azat-gok3624
Kütlesi olmadığı halde Fotonun momentumu nasılk olabiliyor?
necmi-tufek7866
Matematiksel olarak momentum kütle çarpı hız formülüyle hesaplanır. Kütle 0 olduğunda bu formül sonuç vermez. Ama bu sadece bir bakış açısıdır.
Bir başka bakış açısı ile yani dalga özelliğinin hesaba katıldığı formüllerle fotonun momentumu hesaplanabilir diye biliyorum. Sanırım De Brogli denklemi kullanılabilir. Matematikle çok ilgili değilim ama araştırırsanız tatmin edici sonuçlar bulabilirsiniz.
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Her şeyin momentumu vardır. Yalnız dalgaların değil. Misal, dalgalarında, alanlarında...
Fotonun momentumunu sorgulamadan önce, momentum nedir? Nasıl aktarılır? Bunun üzerine araştırmanız daha doğru olur.
Bana göre, foton uzay-zamandaki hareket doğrultusuna dik pozisyondaki titreşiminde momentumunu taşır, korur, aktarır.
Ama momentum ve kuvvetin, bir nesneden bir başka nesneye nasıl aktarıldığının mekanizmasını anlamadan momentuma doğru bir anlam yükleyemezsiniz.
Eski yazışmalarımıza bakın https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/etiket/momentum/
Sonra soruyu tekrar ele alıp, geliştirebiliriz.
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Her şeyin momentumu vardır. Yalnız fotonların değil.
Misal, dalgalarında, alanlarında...
Fotonun momentumunu sorgulamadan önce, momentum nedir? Nasıl aktarılır? Bunun üzerine araştırmanız daha doğru olur.
Bana göre, foton uzay-zamandaki hareket doğrultusuna dik pozisyondaki titreşiminde momentumunu taşır, korur, aktarır.
Ama momentum ve kuvvetin, bir nesneden bir başka nesneye nasıl aktarıldığının mekanizmasını anlamadan momentuma doğru bir anlam yükleyemezsiniz.
Eski yazışmalarımıza bakın https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/etiket/momentum/
Sonra soruyu tekrar ele alıp, geliştirebiliriz.
necmi-tufek7866
Enerji pozitif basınç ortamında iki türlü davranış gösterir.
1-Kütleli
2-Kütlesiz
Şimdilik bizim bildiğimiz evrenimizin basınç ortamında enerji bu iki formda varlık gösterir. Kütleli görünümü "spin 1/2" durumunu kullanır. Kütlesiz görünümü ise "spin 1" durumunu kullanır. Hemen anlaşılacağı gibi spin 1/2 durumu parçacık (madde) görünümdür, spin 1 durumu dalga görünümüdür.
Enerjinin evrenimizdeki bu iki tür davranışı için momentum gereklidir. Momentum harekettir. Yönlü harekettir. Enerji ister parçacık ister dalga olsun evrende varlık göstermesi momentum sayesinde mümkündür. Yani kütleli olsun, kütlesiz olsun enerji evrende bir hareket yapıyorsa bunun için momentumu olması zorunludur.
İşte bu bağlamda momentumun aktarılması çok basit bir mekanizmayla yani fotonla yapılır. Bir cisim foton soğuruyorsa momentum kazanıyor demektir. Elektron bu yüzden daha uzak yörüngeye yerleşir. Yani foton elektrona momentum aktarmış, elektron da bu yüzden atomun daha uzak yörüngesine yerleşmiştir.
Olay bu kadar basittir ama bunları gerçekten deneyle izleyebilmek halen mümkün olmadığından teorik fizik kapsamında kalması doğaldır. Ama yine de gerçek olduğu matematikle ispatlanabilir. Ve zaten ispatlanmıştır. Yoksa, kuantum fiziği gibi bir dev atılım evreni çözmeye soyunamazdı.
saybir3606
Fotonun momentumu p=mv ile ifade edilmez
saybir3606
fofonun elbetteki momentumu vardır hatta basınç oluşturduğuna dair de varsayımlar vardır