aksakalliakincibeyi2509
ISS de nefes almak aslında mümkün müdür?
Yerçekimi yoksa açık hava basıncı veya herhangi bir basınç yoktur diyebilir miyiz? Diyebiliyorsak akciğerin kendi içerisine hava alması nasıl mümkün olabilir?
vide-supra1191
Iss kendi gaz karışımını oluşturarak bunu 1 atm de yani deniz seviyesiyle aynı basınçta tutuyor. Bu durumda iss nin serbest düşüşte olmasının konuyla doğrudan bir alakası yok. Fakat iss içerisindeki co2/o2 yoğunluk oranı muhtemelen tekdüze iken dünyada ağırlıkları yüzünden yüksekliğe göre farklı olacaktır. Yani muhtemelen orta nufuslu bir şehirden çok daha rahat ve temiz bir atmosferleri olduğunu söylemek yanlış olmaz gibi.
aksakalliakincibeyi2509
Yercekimsiz ortam yoksa gaz miktarı ve karışimı onemsizdir zira yerçekiminde gaz molekullerini tıpkı kum yığınındaki kum parcaciklari gibi sık durur boylece acık hava basıncı olusur uzayda ise kum taneciklerine benzetilen gaz molekulleri agirliksiz duruma gecince zaten kum yigini gibi sık olmadığı gibi boyle davranmayıp neredeyse sıvı hale gelinceye kadar karsit bir basinc gostermezler zannediyorum. Dediklerimin aksinin ispatı var mıdır bilmek isterim. Zaten merkezkac gibi haraketlerin yercekimk olusturdugunu dusunmek hatalı olacaktır.
vide-supra1191
Tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım, kullandığınız tabirler açıkçası biraz karışık geldi. Gaz moleküllerinin davranışları kütleçekimi ile değil basınç, sıcaklık hacim gibi değişkenlerle hesaplanır.
Issdeki gaz moleküllerinin birbirleriyle ya da duvar çeperleriyle çarpışma frekansı/sıklığı ile deniz seviyesindeki gaz moleküllerinin çarpışma sıklığı aynı değerdedir. Bu yüzden ıss de nefes almanın deniz seviyesinde nefes almaktan hiç bir farkı olmaması gerekir.
aksakalliakincibeyi2509
Demek istediğim aslında oldukca sarih söyle ki dediginiz gibi gazlarin davranışları basınç ile açıklanır lakin siz bunun kütlecekimi veya yercekimi veyahut genel gorelilik ile bir alakasının olmadığını dusunseniz de sag duyum bana aralarinda bosluk bulunan molekullerin baskaca bir etki olmaksizin mukemmel bir basınc olusturmasinin mumkun olmadigini bilhakis bunun icin yercekimi kuvvetinin etkisi gerektigini soyler. Yani mantıken magdeburg küre deneyinde kurelerin acik hava basinci ile acilmamasinin nedeni yalnizca gaz molekullerinin birbirini itmesi olamaz nitekim H gazinin deniz seviyesinde
aksakalliakincibeyi2509
H gazi ile doldurulmus bir balonun yukselmesinin sebebinin deniz seviyesindeki basıncın fazla olması dolayısıyla alcak basınca yukselmesi olayıdır bundan dolayi basinci saglayan yercekimidir diyebilirim ki gercekligi oldukca muhtemel bir durumdur bu.
aksakalliakincibeyi2509
Kısaca dediklerim dogruysa ki muhtemelen dogru ISS de canli hayatinin olmasi mumkun degil hem bu insanların orada bulunmaları oldukca maliyetli ayrica bu insanlar yerine makinlerin kullanilmasi ve elde edilen verilerim dunyada degerlendirilmesi cok daha mantikli zaten hangi dusunmez gida ihtiyaci olacagi bilinen insanı uluslarası uzay istasyonunda bulundurup fazladan maliyetli bir duruma sokar ki kendini. Sonucta deney malzemeleri elektronik bu elektronigi insansız bir sekilde kullanabilecek robotlar gelistirmek mumkunken bu nasil makul olur? Akletmek icap eder oyle Elon Musk gibi yabanci girisimcileri kendimizin ustunde gormemiz yalnizca dusuncesizliktir. Bunun icin Descartes felsefesi pek muhimdir lakin kastım rasyonalizm de degildir.
aksakalliakincibeyi2509
Unutmamak gerekir ki gıda dünyadan gitmekte...
vide-supra1191
Evet sizle aynı fikirdeyim. Sadece issde nefes alınabiliyor olmasının basınçlı yaşam destek sistemi ile sağlandığını belirtmek istedim. Gaz moleküllerinin olduğu yerde basınç da vardır. Uzay bile metreküp hacminde bir iki tane hidrojen atomu barındırdığından mükemmel vakum değildir.