mazhar-akyoldas7955
Arrival filmindeki zamana bakış açısı ne kadar gerçeğe yakın?
mazhar-akyoldas7955
Eğer izlediyseniz uzaylıların kullandığı dilin bizimkinden epeyce üstün olduğunu farketmişsinizdir öyleki onlara göre geçmiş ve gelecek çoktan yaşanmıştır ve geleceği hatırlayabilirsiniz bunun sayesinde. Benim anlamak istediğim bunun gerçekli ne kadardır, mümkün müdür, ciddiye alınabilir mi?
huseyin-can6867
mahzar bey kuantum fiziğinde geçmişi ve geleceği tahmin edebilen öngörüler olasılılar mevcuttur ve bu olasılıkları kulanarak bir parçacığın ilerideki durumunu varsayımsal olarak çıkartabiliriz bir nevi matematik konusu olan olasılıklar gibi düşünebilirsiniz eğer matematikteki olasılıklar fikirini fiziğin gerçekliğine uygularsak bu kesinlikle kuantum mekaniği olur
örnek verecek olursam elinizde 10 top var 6 tanesi kırmızı 4 tanesi mor rastgele bir top seçiyorsunuz ve kırmızı çıkma olasılığı nedir ? 6/10 peki kırmızı çıkmama olasılığı nedir ? 4/10 ki bunların ikisini toplarsanız 1 yani kesin olay olur dikkat ettiyseniz kırmızının çıkmama olasılığı morun çıkma olasılığı ile eşit yani biz bu önermelerden yola çıkarak seçimlerimizin irademizin aslında olasılıklar üzerine olduğunu anlayabiliyoruz
ki irademiz olasılıklar üzerine ise bu kader anlayışımızın birebir aynısıdır
o zaman kuantum fiziği bize hem geleceğimii hem geçmişi öngörmemizi sağlıyorsa neden kaderimizi ve olaylarmızı gremizyoruz? diye birşey sorabilirsiniz
kuantum dünyası görülen dünyanın dışında olan acayip fenomenlerle dolu bir dünyadır eğer kuantum fiziği ve genel görelilik teorisi birşleştirilir ise ki bana sorarsanız çok fazla eksik var görelilikte eğer birleştirildiğini varsayarsak big bang dan evrenin sonuna kadar olan tüm olasılıkları öngörebilir ve çıkarım yapabiliriz ...
yardım edebildiysem ne mutlu
hacer-kose7773
filmdeki zaman bakış açısının gerçeğe uyduğunu düşünmüyorum. şöyle açıklayabilirim:filmde uzaylı diye isimlendirilen varlıklar uzaydan geliyor. belki başka bir galaksiden belki başka bir evrenden...asıl ipucu onları görüyor olmamız. peki bu ne ifade ediyor? onları görebiliyor olmamız aynı boyutta olduğumuzu gösterir. yani aynı uzay zamanda bulunuyoruz. bu durumda zaman algılayışlarımızın aynı olması gerekir. einsteinin görelilik kuramına göre zaman, uzayın bükülmesiyle farklı algılanabilir. mesela bir karadeliğin yakınlarında kütle çekimi çok fazla olacağından zaman ağır akacaktır. fakat bu kurama göre geçmiş gelecek ve şimdinin aynı anda algılanabileceğini düşünmüyorum. bizim uzay zamanımızda veya boyutumuzda böyle bir şeyin fizik kurallarınca mümkün olabileceğine inanmıyorum. farklı bir boyutta filmdeki bakış açısı mümkün olabilir fakat bu seferde biz o varlıkları göremeyiz. ha şunu kaçırmadan