Enerji nasıl ortaya çıktı ? Big Bang ile ilişkisi ?
Enerji nasıl ortaya çıktı ? Big Bang ile ilişkisi ?
Enerjinin nasıl ortaya çıktığı ya da nasıl var olduğu sorulmaması gereken bir sorudur. En azından bizim evren ve fizik sistemleri konusunda sahip olduğumuz bilgiler ışığında yanıtı verilemeyecek bir sorudur. Çünkü;
Bizim birinci yasamız der ki; "Enerji yoktan var edilemez ya da varsa yok edilemez."
Bu yasa yüzünden biz anlıyoruz ki, enerji hep vardır. Bu yüzden bir başka şeyden veya bir başka yerden ortaya çıkmamıştır. Çünkü evrende veya evren dışında enerjiden başka hiç bir şey yoktur. Her durumda, pozitif olsun, negatif olsun her ortamda enerji mevcuttur. Bu yüzden yok edilemez veya var edilemez. O yüzden nasıl ortaya çıktığı da sorulamaz.
Big bang, enerjinin negatif basınç ortamında belli bir olgunluğa eriştikten sonra saçılıp, genleşme eğilimi göstermesi yüzünden meydana gelmiştir. Pozitif basınç ortamında enerjinin nasıl ki karadelik meydana getirme limiti varsa, negatif basınç ortamında da akdelik meydana getirme limiti olmalıdır. (Bu düşünce bana aittir. İsterseniz çok ayrıntılı izah edebilirim.)
Enerjinin yokluğu ve varlığı; bizlerin yokluğu ve varlığı nasıl tanımladığına göre değişeceğinden dolayı enerjinin neyden meydana geldiği ya da hangi kozmolojik nedenin sonucu olduğuna dair yapılan açıklamalar, hem fizik algımızın darlığı hem de evrene bilimsel açıdan baktığımız deliğin küçüklüğü dolayısıyla ne doğrulanabilir ne de aksi ispatlanabilir. Tıpkı size dünyanın yörüngesinde kuarklardan bile daha küçük molekülel bir organizmanın dolaştığını söylemem gibi. Ne sizin o molekülü gözlemleyecek teknolojiniz vardır ne de benim o molekülü kanıtlayabilecek teknolojim.
bence necmi tüfek insan değil fizikist adminleri üyelerini trollemek için bu hesabı kullanıyor.
bence necmi tüfek insan değil fizikist adminleri üyeleri trollemek için bu hesabı kullanıyor.
Bay Hiçkimse,
Dünyanın fizik algısı hiç de dar değildir. Ben termodinamiğin birinci yasasından söz ettim. Sizin fizik algısının yetersiz olduğu görüşünüz bu yasayı kapsıyor mu? Yani bu yasayı yapanların fizik algısı ne düzeydedir? Bu yasa sizce nasıl yorumlanmalı?
Örnek olsun diye bile vermiş olsanız, bilimsel açıklamaya aykırı bir söylem kullanmamalısınız. Ya da başka bir tanım yapmalısınız. Çünkü kuarklardan bile daha küçük molekülel bir organizma olamaz. Bunu aramak için teknoloji gerekmez. Moleküller atomlardan meydana gelir. Atomlar malumunuz elektron, proton ve nötronlardan, bu parçacıkların iç yapıları da kuarklardan meydana gelir. Yani kuarklardan daha küçük bir şeye molekül demek yanlış bir tanımlama olur.
(Ukalalık etmek için değil ama okuyanların yanlış bilgi edinmelerine engel olmak için açıklama yapmak gereği hasıl oldu.) Bağışlayın...
Tanecikli Uzay Teorisi
Bu teori evreni meydana getiren uzayın aslında taneciklerden meydana geldiğini anlatmak için geliştirilmiştir.
Uzay, tanecikler (Uzay Parçacıkları) ile örülüdür. Bu parçacıklar çok küçük boyuttadırlar. Kuarkların bir ALT BOYUTUNDA ( ? ) ama aynı onlar gibi yapılanmış parçacıklardır.
Necmi Tüfek.
( Ukalalık etmek için değil ama söylemlerinizin tutarsızlığını gözler önüne sermek için... )
Bay Hiçkimse,
Benim söylemlerimde tutarsızlık yok ama sizin niyetiniz başka sanırım. Yani artık bıkkınlık geldi. Sizin doğru bilgiden, fizikten hiç bir şey anlamadığınız hemen belli oluyor.
Ben ne demişim? "Uzay parçacıkları" Peki siz ne diyorsunuz? "molekül" Ben size daha küçük parçacık olmaz derken molekül düzeyinde olmaz diyorum. Başka bir tanım bulsaydınız diyorum. Siz hiç bir şey anlamadığınız için tabii ne söylendiğinin ayırdına bile varamadan bir çelişki buldum diye hemen had bildirmeye soyunuyorsunuz. Üstelik ben kendime ait bir fikir olduğunu, istenirse ayrıntılı olarak ayrıca anlatırım diyorum. Yani sizler gibi fizik budur diye dayatma yapmıyorum. Dikkat etmeye özen gösteriyorum sizin şu yaptığınıza bakın. Hiç uygun olmadı bu, hem de hiç...
