik1600
Zaman nedir ?
( Kelime anlamı değil tabiki )
mzgnccn8702
Ben kelime anlamını bile yapamıyorum kavramsal anlamından sen başlasana belki devamı gelir
erdener9225
zaman bir nehir gibidir bir andan diğerine akıyor gibidir. sadece geleceğe doğru akan bir nehir. bizim için zaman dünyanın kendi ekseninde ve güneşin etrafında dönmesiyle meydana gelen bir süreçtir. Zamanın başlangıcı Big Bang'le başlar ve uzayın neresinde olduğunuzla ilgilidir. dünyadan uzaklaştığınızda artık uzay zamanı başlar. Big bank yanan pir ampül olarak düşünürseniz, lamba sönükken gözlemcinin lambayı yakana kadar gecen süre xigss zamanı diye kuramlar da vardır.
kapandi7938
Zaman bir perdedir. Herkesin ayrı aralıklarda bulunduğu bir olay perdesi gibi.
esin-celik1600
Okuduğum bir denem de şöyle diyordu ,
esin-celik1600
Zaman nedir? Kimse sormazsa ne olduğunu biliyorum. Ama birisine açıklamaya kalkarsam artık bilmiyorum… Eminim ki geçip gitmiş olmasa ‘geçmiş’ zaman olmayacak. Bir şey gelecek olmasa gelecek zaman da olmayacak. Peki nasıl oluyor da geçmiş ve gelecek var olabiliyor? Geçmiş artık yok. Gelecek ise henüz yok. Şimdiki zaman sürekli var ise, geçmişe karışmayacak ise şimdiki zaman değil sonsuzluk olmaz mı? İyi ama şimdiki zaman var olabilmek için geçmişe karışması gerekiyorsa mevcudiyetini yok oluşuna muhtaç olan bir Şimdi‘nin VARlığından nasıl bahsedilebilir? Demek ki zaman yokluğa meylettiği ölçüde var olan şeydir.” (Aziz Augustinus,: 354-430)
esin-celik1600
Zaman nedir? Kimse sormazsa ne olduğunu biliyorum. Ama birisine açıklamaya kalkarsam artık bilmiyorum… Eminim ki geçip gitmiş olmasa ‘geçmiş’ zaman olmayacak. Bir şey gelecek olmasa gelecek zaman da olmayacak. Peki nasıl oluyor da geçmiş ve gelecek var olabiliyor? Geçmiş artık yok. Gelecek ise henüz yok. Şimdiki zaman sürekli var ise, geçmişe karışmayacak ise şimdiki zaman değil sonsuzluk olmaz mı? İyi ama şimdiki zaman var olabilmek için geçmişe karışması gerekiyorsa mevcudiyetini yok oluşuna muhtaç olan bir Şimdi‘nin VARlığından nasıl bahsedilebilir? Demek ki zaman yokluğa meylettiği ölçüde var olan şeydir.” (Aziz Augustinus,: 354-430)
Bu konu hakkında fikriniz nedir peki
esin-celik1600
Özellikle " mevcudiyetini yok oluşuna muhtaç olan bir Şimdi‘nin VARlığından nasıl bahsedilebilir? " Bu kısım
necmi-tufek7866
esin celik,
"Zaman" kavramına kendisine ait bir kişilik verirseniz yukarıda yazdığınız metindeki gibi içinden çıkılamaz bir durum haline gelir. Yani, zaman kavramı tek başına değerlendirilebilecek ve tanımlanabilecek bir kavram değildir.
Zaman tek başına var olabilen bir şey değildir. Bu yüzden felsefi çözümü yoktur.Fiziksel olarak ise uzay-zaman tanımıyla kullanıyoruz. Uzay olduğunda zamanın bir anlamı oluyor. Yine aynı şekilde başka nicelikler de zaman kavramıyla birlikte kullanıldığında anlamlı olabiliyor. Bunun dışında "zaman" kavramını bağımsız bir nicelik olarak alıp kullanamıyoruz. Çünkü sonuçta bir ölçme durumu öngörüyor ve ölçülebilecek bir nicelik olmadan da bir anlamı olmuyor.
electron7154
mevcudiyetin yok oluşu diye bişey yok mevcut olan atom molekül her ne ise sadece şekil değiştiriyor.
Zaman harekete bağlı olarak ortaya çıkan bir mefhum.