mehmet-guvendi8538
Tamamen atmosfersiz ve kütle çekimsiz bir ortamda nesnenin hızlı bir şekilde hareket ettirilmesi, nesnenin ısısını yükseltir mi, düşürür mü?
mehmet-guvendi8538
nesnenin başlangıç olarak bulunduğu ortamın ısısında olduğunu varsayarsak.
onur-cem-dag8483
cisme hareket enerjisini nasıl verdiğine bağlı bir motorlu cisimse ısısı yükselir
haci2460
sürtünme yok ise ısı değişmesi olmaz nesne adlığı enerji ile sonsuza kadar hareket eder hızı sabit kalır
mehmet-guvendi8538
Yani örnek olarak dünyaya yaklaşan bir gök cisminin atmosfere gelene kadar kendi ısısının, uzay ısısı ile aynı olacağını söyleyebilir miyiz?
vide-supra1191
Eğer cisim ivmelendirilerek belirli bir hıza getiriliyorsa ısınacaktır. Çünkü kuvvet karşısında meydana gelen eylemsizlik madde içerisindeki basıncı, dolayısıyla ısı enerjisini arttırır. Yani mevzu edilen gözlem içerisinde cisme herhangi bir kuvvet uygulanıyorsa pekala sıcaklık değişiminden söz edebiliriz.
Etkileşimlerin olmadığı bir ortamda ise cismin kinetik enerjisinin ısısı ile alakalı olmadığını düşünüyorum çünkü evrende hız ya da kinetik enerji görelidir. Fakat sıcaklık bu noktada cismin görece hızından bağımsız gibi duruyor. Yoksa iki cisim arasındaki ısı aktarımını belirten denklemlerde -özellikle radyasyonla ısı aktarımında- cisimlerin görece hızlarının da eklenmesi gerekirdi. Kuantum termodinamiği buna nasıl yaklaşıyor bilmiyorum o yüzden net bir cevap vermek doğru olmayacaktır.
mehmet-guvendi8538
Mesela atmosfere gelene kadar alev almayan gök cisimleri atmosfere çarptığında parçalara ayrılıyor (ya da yanlış biliyorum) .. Bu parçalara ayrılmasının sebebini, aşırı oluşan ısı farkına bağlayabilir miyiz? (önce aşırı soğuyor ve atmosferdeki sürtünme ile aşırı ısınıyor ve parçalara ayrılıyor gibi)
vide-supra1191
Tam olarak bilmiyorum. Fakat meteor ya da meteoritin atmosferde parçalanmasının asıl sebebinin basınç olduğunu düşünüyorum. Eğer aynı meteoru atmosferde yanmadan bir laboratuvara getirip ısıtsaydınız kendi kendine parçalanmak yerine muhtemelen erimeye ve yanmaya başlardı. Fakat atmosfere girerken gaz moleküllerinin bombardımanına maruz kalması sonucu oluşan basınç ısınmanın ya da yanmanın yüzeyde eşit şekilde gerçekleşmesini engelleyerek kayanın içinde yarıklar oluşturabilir. Bir jet motorunun önüne kaya koymaya benziyor bu süreç aslında
saber1919
atmosfere girdiğinde alev almasının nedemi atmosferdeki oksijen varlığı, oksijen olmazsa yanmada olmaz
saber1919
atmosfere girdiğinde yanmasının sebebi oksijen varlığı oksijen olmadan alevli yanma olmaz (paslanma ayrı bir durum)