omer-karanlik-profil5833
maddenin en yeni hali :)
buyrun;
omer-karanlik-profil5833
https://bilimfili.com/maddenin-baska-bir-yeni-hali-rydberg-polaronlari/
necmi-tufek7866
Bu olayı nasıl yorumladınız?
omer-karanlik-profil5833
necmi hocam; açıkça söylemek gerekirse parçacık fiziği ilgimi pek çekmiyor... astrofizik e daha yatkınım :)
necmi-tufek7866
Tamam. Astrofizik de aynı sistemin bir parçası. Yani bunlar birbirine karşı şeyler değil. Aksine birbirini tamamlayan şeyler. Biz burada yorumlarken sanki çatışma varmış gibi davranıyoruz. Bu onların değil bizim aramızdaki sıkıntıyı gösterir.
Linkini verdiğiniz deney son derece uç koşullarda düzenlenmiş, parçacık düzeyinde yapılmış bir deney. Yani ortam, astrofiziğin ilgilendiği normal uzay ortamı değil. Astrofizik açısından nasıl bir değerlendirme yaptığınızı soruyorum ben de zaten.
omer-karanlik-profil5833
ilk 4 faz dışında (katı-sıvı-gaz-plazma) maddenin diğer halleri ekstrem koşullarda oluşuyorlar...zaman kristalleri, bose-einstein, rydberg polaronları uzay-zamanda oluşabileceklerine fazla ihtimal vermiyorum açıkçası...
necmi-tufek7866
Çok doğru düşünüyorsunuz. Uzay-zaman ortamında böyle şeyler olmaz. Yani kendiliğinden böyle şeyler olmaz. Ama insanın merak dürtüsü, araştırıcı ruhu elinden gelen her şeyi yapar. İşte bizler burada düşünerek bir şeyleri anlamaya çalışıyor gibi yapıyoruz, onlar da deney yaparak bir şeyleri anlamaya çalışıyor gibi yapıyorlar.
Umalım ki birileri gerçekten bir şeyleri anlıyor olsun...
Tycho Brahe ölürken şöyle demiş; "Boşa yaşadığımız sanılmasın, boşa yaşadığımız sanılmasın."