Sanıyorum bardağı siz taşırdınız Bay Hiçkimse. Yani ukala sıfatı üzerinizde kaldı. Samimi olmadığınız, art niyetli olduğunuzu belli ettiğiniz için... Burada kendiniz gibi kişilerden epeyi var anladığım kadarıyla. Ben daha fazla rahatsızlık vermeyeyim. Hadi hoşçakalın...
PYSKOPHAT,
Sizden de ayrıca özür dilemek gerekiyor. Bu arkadaşlar el birliğiyle sorunuzun içine ettiler. Üzgünüm.
--Çünkü kuarklardan bile daha küçük molekülel bir organizma olamaz.
--Bu parçacıklar çok küçük boyuttadırlar. Kuarkların bir ALT BOYUTUNDA ( ? ) ama aynı onlar gibi yapılanmış parçacıklardır.
Aynı zihinden çıkan farklı düşünceler. Yorum yapmaya ya da kıvırmaya gerek yok. Nasıl ben fizik konusunda cahil olduğumu kabul ediyorsam sizde en azından fikirlerimde çarpıklık var deme bilgeliğini gösterin. Ve evet, fizik dünyasında yokluğunuz çok ( ! ) hissedilecek.
Çünkü kuarklardan bile daha küçük molekülel bir organizma olamaz.
Bu parçacıklar çok küçük boyuttadırlar. Kuarkların bir ALT BOYUTUNDA ( ? ) ama aynı onlar gibi yapılanmış parçacıklardır.
Aynı zihinden çıkan farklı düşünceler. Yorum yapmaya ya da kıvırmaya gerek yok. Nasıl ben fizik konusunda cahil olduğumu kabul ediyorsam sizde en azından fikirlerimde çarpıklık var deme bilgeliğini gösterin. Ve evet, fizik dünyasında yokluğunuz çok ( ! ) hissedilecek.
--Bu parçacıklar çok küçük boyuttadırlar. Kuarkların bir ALT BOYUTUNDA ( ? ) ama aynı onlar gibi yapılanmış parçacıklardır.
.
Aynı zihinden çıkan farklı düşünceler. Yorum yapmaya ya da kıvırmaya gerek yok. Nasıl ben fizik konusunda cahil olduğumu kabul ediyorsam sizde en azından fikirlerimde çarpıklık var deme bilgeliğini gösterin.
Aynı zihinden çıkan farklı düşünceler. Yorum yapmaya ya da kıvırmaya gerek yok. Nasıl ben fizik konusunda cahil olduğumu kabul ediyorsam sizde en azından fikirlerimde çarpıklık var deme bilgeliğini gösterin. Ve evet, fizik dünyasında yokluğunuz çok hissedilecek.
Aynı zihinden çıkan farklı düşünceler. Yorum yapmaya ya da kıvırmaya gerek yok. Nasıl ben fizik konusunda cahil olduğumu kabul ediyorsam sizde en azından fikirlerimde çarpıklık var deme bilgeliğini gösterin.
Yorum yapmaya ya da kıvırmaya gerek yok. Nasıl ben fizik konusunda cahil olduğumu kabul ediyorsam sizde en azından fikirlerimde çarpıklık var deme bilgeliğini gösterin. Ve evet, fizik dünyasında yokluğunuz çok ( ! ) hissedilecek.
Hala anlamıyorsunuz. "Molekül" terimi burada kullanılmaması gereken bir terimdir. Kuarklardan daha küçük boyutta bir yapılanma olabilir. Ama bu yapılanma çok küçüktür. Molekül ise gayet iyi tanımlanmış, çok daha büyük boyutta bir yapıdır.
Yani kuarktan daha küçük bir yapı varsa buna molekül diyemezsiniz diyorum. Tüm söylediğim buydu. (Takip eden biri varsa bu arkadaşa durumu izah etsin. Ben artık sıkıldım.)
Kuarkladan daha küçük bir şeye molekül değil de parçacık demek, kuarklardan daha küçük herhangi bir " şeyi " savunmaktan daha mantıklı ise buradaki mal benim.
Eğer kuarklardan daha küçük bir şeye molekül değil de parçacık demek, kuarklardan daha küçük bir şeyin varlığını hiçbir bilimsel kanıt olmaksızın savunmaktan daha mantıklı ise buradaki aptal benim Necmi Bey çok pardon.
Sizde hala molekül parçacık olayında takılı kalıyorsunuz. Verdiğim örnekte vermek istediğim anlam ile parçacıkların ya da moleküllerin fiziksel tanımların hiçbir alakası yok. Ben enerjinin sadece hep vardır deyip geçilecek bir şey olmadığından dolayı her zaman fizik ve akabinde evren algımızın küçük kalacağını söylüyorum çünkü gördüğümüz, algıladığımız ve kütlesi olan her şey bir şekilde enerjinin yoğunlaşmış hali. Enerjinin türevlerini sahip olduğumuz fizik yasaları ile açıklayabiliyoruz, siz tanımlayabiliyorsunuz ben yapamam onu. Ama tüm bu türevlerin integralini aldığımızda elimize geçen o " enerji " dediğimiz şeyi bildiğimiz fizik ile açıklayamıyorsak; fizik algımızın küçük ya da yetersiz olmasını söylemekte nasıl bir kusur olabilir ?