levent-kaan-oguz3720
Teorik fizikçi olmak istiyorum.Şu an Lise 1'im.Lisede neler yapmam gerektiğini düşündüm ama sonrası yok.Ne yapmam gerekiyor?
ÖNEMLİ NOT:Türkiye'de kalmak istemiyorum.Düşük bir ihtimalle geri dönerim.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Öncelikle fiziğin pratik ve uygulamalı bir alanında uzmanlaşmalısınız.
Türkiye kalıp kalmayacağınızı, fiziğe olan sevginiz ve hayal gücünüzle yoğrulmuş çalışmalarınız belirler. Eğer fiziği seviyorsanız ve bağlantıları görüyorsanız, size zaten teklifler gelir. Yeter ki yaptığınız işi en şekilde yapmaya çalışacak kadar sevin.
levent-kaan-oguz3720
3. Sınıftan beri hiçbir şey yapmadan sadece ne yaparsam ne olabileceğini hayal ediyorum(etmeye çalışıyorum). Çoğu düşündüğüm şey de doğru çıkmıştı zamanında (bunların doğru olduğunu öğrenmem zaman aldı).Oldukça keyif alıyorum bir çok şey inceledikçe.Birisinin sözü vardı onu biraz değiştirerek "Fizik sevgilim"gibi bir şey diyebilirim.Cevap için teşekkürler sanırsam istediğimi aldım.
batikan-muratgul5666
Bak kardeşim ; bende 9. Sınıfım eğer bir işi öğrenmek ve o alanda insanlara bir şeyler sunmak , aydınlatmak istiyorsan ; bunun öncelikle senin deneyimlerin ve kimseyi senin işini , hayalini engelleyemeyeceğini kendine yedirtmektir. Eğer öncelikli planlı adımlamayı öğrenirsen . Fizikçi olmanın en temel ve en zor yolunu geçersin . Adımlarin önemli olur , sevdiğin herneyse ondan araştırma yapmaya başlamalısın . Evrenin bir bucağını anlamak istiyorsan ve onları kendi dilediğin gibi kullanmak istiyorsan . Doğanın bize sunmadığı ve tanrının bize aydınlatmak için gösterdiği ışığı takip edip sonrasında ise kendin bir fırsat yaratarak , bunları araştırıp bizlere yani insanlara sunabilursin . Bu kapasiteye herkes sahiptir . Einstein bile yaptığı kuramlarda sonsuzluk ifadesi olduğu için teoriden ve kuramdan öteye gitmemiştir . Senin gibi tutkulu ve yol açıcı insanlara ihtiyacımız var . Eğer istersen bu yolda beraber bile olabiliriz . Alanım quantum-astrofizik teorik fizikçilerin her kitabını okudum ve tavsiye ederim .
levent-kaan-oguz3720
Ben daha tam olarak fizik ile ilgili araştırma yapmaya baslayamadim yakın surecte tarih daha çok beni çekiyordu.Buyuk ihtimalle bu yaz 8 tane daha kitap okuyacağım.Onerdigin kitap var mı?
kadir-kablan8953
Fizik temelde maddenin madde ile ilişkisini inceler. Bu açıdan evrendeki her şey fiziğin alanı içerisindedir. Okuduğun ve öğrendiğin husuları gerçek hayatta bulabilmen seni etkilemiş itelemiş olabilir. Lakin fiziğin canını belki sıkabilicek temelleri vardır. Bunlardan en gereklisi elbette matematiktir. Zira fizik evreni anlar ve matematik dili ile bize anlatır. O yüzden matematikle aranı iyi tutarasan seni oldukça güzel yerlere getirebilir. Diğer bir yandan örneğin Odtü gibi Türkiye'deki en kaliteli fizik eğtimini veren kurumlarda ingilizce öğrenim var. Hadi burdan yırttin fizik kültürüne bağlı kalmak işin daha derinlerine inmen için gayet iyi seviyede ingilizce hakimiyetin olmalı. Bu saydiģim iki ders lise için senin ekstra önem goştermen gereken şeyler.
Bu derslerden arta kalan zamanda ilk olarak bilimin ne olduğunu öğrenmelisin. Bunun için sana Celal Şengör tavsiye ederim. Youtube videolari bunun için yeterlidir. (Bilim felsefesi yapmayacaksan). Daha sonra izafiyet, multiverse, kara delikler, big bang, kuantum fiziğini sözlü olarak inceleyebilirsin. Bu konu başliklari seni fiziģin nelere kadir olduģu konusunda aydınlatacaktir.
Kitap olarakta kuantum fiziği için "köpeģine nasıl kuantum öğretirsin"türü, fazla akademik jargonu olmayan basit kitaplar sana başlangıç için çok şey katar. Ama hepsinin başında Celal Hocanin sana bilimi öğretmesine izin ver gerisi gelicektir. Ek olarak daima öğendiklerini tekrar et ve yeni bilgilerle kaynaştirmaya çaliş. Bu hem seni zinde tutar hem de yaratıcılığın muazzam haźını verir. Bu haz zaten sana merak özveri ve enerji vericektir.
kadir-kablan8953
Ek olarak bilimi seviyorsan az da olsa bilim felsefesine aşina olmasın bunun için idealizm, materyalizim, ve temel bilgi kaynakları gibi terimleri gözden geçir felsefeyle alakalıysan russel okuyabilirsin. Hatta ben düşünmeyi çok seviuorum dersen kesinlikle Sofie'nin Dünyası gibi senin fikirlerini zorlucak aynı zamanda bilim- felsefe tarihi hakkında onemli seyler katıcam kitapları oku derim.
levent-kaan-oguz3720
Teşekkürler